• Anonym (Kluro)

    Är FL representativt?

    Tror ni att Familjeliv är representativt för Sverige i stort när det kommer till frågor, åsikter osv?

    Resonerar gemene svensk som FLs medlemmar och representeras Sverige av medlemmarnas sammansättning?

    Vad tror ni? 

  • Svar på tråden Är FL representativt?
  • Tecum
    Mandel skrev 2021-04-07 08:45:52 följande:
    Verkligen inte!
    Det som skrivs här inne speglar inte alls vad som sägs på min arbetsplats - jobbar med enbart män... eller vad jag pratar om när jag träffar folk.
    Det är ett fåtal skrivare här på fl som är som mitt liv för övrigt, men en majoritet är långt ifrån den värld jag lever i och människor jag inte skulle söka umgänge med om vi träffades irl.
    Men ingen har väl påstått att FL ska vara en bild av verkligheten på alla plan? Här finns tre huvudsakliga ämnesområden, graviditet/barn/föräldraskap, relationer/sex och politik/samhälle. Ämnen som kultur, fritid, resor, väder och vind, sport, bilar, mat osv behandlas väldigt sparsamt.

    Vad pratar du/ni om då?
  • Anonym (Man of steel)
    nihka skrev 2021-04-06 19:53:57 följande:
    Det beror på vilka frågor som avses. Familjefrågor vilket är en ganska stor del av forumet, ja, om man är ute efter vad kvinnor tycker och tänker eftersom kvinnor är i klar majoritet.

    Exempelvis undersökningstrådar som behandlar politik ska man däremot ta med en stor nypa salt. Extremister har börjat tröttna på att dunkla rygg på Fria Tider, Reddit och andra ljusskygga sajter och ger sig alltmer ut på mer allmänna forum för att sprida sitt budskap där. Familjeliv är inte fredat på något sätt och några få individer kan ha igång ett 20-tal konton med tillhörande anonym(X) funktion och helt ta över en tråd och sitta och hålla med "varandra" och för varje nytt konto de skapar rösta en gång till i undersökningen.

    Även kvinnofientliga dras hit för att man inte kan motstå platser där det samlas många kvinnor. Det är en väldigt liten grupp, väldigt få individer, men som hörs rätt mycket i vissa delar av forumet.

    Fenomenet med incels och mansrättsaktivister som ger sig in på allmänna sociala plattformar är ett globalt och växande problem och tas upp här av Nordiskt samarbete:

    https://www.norden.org/sv/news/rapport-sa-manga-nordiska-man-ar-aktiva-pa-natforum-som-praglas-av-kvinnohat
    Ja, du har nog helt rätt i din beskrivning, men sajter som Familjeliv och Skilsmässa är verkligen fulla av skribenter som tycker att killar ska utnyttjas, stjälas ifrån och mycket snabbt dumpas... det är deras rätt att behandla killar på det sättet...  dessa inlägg lastar problem i TS relationer helt och hållet på männen, i alla situationer, det blir rentav komiskt stereotypt.

    De mansfientliga dominerar totalt bland inläggen på Familjeliv.se och Skilsmässa.se. Jag gissar på mer än 80% av inlägg och kommentarer.

    Att det finns en motreaktion i världen mot den sortens syn på pojkar och män som mindre värda är väl på ett sätt sunt? Äkta jämställdhet är vi väldigt långt ifrån både när det gäller orättvisor för kvinnor och män.

    I den större delen av den utvecklade världen är män i allmänhet mer missgynnade än kvinnor ? inte minst i Sverige. Det visar en stor undersökning som motsäger utbredda myter. 
    Forskarna bakom studien, som publiceras i ansedda PLOS, konstaterar att de metoder som idag används för att mäta jämställdhet är vinklade för att lyfta fram problem som kvinnor ställs inför.
     
    Det nya, enklare index som de amerikanska och brittiska forskarna har tagit fram ger en helt annan bild av mäns situation än den gängse. Indexet fokuserar på utbildningsmöjligheter, hälsa och livskvalitet.
     
    Resultaten visar att männen faktiskt är mer missgynnade än kvinnor i 91 av de undersökta länderna, medan kvinnor är mer missgynnade än män i 43 länder. Män har det sämre än kvinnor i såväl USA som i Sverige och de flesta andra europeiska länderna.
     
    När det gäller Sverige konstaterar forskarna bland annat att männen har tydligt sämre hälsa ? men att den svenska staten trots det "spenderar avsevärt mer på kvinnors hälsa än mäns hälsa, även när man tar hänsyn till och räknar bort den del som rör reproduktiv hälsa".
     
    ? Ingen befintlig metod för att mäta jämställdhet tar helt i beaktande de svårigheter som en oproportionerligt stor andel män upplever i många länder. Inte heller beaktar de till fullo i vilken utsträckning ett specifikt land främjar välbefinnandet för alla sina medborgare, säger en av forskarna, Gijsbert Stoet.
     
    Mäter man istället jämställdhet på ett sätt som inte gynnar det ena könet så får man "en annan bild än den som vanligtvis presenteras i media", fortsätter Stoet.

    Det finns gott om kvinnor på vänsterkanten som ogillar män och gärna skriver om det i vanliga media, framförallt ogillas vita medelålders män. Man raljerar över ?vita män?, anser att alla män är talibaner, sångerskan Zara Larsson hatar öppet vita män, världens problem beror på vita medelålders män som äter kött, Olga Lännevall, som stolt kallar sig för ?vänsterfitta? och feministen Cissi Wallin har liknande väl dokumenterade tankegångar.
     
    Det är sorgligt och onödigt, och det gynnar inte jämställdheten. Det vore kanske dags att betänka att civilisationens framsteg, i princip, beror till stor del på män.
     
    Om vi börjar med filosoferna så var ?de gamla grekernas? filosofer Platon, Aristoteles, Arkimedes, Pythagoras etc alla män. De lade inte bara grunden till det västerländska tänkandet vad gäller frågor som demokrati utan gjorde också stora framsteg inom astronomi och matematik. 
     
    Vad gäller läkemedelskonsten så har vi män som Hippokrates, läkekonstens fader, Louis Pasteur, som uppfann vaccinet, Alexander Fleming som upptäckte penicillinet och Wilhelm Röntgen som ?hittade? X-strålningen, vilket fick namnet röntgenstrålning. Världens första hjärttransplantation genomfördes av Cristiaan Barnard. Nästan alla nobelpris i medicin, fysik och kemi har gått till män. Det finns dock ett lysande undantag, bl a Marie Curie. Hon fick två nobelpris, (ett tillsammans med sin make) i kemi och fysik, och även hennes dotter tilldelades nobelpriset.
     
    På musikens område är det män som Verdi, Puccini och Rossini vilka skapat operor (enligt Google finns det inga kvinnor) och klassisk musik såsom Mozart, Beethoven, Wagner, Chopin och Bach. Vad beträffande populärmusik har vi Frank Sinatra, Louis Armstrong, Elvis Presley, Bruce Springsteen, Beatles, Roxette och ABBA (männen skrev musiken). Det finns dock även ett antal framgångsrika kvinnor; Madonna och Lady Gaga. Alla stora konstnärer som Leonardo da Vinci, Picasso, Salvador Dali, van Gogh, Matisse, Rembrandt var män. Alla religiösa ledare var män; Jesus, Mohammed, Buddha, Konfucius, Tao och Abraham. 
     
    Alla upptäcktsresande och utforskare av jorden var män. Portugiser och spanjorer som utforskade och ?upptäckte världen? från 1400-talet och framåt bestod av män. Cortez och Pizarro erövrade Mexiko respektive Peru och européerna senare Nordamerika, Afrika och Asien. Resultatet blev att i princip hela världen utanför Europa blev kolonier. Detta hade både positiva och negativa effekter. Vänsterns kvinnor hävdar dock konsekvent bara det negativa; våld och exploatering av fredliga folk. Ingenting kunde vara mer fel. Aztekerna, och i viss mån Inkafolket, var synnerligen brutala och grymma och underkuvat andra stammar och krävde tribut, och i Aztekernas fall, människooffer. De nordamerikanska indianerna som av många anses vara de godaste av de goda och som levde i samklang med naturen, var även de krigiska med ständiga konflikter mellan olika stammar.
     
    Vad gäller upptäckarna som ökade vår vetskap om världen, som Marco Polo, Livingstone, Stanley, Shackleton, Nansen, Amundsen, Nordenskiöld och Hedin, så var de alla män.
     
    Om man ser på politiska ledare, kungar och härskare så var, på gott och ont, nästan alla män. Från Hammurabi, Ramses, Caesar, Napoleon, Hitler, Stalin, Churchill och Roosevelt. Men här finner vi ju även maktpersoner såsom Cleopatra, Elisabeth I av England, Katarina av Ryssland, Indira Gandhi och Margaret Thatcher.
     
    Men det absolut viktigaste var att det var män, vita europeiska män, som lyfte människorna från träldom och fattigdom genom de vetenskapliga upptäckterna och uppfinningarna. Ända tills ångmaskinen uppfanns av bl a James Watt på 1750-talet så utfördes all energi av människorna eller dess dragdjur (och väderkvarnar). Bortsett från hjulets uppfinning så blev ångmaskinen en avgörande knuff framåt för mänskligheten. Nu kunde maskiner göra människans arbete. En ström av nya uppfinningar följde, alla av vita män; Graham Bell med telefoni, Edison med elektricitet, Nikola Tesla med kraftöverföring, bröderna Wright med flyg. Nobel och Rockefeller utvann och raffinerade råolja etc. Sedan kom bilar, tvättmaskiner, radio, TV och rymdfärder. De senaste decennierna kom datorer, mobiler, internet och sociala medier genom män som Microsofts Bill Gates, Apples Steve Jobs, Amazons Jeff Bezos, Facebooks Mark Zuckerberg och Goggles Larry Page och Sergey Brin. Alla dessa unga vita män.
     
    Det som mest förändrat beteendet för åtminstone halva jordens befolkning är Steve Jobs iPhone, som snart kopierades av andra mobiltillverkare. Det räcker med att sitta på tunnelbanan och iaktta att kanske 80 % av passagerarna är upptagna med sina mobiler. Med de s k smarta telefonerna kom hundratals, kanske tusentals s k ?appar?, uppfunna mestadels av unga män.
     
    Hur vore det om dessa manskritiska kvinnor i alla fall gav lite cred till att deras synnerligen bekväma tillvaro beror till nästan 100 % av vita män.Glad
  • Anonym (Man of steel)
    nihka skrev 2021-04-06 20:37:14 följande:
    Det är ju så extremisterna vill få det att framstå.

    Jag är höger, höger, höger och inte feminist men går du emot en högerextremist och kvinnohatare som skriver rakt ut att de flesta svenska kvinnor är tjocka, fula, ointressanta, moraliskt befriade falska kappvändare som bara duger som hål mm, mm, mm så blir du kallad vänsterfeminist av någon.

    Man behöver verkligen inte vara feminist för att motsätta sig den bilden för i så fall skulle den absoluta majoriteten av män vara feminister. Men det är de inte utan bara inte kvinnohatare.
    Intressant. Jag är ju i verkligheten centerliberal kristen humanist (samt omtänksam flerbarnsförälder med gamla föräldrar och många vänner) men blir kallad högertroll, incel och mansäckel när jag i olika relationstrådar betonar att båda parter, även TS (som ju ofta är kvinna) har ansvar för att vårda och utveckla relationen (man kanske inte ska dumpa varandra direkt). Det som kvinnorna som kommenterar så argt blir allra argast över är när jag skriver att var och en av oss vuxna har ansvar för at bete sig bra, att t ex ta ansvar för sin sexualitet och den delen i sin ömsesidiga par-relation och att man inte ska kräva/tvinga sin partner till ofrivilligt celibat i åratal - att man kanske ska separera vänligt men bestämt då.  
  • Mandel
    Tecum skrev 2021-04-07 09:52:29 följande:
    Men ingen har väl påstått att FL ska vara en bild av verkligheten på alla plan? Här finns tre huvudsakliga ämnesområden, graviditet/barn/föräldraskap, relationer/sex och politik/samhälle. Ämnen som kultur, fritid, resor, väder och vind, sport, bilar, mat osv behandlas väldigt sparsamt.

    Vad pratar du/ni om då?

    Vi pratar om det som diskuteras här inne, men inte på samma nivå. Känns som att vi diskuterar på ett mer nyanserat sätt och har förståelse för att vi är olika och tycker olika på ett annat vis än här inne.
    Däremot så speglas ju våra reflektioner om livet utifrån våra livsstilar och de liv vi lever. Vi är alla hårt arbetande och drivna människor.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • nihka
    Anonym (Man of steel) skrev 2021-04-07 10:40:12 följande:
    Ja, du har nog helt rätt i din beskrivning, men sajter som Familjeliv och Skilsmässa är verkligen fulla av skribenter som tycker att killar ska utnyttjas, stjälas ifrån och mycket snabbt dumpas... det är deras rätt att behandla killar på det sättet...  dessa inlägg lastar problem i TS relationer helt och hållet på männen, i alla situationer, det blir rentav komiskt stereotypt.

    De mansfientliga dominerar totalt bland inläggen på Familjeliv.se och Skilsmässa.se. Jag gissar på mer än 80% av inlägg och kommentarer.

    Att det finns en motreaktion i världen mot den sortens syn på pojkar och män som mindre värda är väl på ett sätt sunt? Äkta jämställdhet är vi väldigt långt ifrån både när det gäller orättvisor för kvinnor och män.
    I den större delen av den utvecklade världen är män i allmänhet mer missgynnade än kvinnor ? inte minst i Sverige. Det visar en stor undersökning som motsäger utbredda myter. Forskarna bakom studien, som publiceras i ansedda PLOS, konstaterar att de metoder som idag används för att mäta jämställdhet är vinklade för att lyfta fram problem som kvinnor ställs inför.
     
    Det nya, enklare index som de amerikanska och brittiska forskarna har tagit fram ger en helt annan bild av mäns situation än den gängse. Indexet fokuserar på utbildningsmöjligheter, hälsa och livskvalitet.
     
    Resultaten visar att männen faktiskt är mer missgynnade än kvinnor i 91 av de undersökta länderna, medan kvinnor är mer missgynnade än män i 43 länder. Män har det sämre än kvinnor i såväl USA som i Sverige och de flesta andra europeiska länderna.
     
    När det gäller Sverige konstaterar forskarna bland annat att männen har tydligt sämre hälsa ? men att den svenska staten trots det "spenderar avsevärt mer på kvinnors hälsa än mäns hälsa, även när man tar hänsyn till och räknar bort den del som rör reproduktiv hälsa".
     
    ? Ingen befintlig metod för att mäta jämställdhet tar helt i beaktande de svårigheter som en oproportionerligt stor andel män upplever i många länder. Inte heller beaktar de till fullo i vilken utsträckning ett specifikt land främjar välbefinnandet för alla sina medborgare, säger en av forskarna, Gijsbert Stoet.
     
    Mäter man istället jämställdhet på ett sätt som inte gynnar det ena könet så får man "en annan bild än den som vanligtvis presenteras i media", fortsätter Stoet.
    Det finns gott om kvinnor på vänsterkanten som ogillar män och gärna skriver om det i vanliga media, framförallt ogillas vita medelålders män. Man raljerar över ?vita män?, anser att alla män är talibaner, sångerskan Zara Larsson hatar öppet vita män, världens problem beror på vita medelålders män som äter kött, Olga Lännevall, som stolt kallar sig för ?vänsterfitta? och feministen Cissi Wallin har liknande väl dokumenterade tankegångar.
     
    Det är sorgligt och onödigt, och det gynnar inte jämställdheten. Det vore kanske dags att betänka att civilisationens framsteg, i princip, beror till stor del på män.
     
    Om vi börjar med filosoferna så var ?de gamla grekernas? filosofer Platon, Aristoteles, Arkimedes, Pythagoras etc alla män. De lade inte bara grunden till det västerländska tänkandet vad gäller frågor som demokrati utan gjorde också stora framsteg inom astronomi och matematik. 
     
    Vad gäller läkemedelskonsten så har vi män som Hippokrates, läkekonstens fader, Louis Pasteur, som uppfann vaccinet, Alexander Fleming som upptäckte penicillinet och Wilhelm Röntgen som ?hittade? X-strålningen, vilket fick namnet röntgenstrålning. Världens första hjärttransplantation genomfördes av Cristiaan Barnard. Nästan alla nobelpris i medicin, fysik och kemi har gått till män. Det finns dock ett lysande undantag, bl a Marie Curie. Hon fick två nobelpris, (ett tillsammans med sin make) i kemi och fysik, och även hennes dotter tilldelades nobelpriset.
     
    På musikens område är det män som Verdi, Puccini och Rossini vilka skapat operor (enligt Google finns det inga kvinnor) och klassisk musik såsom Mozart, Beethoven, Wagner, Chopin och Bach. Vad beträffande populärmusik har vi Frank Sinatra, Louis Armstrong, Elvis Presley, Bruce Springsteen, Beatles, Roxette och ABBA (männen skrev musiken). Det finns dock även ett antal framgångsrika kvinnor; Madonna och Lady Gaga. Alla stora konstnärer som Leonardo da Vinci, Picasso, Salvador Dali, van Gogh, Matisse, Rembrandt var män. Alla religiösa ledare var män; Jesus, Mohammed, Buddha, Konfucius, Tao och Abraham. 
     
    Alla upptäcktsresande och utforskare av jorden var män. Portugiser och spanjorer som utforskade och ?upptäckte världen? från 1400-talet och framåt bestod av män. Cortez och Pizarro erövrade Mexiko respektive Peru och européerna senare Nordamerika, Afrika och Asien. Resultatet blev att i princip hela världen utanför Europa blev kolonier. Detta hade både positiva och negativa effekter. Vänsterns kvinnor hävdar dock konsekvent bara det negativa; våld och exploatering av fredliga folk. Ingenting kunde vara mer fel. Aztekerna, och i viss mån Inkafolket, var synnerligen brutala och grymma och underkuvat andra stammar och krävde tribut, och i Aztekernas fall, människooffer. De nordamerikanska indianerna som av många anses vara de godaste av de goda och som levde i samklang med naturen, var även de krigiska med ständiga konflikter mellan olika stammar.
     
    Vad gäller upptäckarna som ökade vår vetskap om världen, som Marco Polo, Livingstone, Stanley, Shackleton, Nansen, Amundsen, Nordenskiöld och Hedin, så var de alla män.
     
    Om man ser på politiska ledare, kungar och härskare så var, på gott och ont, nästan alla män. Från Hammurabi, Ramses, Caesar, Napoleon, Hitler, Stalin, Churchill och Roosevelt. Men här finner vi ju även maktpersoner såsom Cleopatra, Elisabeth I av England, Katarina av Ryssland, Indira Gandhi och Margaret Thatcher.
     
    Men det absolut viktigaste var att det var män, vita europeiska män, som lyfte människorna från träldom och fattigdom genom de vetenskapliga upptäckterna och uppfinningarna. Ända tills ångmaskinen uppfanns av bl a James Watt på 1750-talet så utfördes all energi av människorna eller dess dragdjur (och väderkvarnar). Bortsett från hjulets uppfinning så blev ångmaskinen en avgörande knuff framåt för mänskligheten. Nu kunde maskiner göra människans arbete. En ström av nya uppfinningar följde, alla av vita män; Graham Bell med telefoni, Edison med elektricitet, Nikola Tesla med kraftöverföring, bröderna Wright med flyg. Nobel och Rockefeller utvann och raffinerade råolja etc. Sedan kom bilar, tvättmaskiner, radio, TV och rymdfärder. De senaste decennierna kom datorer, mobiler, internet och sociala medier genom män som Microsofts Bill Gates, Apples Steve Jobs, Amazons Jeff Bezos, Facebooks Mark Zuckerberg och Goggles Larry Page och Sergey Brin. Alla dessa unga vita män.
     
    Det som mest förändrat beteendet för åtminstone halva jordens befolkning är Steve Jobs iPhone, som snart kopierades av andra mobiltillverkare. Det räcker med att sitta på tunnelbanan och iaktta att kanske 80 % av passagerarna är upptagna med sina mobiler. Med de s k smarta telefonerna kom hundratals, kanske tusentals s k ?appar?, uppfunna mestadels av unga män.
     
    Hur vore det om dessa manskritiska kvinnor i alla fall gav lite cred till att deras synnerligen bekväma tillvaro beror till nästan 100 % av vita män.Glad
    Behövde du verkligen 3 dm text för att tala om att du tycker att män är bra och kvinnor dåliga?
  • nihka
    Anonym (Man of steel) skrev 2021-04-07 10:50:05 följande:
    Intressant. Jag är ju i verkligheten centerliberal kristen humanist (samt omtänksam flerbarnsförälder med gamla föräldrar och många vänner) men blir kallad högertroll, incel och mansäckel när jag i olika relationstrådar betonar att båda parter, även TS (som ju ofta är kvinna) har ansvar för att vårda och utveckla relationen (man kanske inte ska dumpa varandra direkt). Det som kvinnorna som kommenterar så argt blir allra argast över är när jag skriver att var och en av oss vuxna har ansvar för at bete sig bra, att t ex ta ansvar för sin sexualitet och den delen i sin ömsesidiga par-relation och att man inte ska kräva/tvinga sin partner till ofrivilligt celibat i åratal - att man kanske ska separera vänligt men bestämt då.  
    Är det nån som tvingar kvar mannen?
  • Anonym (Lärare historia)
    Anonym (Man of steel) skrev 2021-04-07 10:40:12 följande:

    Ja, du har nog helt rätt i din beskrivning, men sajter som Familjeliv och Skilsmässa är verkligen fulla av skribenter som tycker att killar ska utnyttjas, stjälas ifrån och mycket snabbt dumpas... det är deras rätt att behandla killar på det sättet...  dessa inlägg lastar problem i TS relationer helt och hållet på männen, i alla situationer, det blir rentav komiskt stereotypt.

    De mansfientliga dominerar totalt bland inläggen på Familjeliv.se och Skilsmässa.se. Jag gissar på mer än 80% av inlägg och kommentarer.

    Att det finns en motreaktion i världen mot den sortens syn på pojkar och män som mindre värda är väl på ett sätt sunt? Äkta jämställdhet är vi väldigt långt ifrån både när det gäller orättvisor för kvinnor och män.


    I den större delen av den utvecklade världen är män i allmänhet mer missgynnade än kvinnor ? inte minst i Sverige. Det visar en stor undersökning som motsäger utbredda myter. Forskarna bakom studien, som publiceras i ansedda PLOS, konstaterar att de metoder som idag används för att mäta jämställdhet är vinklade för att lyfta fram problem som kvinnor ställs inför.
     
    Det nya, enklare index som de amerikanska och brittiska forskarna har tagit fram ger en helt annan bild av mäns situation än den gängse. Indexet fokuserar på utbildningsmöjligheter, hälsa och livskvalitet.
     
    Resultaten visar att männen faktiskt är mer missgynnade än kvinnor i 91 av de undersökta länderna, medan kvinnor är mer missgynnade än män i 43 länder. Män har det sämre än kvinnor i såväl USA som i Sverige och de flesta andra europeiska länderna.
     
    När det gäller Sverige konstaterar forskarna bland annat att männen har tydligt sämre hälsa ? men att den svenska staten trots det "spenderar avsevärt mer på kvinnors hälsa än mäns hälsa, även när man tar hänsyn till och räknar bort den del som rör reproduktiv hälsa".
     
    ? Ingen befintlig metod för att mäta jämställdhet tar helt i beaktande de svårigheter som en oproportionerligt stor andel män upplever i många länder. Inte heller beaktar de till fullo i vilken utsträckning ett specifikt land främjar välbefinnandet för alla sina medborgare, säger en av forskarna, Gijsbert Stoet.
     
    Mäter man istället jämställdhet på ett sätt som inte gynnar det ena könet så får man "en annan bild än den som vanligtvis presenteras i media", fortsätter Stoet.
    Det finns gott om kvinnor på vänsterkanten som ogillar män och gärna skriver om det i vanliga media, framförallt ogillas vita medelålders män. Man raljerar över ?vita män?, anser att alla män är talibaner, sångerskan Zara Larsson hatar öppet vita män, världens problem beror på vita medelålders män som äter kött, Olga Lännevall, som stolt kallar sig för ?vänsterfitta? och feministen Cissi Wallin har liknande väl dokumenterade tankegångar.
     
    Det är sorgligt och onödigt, och det gynnar inte jämställdheten. Det vore kanske dags att betänka att civilisationens framsteg, i princip, beror till stor del på män.
     
    Om vi börjar med filosoferna så var ?de gamla grekernas? filosofer Platon, Aristoteles, Arkimedes, Pythagoras etc alla män. De lade inte bara grunden till det västerländska tänkandet vad gäller frågor som demokrati utan gjorde också stora framsteg inom astronomi och matematik. 
     
    Vad gäller läkemedelskonsten så har vi män som Hippokrates, läkekonstens fader, Louis Pasteur, som uppfann vaccinet, Alexander Fleming som upptäckte penicillinet och Wilhelm Röntgen som ?hittade? X-strålningen, vilket fick namnet röntgenstrålning. Världens första hjärttransplantation genomfördes av Cristiaan Barnard. Nästan alla nobelpris i medicin, fysik och kemi har gått till män. Det finns dock ett lysande undantag, bl a Marie Curie. Hon fick två nobelpris, (ett tillsammans med sin make) i kemi och fysik, och även hennes dotter tilldelades nobelpriset.
     
    På musikens område är det män som Verdi, Puccini och Rossini vilka skapat operor (enligt Google finns det inga kvinnor) och klassisk musik såsom Mozart, Beethoven, Wagner, Chopin och Bach. Vad beträffande populärmusik har vi Frank Sinatra, Louis Armstrong, Elvis Presley, Bruce Springsteen, Beatles, Roxette och ABBA (männen skrev musiken). Det finns dock även ett antal framgångsrika kvinnor; Madonna och Lady Gaga. Alla stora konstnärer som Leonardo da Vinci, Picasso, Salvador Dali, van Gogh, Matisse, Rembrandt var män. Alla religiösa ledare var män; Jesus, Mohammed, Buddha, Konfucius, Tao och Abraham. 
     
    Alla upptäcktsresande och utforskare av jorden var män. Portugiser och spanjorer som utforskade och ?upptäckte världen? från 1400-talet och framåt bestod av män. Cortez och Pizarro erövrade Mexiko respektive Peru och européerna senare Nordamerika, Afrika och Asien. Resultatet blev att i princip hela världen utanför Europa blev kolonier. Detta hade både positiva och negativa effekter. Vänsterns kvinnor hävdar dock konsekvent bara det negativa; våld och exploatering av fredliga folk. Ingenting kunde vara mer fel. Aztekerna, och i viss mån Inkafolket, var synnerligen brutala och grymma och underkuvat andra stammar och krävde tribut, och i Aztekernas fall, människooffer. De nordamerikanska indianerna som av många anses vara de godaste av de goda och som levde i samklang med naturen, var även de krigiska med ständiga konflikter mellan olika stammar.
     
    Vad gäller upptäckarna som ökade vår vetskap om världen, som Marco Polo, Livingstone, Stanley, Shackleton, Nansen, Amundsen, Nordenskiöld och Hedin, så var de alla män.
     
    Om man ser på politiska ledare, kungar och härskare så var, på gott och ont, nästan alla män. Från Hammurabi, Ramses, Caesar, Napoleon, Hitler, Stalin, Churchill och Roosevelt. Men här finner vi ju även maktpersoner såsom Cleopatra, Elisabeth I av England, Katarina av Ryssland, Indira Gandhi och Margaret Thatcher.
     
    Men det absolut viktigaste var att det var män, vita europeiska män, som lyfte människorna från träldom och fattigdom genom de vetenskapliga upptäckterna och uppfinningarna. Ända tills ångmaskinen uppfanns av bl a James Watt på 1750-talet så utfördes all energi av människorna eller dess dragdjur (och väderkvarnar). Bortsett från hjulets uppfinning så blev ångmaskinen en avgörande knuff framåt för mänskligheten. Nu kunde maskiner göra människans arbete. En ström av nya uppfinningar följde, alla av vita män; Graham Bell med telefoni, Edison med elektricitet, Nikola Tesla med kraftöverföring, bröderna Wright med flyg. Nobel och Rockefeller utvann och raffinerade råolja etc. Sedan kom bilar, tvättmaskiner, radio, TV och rymdfärder. De senaste decennierna kom datorer, mobiler, internet och sociala medier genom män som Microsofts Bill Gates, Apples Steve Jobs, Amazons Jeff Bezos, Facebooks Mark Zuckerberg och Goggles Larry Page och Sergey Brin. Alla dessa unga vita män.
     
    Det som mest förändrat beteendet för åtminstone halva jordens befolkning är Steve Jobs iPhone, som snart kopierades av andra mobiltillverkare. Det räcker med att sitta på tunnelbanan och iaktta att kanske 80 % av passagerarna är upptagna med sina mobiler. Med de s k smarta telefonerna kom hundratals, kanske tusentals s k ?appar?, uppfunna mestadels av unga män.
     
    Hur vore det om dessa manskritiska kvinnor i alla fall gav lite cred till att deras synnerligen bekväma tillvaro beror till nästan 100 % av vita män.
    En kontrafaktisk fråga är då - om de kulturella och religiösa strukturera som fanns vid de tidpunkter du räknat upp, vilka omöjliggjorde kvinnors möjligheter att delta vetenskapligt, politiskt och kulturellt, om dessa inte fanns och kvinnor fick vara med att påverka och forma världen - hur hade nutid då sett ut?

    Jag tror att det är mycket möjligt att vi gått miste om mycket kunskap från kvinnor som existerat i en tid då de inte kunde utöva vad de var bäst på, vem vet vad de kunnat bidra med?

    Sen antar jag att du läst historia ur ett västerländskt perspektiv, det var inte 100% vita män som format världen som den ser ut idag. Viktiga namn har försvunnit i nationalistisk västerländsk historieskrivning.
  • Anonym (Lärare historia)

    Som svart till TS...

    Nej jag tror inte folket som syns här är representativt för Sveriges befolkning, jag hoppas inte det åtminstone... Blir ofta orolig när jag läser i trådar här. Sällan ser man vuxna som kan föra en normal konversation. Oftast saknas en empatisk förmåga. Jag tror en del av oss är normala vuxna som mest hänger här för att man planerar eller väntar barn. Eller att man är förälder. Men sen finns det nog en stor del som mest är här för att tycka och socialisera sig på sitt eget problematiska sätt.

  • Anonym (NEJ)
    Anonym (Lärare historia) skrev 2021-04-07 23:49:35 följande:

    Som svart till TS...

    Nej jag tror inte folket som syns här är representativt för Sveriges befolkning, jag hoppas inte det åtminstone... Blir ofta orolig när jag läser i trådar här. Sällan ser man vuxna som kan föra en normal konversation. Oftast saknas en empatisk förmåga. Jag tror en del av oss är normala vuxna som mest hänger här för att man planerar eller väntar barn. Eller att man är förälder. Men sen finns det nog en stor del som mest är här för att tycka och socialisera sig på sitt eget problematiska sätt.


    Jag minns allra första gången jag skrev här. Jag minns inte vad jag skrev om, bara känslan efteråt. Det var en fruktansvärd ångest som kom bubblande inifrån, och ju fler svar jag fick desto mer ångest som sedan gick över till panikattack. Jag mådde riktigt dåligt och trodde ett tag på att det faktiskt var riktigt mycket fel på mig. När jag försökte förklara att jag blev sårad så fick jag mer kritik.

    Jag bestämde mig för att aldrig mer komma hit igen, men varje gång jag googlade något inom kärnämnena här, så kom det förslag på trådar så jag fortsatte läsa vad andra skrivit. Och då förstod jag hur hårt klimatet var här, det var inte bara mig det var fel på, det gäller ju liksom alla här. Tycker man inte exakt lika så får man kritik till man tycker likadant eller flyr tråden.

    Jag har lärt mig den hårda vägen, men jag önskar ingen skör människa samma behandling. Jag försöker skriva respektfullt även om åsikterna går isär.
  • Anonym (Man of steel)
    nihka skrev 2021-04-07 22:57:15 följande:
    Behövde du verkligen 3 dm text för att tala om att du tycker att män är bra och kvinnor dåliga?
    Så enkelt är det inte, hur kan du tro det? De flesta människor beter sig bra och gör sitt bästa så gott och så ofta det går, men sedan finns det dåliga beteenden som skadar många. Tyvärr fungerar inte samhällets skyddsmekanismer särskilt bra, många som beter sig illa kommer undan pga t.ex stereotyper.

    Menar du själv något så förenklat som att det ena könet är bra och det andra dåligt? Varför skiljer du inte på personer och beteenden? Vill du håna liksom?
  • Jemp
    Anonym (Kluro) skrev 2021-04-05 12:14:28 följande:

    Tror ni att Familjeliv är representativt för Sverige i stort när det kommer till frågor, åsikter osv?

    Resonerar gemene svensk som FLs medlemmar och representeras Sverige av medlemmarnas sammansättning?

    Vad tror ni? 


    Nej.
  • Relaxa75

    Många här tycker att det är för hårt klimat här på FL. Visst, det finns troligtvis ett antal idioter som är arga, bittra, elaka och som vill lätta på trycket/frustrationen.

    Men klimatet har hårdnat i samhället generellt och ju mer publikt du lyfter en fråga, desto mer skit får du ofta, tänk politiker, skola, sjukvård mm. Det ska anmälas hit och dit och sätta hårt mot hårt. Tex mellan kvinnor och män, skola och föräldrar, politiker och vanligt folk, tv-profiler som gör bort sig... dom ska kastas till vargarna. 

    Räcker med att rösta på SD(vilket jag inte gör, men dock 18% av Sveriges befolkning). Då kan man inte längre prata med varandra, dom ska förskjutas med alla tillgängliga medel. Eftersom man då tycker fel.


    Nu har jag inte varit så länge här på FL, men jag tror mönstret tyvärr ändå finns i samhällsbilden också.

  • Redpilled
    Relaxa75 skrev 2021-04-08 18:33:49 följande:

    Många här tycker att det är för hårt klimat här på FL. Visst, det finns troligtvis ett antal idioter som är arga, bittra, elaka och som vill lätta på trycket/frustrationen.

    Men klimatet har hårdnat i samhället generellt och ju mer publikt du lyfter en fråga, desto mer skit får du ofta, tänk politiker, skola, sjukvård mm. Det ska anmälas hit och dit och sätta hårt mot hårt. Tex mellan kvinnor och män, skola och föräldrar, politiker och vanligt folk, tv-profiler som gör bort sig... dom ska kastas till vargarna. 

    Räcker med att rösta på SD(vilket jag inte gör, men dock 18% av Sveriges befolkning). Då kan man inte längre prata med varandra, dom ska förskjutas med alla tillgängliga medel. Eftersom man då tycker fel.


    Nu har jag inte varit så länge här på FL, men jag tror mönstret tyvärr ändå finns i samhällsbilden också.


    Bra skrivet. Jag tror att samhällstrenden är just sådan med, allt mer drastisk. Många som skriver här på FL gör återkommande inlägg där det bara handlar om att skuldbelägga och vräka ur sig anonymt. Om man försöker hävda att det finns fler perspektiv än trådstartarnas får man lätt påhopp som inte står ut med att det kan behöva kompromissas för att lösa problem i livet...
Svar på tråden Är FL representativt?