• Anonym (Splittrad)

    Är jag för gammal för att bli mamma???

    Jag är i chock. Jag behöver alla synpunkter, tips och råd jag kan få. Det som jag aldrig trodde skulle hända har hänt: jag har testat positivt på graviditetstest!!?? En del av mig är överlycklig, men en annan del är helt vettskrämd. Till saken hör nämligen att jag är gammal... jag fyller (och håll i er nu!) femti i dagarna! Jag har inga barn sen tidigare, och jag trodde att detta var nånting jag helt enkelt inte skulle få uppleva, men nu har jag kanske chansen! Samtidigt är det ju så mycket som kan gå fel när man är så gammal, och även om allt går bra så är ju frågan om det överhuvudtaget är "rätt" att skaffa barn när man är så här gammal? Vad tycker ni? Hur hade ni gjort? 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-04-15 11:46
    Jag vill verkligen tacka så väldigt, väldigt mycket för alla fina svar och allt pepp jag fått från er alla. Det värmer så otroligt. Jag insåg ju ganska snabbt att jag verkligen, verkligen ville detta, och ni hjälpte mig att ta bort tvivlen om att det var egoistiskt av mig att vilja behålla. Tyvärr löste naturen det på ett annat sätt. Jag började blöda i måndags, och igår fick jag göra ultraljud där de såg rester av en hinnsäck och inget mer.

  • Svar på tråden Är jag för gammal för att bli mamma???
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Ja, det tycker jag) skrev 2021-04-06 00:06:58 följande:

    Jag kan absolut förstå din tanke om att du klarar det, men med barn kommer en oro som man aldrig mött tidigare. Du kommer antagligen ständigt oroa dig för din ålder och att inte kunna finnas där för ditt barn när hen behöver dig. När ditt barn blir tonåring, och de stora problemen kanske kommer, är du över 60. Jag hade aldrig utsatt mig för det (men är iofs ganska känslig av mig)...men du kanske är av hårdare virke.


    Ja, jag är helt med på vad du menar. Och detta är ju precis en av de saker jag funderar över. Det kommer säkert att komma dagar när jag känner att nej, det där kommer jag aldrig att klara, men just nu känns det verkligen som att jag skulle klara det :)
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Amelia) skrev 2021-04-06 01:37:49 följande:
    Som sagt, det är ju bara min personliga åsikt. Vill du ha barnet ska du ju självklart satsa. Men jag tycker helt enkelt att man bara är för gammal som 50-åring, man som kvinna. Mina mor- och farföräldrar var i den åldern när jag föddes. Även om de hängde med rätt bra när man var liten (även om det självklart är en enorm skillnad på föräldrar och mor-/farföräldrar) märktes det ju att de blev gamla när jag var i 20-30-årsåldern. Hade dom varit mina föräldrar hade jag nog haft mycket oro och ångest sm ung vuxen att jag skulle förlora dem och bli helt ensam kvar. Speciellt om man växte upp med en ensamstående förälder. Men ja, jag personligen tycker också det är fel när en 50-årig man blir ihop med nån 25-30-åring och börjar skaffa bebisar med henne. I min åsikt är han ändå för gammal, så har inget att göra med kön som så. 

    Men ja, vill du ha barnet så ska det ju inte stoppa dig. Om jag var du skulle jag i så fall försöka se till att barnet får ett bra nätverk ändå. Du kanske har syskon/syskonbarn/nära vänner och så vidare som ni kan binda nära band så att ditt barn i så fall inte måste ta allt helt på egen hand när du blir äldre och inte orkar med/får diverse krämpor etc. 
    Ja, ok, jag förstår precis vad du menar. Det är ju precis de här banorna som jag tänkt i också. Men idag känns det som sagt nästan helt otänkbart att jag inte skulle behålla. Och ja, jag har en stor, tajt familj (pigga föräldrar och flera syskon och syskonbarn) och nära vänner som jag vet skulle finnas där för mig och barnet i vått och torrt.
  • Anonym (Splittrad)
    mari123 skrev 2021-04-06 05:04:46 följande:

    Ville jag ha barnet så behöll jag det om jag var frisk och kände att jag orkade. Inte bara förunnat kändisar i USA att få barn vid 50? Många skulle ha synpunkter förstås men man behöver inte lyssna. 


    Haha, nä, kan kändisar i USA så kan väl jag? :) Sen vill jag ju ändå inte att mitt barn ska bli utsatt för en massa skitsnack, det är mest det jag är rädd för när det gäller vad andra skulle tycka. För egen del bryr jag mig inte.
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Kompisen) skrev 2021-04-06 05:12:55 följande:

    Jag känner en kvinna som blev gravid som 50-åring.
    Hon behöll och det gick jättebra, nu har hon skolbarn och närmar sig 60. Visst är hon mycket äldre än de andra föräldrarna men det struntar hon i!

    Vad andra tycker spelar väl ingen roll?


    Tack för denna solskenshistoria!

    Nä, som sagt, för min egen del skiter jag i vad andra tycker, men jag vill ju inte att mitt barn ska bli utsatt för en massa skit...
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Sarky) skrev 2021-04-06 06:47:53 följande:

    Jag känner en som var 49 när hon blev mamma på naturlig väg. Barnet är 8 idag.

    Sen vet jag en som gjorde IVF i Ryssland och fick tvillingar som 50+. De tvillingarna är yngre än hennes barnbarn.

    IVF i den åldern tycker jag är fel, men om man blir gravid naturligt så förstår jag inte varför abort skulle vara det rätta. Precis som att ivf på 17-åringar inte är lämpligt förstår jag inte varför alla skriker abort när de blir gravida naturligt och vill behålla.

    Allt snack om att abort är kvinnans val och frihet men lyft det till diskussion så är det många som tycker att en kvinna SKA göra abort för att vara ansvarsfull. Att du som 50-åring och glad över att vara gravid blir tillsagd av främlingar på nätet att det bästa vore abort - vilken frihet (sarkasm).

    Och angående ork- vem har mest ork, en 50-åring i form eller en överviktig 30-åring.


    :) Tack för pepp! Jag kan faktiskt bara hålla med <3
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Inte för gammal) skrev 2021-04-06 07:20:50 följande:

    Inte för gammal att bli mamma men jag skulle tvinga mig till ett kejsarsnitt då din kropp till 99% inte kommer klara av en första förlossning vid 50 :) bäckenet har stelnat för mycket i den åldern


    Oj, det hade jag ingen aning om! Men det ska jag komma ihåg, tack!
  • Anonym (Splittrad)
    sextiotalist skrev 2021-04-06 08:06:52 följande:

    Du har ju blivit naturligt gravid. Så kör på.
    Jag blir dock väldigt förvånad över att personer här påstår att man inte orkar med. Man behöver inte vara elitgymnast för att kunna ta hand om ett barn, det räcker med att man är tillräckligt pigg och tillräckligt i form. De allra flesta 50-åringar är detta. När man är 50 har man minst 15 år kvar i arbetslivet och det finns de som har betydligt tuffare arbete än vad det innebär att ta hand om ett barn.

    Här inne kan man läsa om unga, verkligen sköra personer (fysiskt och/eller mentalt) som inte tvekar på att ha flera barn, fast de inte ens klarar att arbeta. 

    Ts har dessutom en fördel, eftersom hon har blivit gravid naturligt så har hon med all säkerhet kvar en hög dos av hormoner som håller kroppen i form


    Tack för detta! Ja, jag kan ju bara hålla med... och det är en intressant tanke med att det faktum att jag öht blivit gravid på naturlig väg bådar gott! Tack för det!
  • Anonym (52)

    Runt v.8 brukar man gå till Mvc första gången. Då är det oftast mest hälsosamtal, men man kan skrivas in så tidigt också. Specen brukar komma ifråga långt senare. Jag gick första gången runt v.15 kanske med första barnet och v.13 med andra. Du kommer få all info och hjälp du behöver av din barnmorska. Kejsarsnitt är ganska vanligt efter 45, men man får föda vaginalt om man vill. Det finns inga specifika hinder pga åldern.

  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Liinda) skrev 2021-04-06 09:45:51 följande:

    Stort grattis till graviditeten! Först några frågor... var graviditeten planerad eller tänkte du att det var safe (missförstå mig inte, jag hoppas du förstår frågan) Hur långt är du gången?

    Jag tycker verkligen du ska köra om du verkligen vill detta. Visst med åldern ökar ju risken för diverse sjukdomar men går det att liksom ha ngn överenskommelse med någon i din närhet att denna tillfälligt tar hand om barnet om ngt skulle ske? Vi har en person i vår närhet som blev mamma i din ålder, hon hade barn sen innan men inte hennes nya partner. INGEN dömde henne för det av oss som liksom står henne nära utan vi tyckte bara det var fantastiskt. Inga problem med barnet som nu går på lågstadiet. Jag har själv äldre föräldrar, de var yngre än dig när de fick mig men om man jämför med när jag föddes så var kanske attityderna desamma (menar att då ansågs mina föräldrar jättegamla medan idag är det väldigt vanligt att bli föräldrar i deras dåvarande ålder). Nu dog min pappa ung, jag var runt 20 och det är klart att jag då tänkte på att det varit bättre för mig om de skaffat mig tidigare (vilket var en omöjlighet eftersom de träffades sent). Min mamma har en sjukdom som kommer leda till hennes död om inte allt för många år och påverkar henne mycket. Samtidigt så är jag ju otroligt tacksam att de ändå skaffade mig och att jag fått ett liv liksom. Just pga mina gamla (på den tiden) föräldrar valde jag att skaffa barn i rättså lagom ålder, så de åtminstone fått lära känna sin mormor och får fina minnen. Med det vill jag ha sagt att... man vet aldrig hur livet behandlar en och du ska göra det som är rätt för dig, ingen har rätt att döma nån annan!


    Tack! :) <3

    Nej, det var inte planerat, utan det var precis så: jag tänkte att det var safe vid det här laget (och ja, jag förstår frågan precis). Med tanke på hur glad jag är nu undrar jag ändå om det inte undermedvetet fanns en önskan ändå, annars hade jag nog varit noggrannare med skydd...

    Ska jag vara ärlig så vet jag faktiskt inte hur långt gången jag är, eftersom jag inte har haft regelbunden mens på ett par år, så jag kan inte riktigt utgå från sista mensen... jag hade mens senast 9/2, men mina menscykler har varierat mellan 20 och 40 dagar de senaste två åren eller nåt, så det säger ju inte så mycket... det var mest att nu hade det ju gått ännu längre som gjorde att jag överhuvudtaget kom på tanken att testa mig.

    Jag känner igen min egen situation i din väns, jag har också en stor, tajt familj och nära vänner som jag vet skulle ställa upp för mig och barnet i vått och torrt, så ur den synpunkten känns det ändå tryggt :) Så fint att höra att allt gått bra för din vän :) 

    Jag beklagar verkligen beträffande din pappa som gick bort när du var så ung, och din mamma som troligtvis snart kommer att gå bort <3 
  • Anonym (Splittrad)
    Mrs Moneybags skrev 2021-04-06 09:53:11 följande:
    Jag håller med. Många som ojar sig över att äldre människor får barn har redan haft 2-3-4 barn med allt vad det innebär och de känner att de själva inte orkar med fler barn. Men har man inte haft barn tidigare är man ju betydligt piggare än någon som har haft 10 års vakanätter bakom sig.

    Kör på TS!! Jag skulle inte ens tveka! Det låter som att livet har givit dig en härlig överraskning. Har en vän som var 46 och barnlös och plötsligt blev gravid. Det har gått toppenbra och hon och hennes man är så lyckliga. 
    Åh vilket härligt inlägg! Tack! Ja, som sagt, som det känns nu så kommer jag att ge det här en chans :) <3
Svar på tråden Är jag för gammal för att bli mamma???