• Anonym (Split­trad)
    Mon 5 Apr 2021 20:23
    7306 visningar
    233 svar
    233
    7306

    Är jag för gammal för att bli mamma???

    Jag är i chock. Jag behöver alla synpunkter, tips och råd jag kan få. Det som jag aldrig trodde skulle hända har hänt: jag har testat positivt på graviditetstest!!?? En del av mig är överlycklig, men en annan del är helt vettskrämd. Till saken hör nämligen att jag är gammal... jag fyller (och håll i er nu!) femti i dagarna! Jag har inga barn sen tidigare, och jag trodde att detta var nånting jag helt enkelt inte skulle få uppleva, men nu har jag kanske chansen! Samtidigt är det ju så mycket som kan gå fel när man är så gammal, och även om allt går bra så är ju frågan om det överhuvudtaget är "rätt" att skaffa barn när man är så här gammal? Vad tycker ni? Hur hade ni gjort? 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-04-15 11:46
    Jag vill verkligen tacka så väldigt, väldigt mycket för alla fina svar och allt pepp jag fått från er alla. Det värmer så otroligt. Jag insåg ju ganska snabbt att jag verkligen, verkligen ville detta, och ni hjälpte mig att ta bort tvivlen om att det var egoistiskt av mig att vilja behålla. Tyvärr löste naturen det på ett annat sätt. Jag började blöda i måndags, och igår fick jag göra ultraljud där de såg rester av en hinnsäck och inget mer.

  • Svar på tråden Är jag för gammal för att bli mamma???
  • Anonym (Split­trad) Trådstartaren
    Mon 5 Apr 2021 21:18
    #21
    Anonym (Qwerty) skrev 2021-04-05 20:44:09 följande:

    Man får ju tycka vad man vill men du är ju redan gravid så några åsikter spelar ju ingen roll. Du borde ju dock avvakta ett tag innan du lever dig in i det och börjar se en framtid med ett barn då risken för missfall är otroligt hög.


    Hur menar du då? Jag behöver ju bestämma mig för om jag överhuvudtaget ska behålla eller inte? Och för att avgöra det vill jag veta hur folk i allmänhet tänker kring detta.  
  • Anonym (Split­trad) Trådstartaren
    Mon 5 Apr 2021 21:22
    #22
    Aliona skrev 2021-04-05 20:45:40 följande:

    Först och främst - grattis!

    Jo, 50 år är så klart att betrakta gammalt i just det här sammanhanget och mycket kan som du själv säger gå fel. Men om vi nu utgår ifrån att allt går bra så tycker jag inte att du ska fundera på din ålder. Det går inte på något sätt att veta något om framtiden. En som skaffar barn sent kan behålla hälsan och leva länge. Någon som skaffar barn som ung kan tyvärr bli sjuk eller förolyckas. Fundera inte på det! Känns det bra och som något du vill så kör på! 50 är trots allt inte så värst ovanligt när det kommer till pappor.


    Vilket fint svar! Tack! Jag märker ju att jag verkligen vill detta för jag blir väldigt glad när jag läser ditt svar <3 Och du har ju faktiskt rätt i allt du skriver :) 
  • Anonym (Qwert­y)
    Mon 5 Apr 2021 21:23
    #23
    Anonym (Splittrad) skrev 2021-04-05 21:18:53 följande:

    Hur menar du då? Jag behöver ju bestämma mig för om jag överhuvudtaget ska behålla eller inte? Och för att avgöra det vill jag veta hur folk i allmänhet tänker kring detta.  


    Jag menar att jag inte skulle sitta och rekommendera abort på grund av olika skäl när en kvinna redan är gravid, för mig är det iallafall en skillnad om någon planerar barn och ber om åsikter eller om man redan är gravid och ber om åsikter. Men du har ju redan fått svar på hur de andra i tråden tänker.

    Och återigen lär du troligtvis inte behöva tänka så mycket.. 1-3 veckor och och risken är stor att du ändå får missfall. Avvakta lite för bestämmer du dig för att behålla och sedan få missfall så lär det ta extra mycket på en.
  • Anonym (Split­trad) Trådstartaren
    Mon 5 Apr 2021 21:25
    #24
    Anonym (Ditt liv) skrev 2021-04-05 20:51:42 följande:

    Grattis! Vad kul. :) 

    Jag tycker så här: det är ditt liv och du som ska leva det och må bra. Det låter som att det är något du kanske saknat i ditt liv, och då är det ju en fantastisk chans. Visst kommer du bli en gammal mamma, men som någon skrev här uppe, det finns inget som säger att bara för att man blir en ung mamma så kommer man få lyckan att leva hela sitt liv. En ung mamma kan gå bort 2 år efter barnet fötts. Man vet aldrig. 

    Har du någon partner som kommer finnas där för barnet, eller syskon, kusiner, nära vänner eller liknande, som barnet också kommer kunna ha i sitt liv? 


    Tack för ditt fina svar! Så glad jag blir av att läsa det!

    Pappan kommer troligtvis inte att finnas med i bilden, men jag har ett stort och bra socialt nätverk i övrigt (inklusive syskon och syskonbarn).  
  • Anonym (Split­trad) Trådstartaren
    Mon 5 Apr 2021 21:30
    #25
    Anonym (52) skrev 2021-04-05 20:53:59 följande:

    Jag fick barn som nästan 50-åring. Väldigt planerat och med en liten sen innan också. Det är klart att det går. Om man sen vill är ju nåt helt annat. Det vet bara du. Det är din enda och sista chans till barn. Du får tänka dig framtiden med eller utan barn- vad känns bäst? 

    Vettskrämd kan man f.ö vara i vilken ålder man än blir gravid i. Glad  Och allt kan hända i vilken ålder som helst. Man kan få barn som ung och dö vid 45 eller få barn vid 50 och fylla 98. Garantier har man aldrig här i livet. Man kan bara bestämma sig för att saker blir som de blir och man gör det bästa av det.


    Åh, alltså, jag vill otroligt gärna ha det här barnet! Det är ingen tvekan om den saken! Men jag är så rädd att jag bara är självisk.. ditt och de andra positiva svaren gör mig så glad! Sen är det ju så mycket som kan gå fel som sagt, men det blir ju som det blir. Det är svårt att vänta med att investera känslor i det här som nån skrev, bara för att risken för missfall är stor.

    Men vad häftigt att du var i nästan samma ålder! Hur gammal är din son/dotter nu? Har du upplevt en tråkig attityd mot barnet pga din ålder?
  • Anonym (Liv)
    Mon 5 Apr 2021 21:31
    #26

    Det är tufft att vara ensam förälder oavsett så ditt nätverk kommer vara väldigt viktigt, vad händer om du blir sjuk och inte kan ta hand om barnet osv. Det är en högriskgraviditet så din egen hälsa spelar roll. Risken för kromosomavvikelser och missfall är stor. Men visst det förekommer och kan gå bra med. Titiyo var väl 50? Vad folk tycker spelar mindre roll men det kommer väcka uppmärksamhet. Var beredd på det och rusta dig med attityd att hantera. Läser du här på fl tycker många att 40 är för gammalt. 50 är dock mycket mer ovanligt. Även vården kommer ha kommentarer och du bör kontakta dem tidigt om du vill fullfölja. Vad du önskar, vill och klarar är viktigast.

  • Mon 5 Apr 2021 21:32
    #27
    Anonym (Splittrad) skrev 2021-04-05 21:14:26 följande:

    Fast ska jag det? För min egen del bryr jag mig ju inte, men är det rätt mot barnet? När man själv var barn spelade det ju stor roll hur gamla ens föräldrar var, men jag vet inte om det fortfarande är så.


    Det finns inga perfekta föräldrar. Antingen är de för gamla eller för unga, har skaffat bara ett barn eller för många syskon, för fattiga och dåliga jobb eller för karriärorienterade. Sen finns det föräldrar som är sjuka eller handikappade, utlänningar, homosexuella, ensamstående - ja, du fattar, vill man hitta något fel så gör man det. Till det kommer att barn alltid skäms över sina föräldrar och att ungar blir retade för allt möjligt. Min poäng är - om du vill ha barnet, tror att du kommer att älska det och ha förmåga att uppfostra det så ska du inte fundera på vad barnet eller andra föräldrar eventuellt kommer arr tänka en dag.
  • Anonym (Split­trad) Trådstartaren
    Mon 5 Apr 2021 21:32
    #28
    Anonym (Barn) skrev 2021-04-05 21:04:27 följande:

    Jag är 50 år och har ett barnbarn som är 4 år och jag kan ju jämföra i och med att jag var 22 när jag fick mitt första barn. Jag har inte samma ork idag som när mina barn var små. Har haft mitt barnbarn här över påsken och igår var jag bra trött. Hon är inte alls jobbig eller så men jag märker skillnad som sagt. Sen blir det ju aspekten på att du kommer att vara 69 när ditt barn tar studenten och du kommer att bli en gammal farmor /mormor. Om ditt barn får barn sent så kanske du inte orkar vara så aktiv eller ha barnet ensam ens. Men det är sitt liv och du gör som du vill.


    Tack för jättebra perspektiv! Jag tänker ändå att man kanske orkar mer om man måste och vill? Men det kanske är önsketänkande? Vad är det som gör att du blir trött av att ha ditt barnbarn? Jag har ju passat mina syskonbarn många gånger, men då var jag ju iofs yngre... 
  • Anonym (Split­trad) Trådstartaren
    Mon 5 Apr 2021 21:34
    #29
    Anonym (Amelia) skrev 2021-04-05 21:11:23 följande:
    Min personliga åsikt är att 50 är för gammalt för att bli förälder oavsett om man är man eller kvinna. Bara för att män kanske KAN bli föräldrar längre rent generellt betyder det inte att de kanske BÖR.
    Skulle du vilja utveckla varför du tycker detta? Vilka är nackdelarna tycker du (och jag säger alltså absolut inte att du har fel, jag tänker ju själv i samma banor, även om jag som sagt väldigt gärna vill ha det här barnet)
  • Anonym (Jen)
    Mon 5 Apr 2021 21:37
    #30

    Min mamma var 41 när hon fick mig och 43 när min bror föddes. Vi har två äldre syskon också. Då, på 80-talet, var vi helt klart de som hade äldst mamma och något som flera av mina kompisar hade åsikter och frågor om. Men idag är det inte särskilt ögonbrynshöjande med en lite äldre mamma, då många får barn senare i livet än för 30-40 år sedan. Huruvida just DU är för gammal för att få barn tycker jag bara att du själv kan avgöra. Om du vill behålla barnet så har det ingen betydelse vad någon annan anser om din ålder. Ditt barn kommer att älska dig lika mycket som ett barn med en yngre mamma kommer älska sin mamma.

    Lycka till, oavsett vad du landar i för beslut!

Svar på tråden Är jag för gammal för att bli mamma???