• Anonym (Splittrad)

    Är jag för gammal för att bli mamma???

    Jag är i chock. Jag behöver alla synpunkter, tips och råd jag kan få. Det som jag aldrig trodde skulle hända har hänt: jag har testat positivt på graviditetstest!!?? En del av mig är överlycklig, men en annan del är helt vettskrämd. Till saken hör nämligen att jag är gammal... jag fyller (och håll i er nu!) femti i dagarna! Jag har inga barn sen tidigare, och jag trodde att detta var nånting jag helt enkelt inte skulle få uppleva, men nu har jag kanske chansen! Samtidigt är det ju så mycket som kan gå fel när man är så gammal, och även om allt går bra så är ju frågan om det överhuvudtaget är "rätt" att skaffa barn när man är så här gammal? Vad tycker ni? Hur hade ni gjort? 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-04-15 11:46
    Jag vill verkligen tacka så väldigt, väldigt mycket för alla fina svar och allt pepp jag fått från er alla. Det värmer så otroligt. Jag insåg ju ganska snabbt att jag verkligen, verkligen ville detta, och ni hjälpte mig att ta bort tvivlen om att det var egoistiskt av mig att vilja behålla. Tyvärr löste naturen det på ett annat sätt. Jag började blöda i måndags, och igår fick jag göra ultraljud där de såg rester av en hinnsäck och inget mer.

  • Svar på tråden Är jag för gammal för att bli mamma???
  • Anonym (Splittrad)
    gunbran skrev 2021-04-05 21:46:22 följande:

    Jag är 47 år fyllda och försöker aktivt att bli gravid. Jag har tre barn sen innan, men försöker få en liten med min nya man som inte har egna barn. Har haft två missfall de senaste två åren, så oddsen är ju inte stora direkt.

    Tro mig när jag säger att jag har stött och blött alla möjliga argument mot varandra. Men det jag har landat i är att det inte finns några garantier för något. Jag kan dö i morgon eller om 50 år, vem vet? Det jag däremot vet är att vårt barn skulle bli oerhört älskat, av oss, av syskonen, av farföräldrar, kusiner och andra släktingar. Hen skulle få ett liv med så mycket kärlek och det är vad som räknas tycker jag. Jag sätter ett barn till världen som får trygghet och goda förutsättningar att växa upp till en stark individ.

    Fundera på hur ditt sociala nätverk ser ut. Finns familj, nära vänner, andra släktingar som kan finnas för sig och ditt barn? Det är tungt att vara mamma både vid 30 och vid 50, men har man stöd från sin omgivning och är säker på att barnet kan få den trygghet som är nödvändig, så ska man nog inte stirra sig blind på siffran.

    Fördomar kommer att finnas förstås, men en 45-50 årig mamma höjer man knappt på ögonbrynen för längre då det blir allt vanligare. Jag tror dessutom barnen runt år 2030 kommer att vara mer normkreativa än vi vuxna. ????????


    Tack för ännu ett hoppfullt svar!! Ja, mitt barn skulle också bli oerhört älskat av sin stora släkt och mammas vänner :)

    Hoppas att du blir gravid snart igen och får ett friskt barn! :) 
  • Anonym (Nja)

    Inte optimalt! Risk för komplikationer ökar efter ni har blivit 28-30 år gamla, eller att få missfall. Är också mannen till åldern kommen, ökar risken än mer.

    Men sen är det sista chansen till något fantastiskt, men det är många aspekter att till vara. Det är ju viktigt att barnet växer upp tryggt med föräldrar, tills de klarar sig själva. Det är nog ett tufft beslut att ta, fast nu var du ju redan gravid, så det är väl bara att leva med det antar jag!?

  • Anonym (Johanna)

    Den enda pekpinnen jag kan komma med är ju att du givetvis måste ha i beräkningen att du troligen kan tvingas ta ett tufft beslut om det visar sig att barnet bär på någon defekt. Vad kommer det innebära för just dig och ditt liv? Kan du välkomna ett barn med Downs eller andra kromosomavvikelser?

    Mina föräldrars bästa kompisar fick ett sladdbarn när de var 48 år och hon trodde att hon var i klimakteriet så hon var redan långt gången när det väl upptäcktes och barnet föddes med ett kromosomfel som var kopplat till hennes höga ålder. Jag minns att de fick det väldigt tufft då pappan var sjuklig och inte kunde avlasta. Barnet växte upp med särskilda behov genom hela livet. Föräldrarna dog när han var 20.

  • Anonym (Jen)

    Jag kan ju tillägga att jag jobbar på förskola sedan 20 år tillbaka och har träffat föräldrar i alla möjliga åldrar och situationer, inklusive just ensamstående äldre mammor. Dessa mammor har inte varit annorlunda än yngre mammor utöver just åldern, vilket man ändå inte tänker på, åtminstone inte vi som jobbar. Det är möjligt att en eller annan kommer ha synpunkter, men dessa människor finns alltid oavsett vad det handlar om. Det finns ALLTID de som tycker att just deras sätt är det enda rätta. Sådana människor får man ignorera.

  • Anonym

    Eftersom du inte har barn sedan tidigare så blir det här din enda chans i livet att få uppleva en graviditet och moderskap. Att få ta hand om ett barn.
    Ingen av oss har några garantier för att någonting ska gå bra.
    Läkarvetenskapen är avancerad och kan hjälpa oss med mycket.
    Jag hoppas allt går bra för dig!
    Lova att uppdatera oss om hur allt går

  • Räkan77
    Anonym skrev 2021-04-05 22:11:47 följande:

    Eftersom du inte har barn sedan tidigare så blir det här din enda chans i livet att få uppleva en graviditet och moderskap. Att få ta hand om ett barn.

    Ingen av oss har några garantier för att någonting ska gå bra.

    Läkarvetenskapen är avancerad och kan hjälpa oss med mycket.

    Jag hoppas allt går bra för dig!

    Lova att uppdatera oss om hur allt går


    +1 på den!
  • Anonym
    Anonym (Splittrad) skrev 2021-04-05 21:30:10 följande:
    Åh, alltså, jag vill otroligt gärna ha det här barnet! Det är ingen tvekan om den saken!
    Barnet är välkommet.
    Något mer behövs inte
    Alla föräldrar och barn går igenom svårigheter
  • Anonym (A)
    Anonym (Jag) skrev 2021-04-05 21:43:51 följande:
    Fast du kan ju inte fatta ett såhär stort beslut utifrån vad andra okända (och kända) människor kan tänkas tycka om en "gammal mamma " Det är ju helt galet!
    Det enda du ska tänka på är "Vill jag?", "Klarar jag det? (ork, ekonomi, boende, jobb) och möjligen "Hur kommer mitt barn påverkas?"
    Håller med
  • Anonym (Pricken...)

    Det beror ju helt på din hälsa o om du känner du kommer klara av det. Min sons pappas föräldrar fick han när dom va i slutet av 40- tidig 50-års åldern men för deras del var det helt klart värt det. Sen så är det ju mer risker med ändre graviditeter men absolut inget som är omöjligt. Det enda jag kan rekommendera äom du ska behålla och fullgå graviditeten är att du ser till att ha bra stöd och stabil omgivning som kan stötta dig om det blir problem under tiden. Och att du försöker undvika onödig stress då både väldigt stressfulla och äldre graviditeter har visat sig kunna tillföra vissa risker.

  • Anonym (Ida)

    Om du frågade alla världens människor vad de helst skulle välja - att inte födas alls eller att födas av en 50-åriga mamma så tror jag att majoriteten skulle välja att födas av en 50-årig mamma. Det finns barn vars föräldrar är kriminella, missbrukare, psykiskt sjuka, fattiga, våldsamma osv men de flesta växer ju ändå upp och blir bra människor. Tänk ditt barn om tjugo år, tror du hen önskar att hen aldrig fötts bara för att du är pensionär då?

Svar på tråden Är jag för gammal för att bli mamma???