• Limedryck

    Märker ni av corona?

    Jag hör till de som tog corona väldigt seriöst i början, läste nyheterna hela tiden, följde presskonferenser och restriktioner. För några månader sedan kände jag att detta blev för mycket och att jag måste börja leva mer normalt igen. Till saken hör att jag har ångestproblematik och OCD, så coronafobin gick helt överstyr för mig. Jag valde då att helt sluta läsa nyheter och tänkte att om något större (läs lockdown) händer, så får man reda på det ändå.

    En nära släkting som suttit i karantän och jobbat hemifrån i över ett år hävdade att det inte fanns något normalt samhälle att återgå till, som jag önskade. Att ingen är utomhus, alla håller stort avstånd och att samhället är som en spökstad pga restriktionerna. Detta hade hen uppfattat i sitt flöde på sociala medier, för några riktiga människor hade hen ju knappt träffat.

    Nåväl, jag började vara ute mer igen i lekparker och köpcentrum, umgås med vänner och släkt, gå in på skolgården vid hämtning och lämning, åka kollektivtrafik osv. I början tänkte jag på att hålla avstånd, men glömde snabbt bort det eftersom ingen annan gjorde det. Den spökstad min släkting pratat om fanns inte. Det är människor överallt och ingen håller avstånd. Alla shoppar och åker kollektivtrafik och träffar vänner och går på dejter och firar påsk precis som vanligt. Inte ens på barnens skola hålls det något avstånd mellan personal och föräldrar. Jag har sett ett fåtal munskydd på tåget, men det är allt. I övrigt är samhället precis som vanligt. På arbetsplatserna verkar det inte finnas några restriktioner och pensionärerna har fortfarande fredagsträffar på caféet på ICA Maxi. (Vi talar nu om industrijobb och liknande. Känner inte många akademiker och kontorsarbetare).

    Min fråga är, märker ni av corona på er ort eller är samhället helt som vanligt hos er också?

  • Svar på tråden Märker ni av corona?
  • Fliselisan

    Ja, absolut. Jobbar i vården och alla har skydd och håller avstånd. Dock är vi i personalen vaccinerade nu så lite mer avslappnat i lunchrummet än tidigare.

    Munskydd i affären beror på vart man handlar. Jag använder alltid även om jag är vaccinerad. Handlar jag på LIDL har ngn enstaka munskydd. Coop och ICA har ungefär hälften.

    Åker aldrig kommunalt längre. Största barnet gör, hon har alltid munskydd.

    Alla träningar inställda, badhus stängda. Några museum öppna men dit går vi inte pga trängsel. Träffar inga mor/far föräldrar. Grillat en gång i trädgården nu i våras med ett per vänner. Annars umgås bara vi i familjen.

    Förskolan har hållit stängt pga smitta. Ingen vuxen får gå in varken där eller på skolan. Givetvis respekterar vi dessa regler.

    Men, jag förstår att smittan aldrig tar slut. Räcker med att läsa vad andra här svarar. Tycker det är bedrövligt. Sen räknar folk iskallt med att de ska bli omhändertagna när de blir sjuka av vården. Eller klagar och gnäller på att det är väntetider i vården. Inte så konstigt när resurserna riktas mot Covidvården.

  • Anonym (Vi då)

    Inte till vardags eftersom vi bor på landet. När vi åker in till stan (liten stad) gör vi det för folk håller avstånd. De allra flesta i alla fall. Några få går med munskydd. Det är färre folk i affärerna. Vårt liv ser likadant ut som innan coronan förutom att vi inte alls åker till närmast storstad och vårt äldsta barns barngrupper är inställda. Vi gick inte på bio, restaurant, åkte nånstans eller hade stora sammankomster. Livet lunkar på.

  • Anonym (Hmm)

    Enbart som en psykos. Inte alls annars. Förutom att man håller avstånd gentemot varandra.

  • Anonym (Norge)
    Anonym (N) skrev 2021-04-06 14:02:48 följande:

    Antar att du bor i Oslo? Här är alla butiker öppna som vanligt. Munskydd enbart krav på bussen och i butiker om man inte kan hålla 2 meter avstånd. Här är också förskolan öppen som vanligt, dock hämtning/lämning utanför med munskydd.


    Nej, Viken. Vi har samma restriktioner som Oslo. Vilket fylke bor du i?
  • Anonym (Jehu)

    Ja, Jag tyckler man märker av den "nya vardagen".

    Främst är det så att människor vistas mycket mer i skog och mark, även på vardagar. Sällan man hittar tomma parkeringar runt våra naturområden längre.

    Likadant märker man att folk har börjat handla på samma udda tider som jag själv. Inte för att det är mycket folk söndag kväll kl. 21.30 men betydligt fler än det brukade vara förr. Främst märker jag dock av det på jobbet. Vi tillämpar familjekarantän och om vi hade stackare som serievabbare förr så är det inget emot hur det är nu. Har kollegor som inte varit på jobbet alls i år på grund av egna symtom eller symtom inom familjen.

    Vi testas regelbundet, har temp.kontroller och handtvättstationer vid alla passager mellan enheter. Vi har delats upp omklädningsrum och fikarum, har förskjutit arbetstider så att vi i största möjliga mån inte passerar gemensamma utrymmen samtidigt.

    En annan rolig företeelse är att vartannat hundekipage man möter verkar ha gått på samma valpkurs och konsekvent stannar och börjar fåna sig vid hundmöten. Super att folk tränar sina hundar men man blir ju full i skratt när 2 såna ekipage träffar varandra och ingen av dem vågar röra sig utan står och lockar med godis och glada hurrarop för att få hundens uppmärksamhet och mötet liksom aldrig blir av för att de bara står där. Hundarna blir ju dessutom helt förvirrade av att det står en människa till några meter bort och påkallar uppmärksamhet. *asgarv*. Jag har aldrig orkat att stanna kvar för att se hur det så småningom löser sig, men rekordet är nog 7 minuter där bägge parter förväntat sig att den andre ska passera.

  • Anonym (N)
    Anonym (Norge) skrev 2021-04-06 14:19:41 följande:

    Nej, Viken. Vi har samma restriktioner som Oslo. Vilket fylke bor du i?


    Högre upp. Vi har strängare restriktionerna de nationala men inte stränga som viken/Oslo.
  • Anonym (Kajsa)

    Jag märker att vänner/familj undviker att se mig .Folk är lite mera försiktiga och gärna håller avstånd.Själv fick jag corona och blev bra efter två veckor.

  • Anonym (Norge)
    Anonym (N) skrev 2021-04-06 14:43:04 följande:

    Högre upp. Vi har strängare restriktionerna de nationala men inte stränga som viken/Oslo.


    Vi är nog dem som är mest restriktiva nu. :)
  • Guldnovan
    moaguuun skrev 2021-04-06 13:04:24 följande:

    Varför munskydd när du har antikroppar. Min läkare hade munskydd i början men slutade när hon fick veta hon hade antikroppar 


    Följer reglerna vi har på jobbet. Vård.
  • Guldnovan
    Anonym (N) skrev 2021-04-06 14:05:24 följande:

    Därför att antikroppar inte nödvändigtvis skyddar och man ska fortfarande följa alla rekomendationer.


    Precis. Kommunens krav, munskydd även för oss. Konstigt att en läkare struntar i det.
Svar på tråden Märker ni av corona?