• babyba

    Köpa dyr lägenhet..

    Min sambo och jag har kontantinsats på ca 900 k tillsammans , jag tjänar 30k före skatt och han tjänar runt 34-36.Han vill flytta till en lägenhet för nästan 5 miljoner,för mig låter det onödigt dyrt.Meningen är väl att när man bor två ska det bli lite billigare att bo? För mig är det viktigt att kunna köpa nya kläder,frisör,resor,kunna spara bra med.Med en sånn dyr lägenhet går ju nästan halva lönen till bara boendekostnad.Förstår att det här är en fråga där alla tycker olika men jag tänker bara om den ena blir arbetslös och så står man där med en lägenhet för 4 millar ? Känns inte vettigt någonstans men hör gärna andras synpunkter på detta..

  • Svar på tråden Köpa dyr lägenhet..
  • babyba
    Mortiscia80 skrev 2021-04-06 19:47:15 följande:

    Det känns inte som en bra idé för er att flytta till ett så dyrt boende att du behöver fundera på att ha råd med vardagen, då är det inte värt det.


    Jag vet inte,för mig är det viktigt att kunna lägga ca 3000kr på kläder varje månad,frisör ca 1800kr var 4e månad,naglar ibland,nya sminkprodukter.Matkostnaden för mig blir säkert 3000 inkl restaurangbesök.Vill kunna spara ihop till en resa på 3-4 mån.

    Jag hade ju haft råd med vardagen om jag drog ned på detta,men det vill jag inte.
  • babyba
    nnnnnnnn skrev 2021-04-06 20:45:31 följande:

    Det viktigaste måste väl ändå vara att man har råd med det som man anser är viktigt. Sen kan du fundera på hur viktigt du kommer tycka att det du lägger dina pengar på är, när du är tex 65 år och börjar fundera på pensionen. En lägenhet kan vara ett insteg på bostadsmarknaden som gör att man har ett bra kapital när man säljer lägenheten/senare boenden eller så kanske man har betalt av boendet så man kan bo väldigt billigt?

    Har ni råd med en lägenhet för 5 miljoner, så kan det vara en lysande investering OM den tex har låg månadsavgift.
    5 000 000  - 90 000 = 4 100 000 kr i lån vilket ger en ränta på ca 4000 kr/mån.
    Har ni köpt en lägenhet med en månadsavgift på 2000 kr så kommer ni att bo billigt, jämfört med en hyreslägenhet (hittade en lgh 75 kvm 3 rok för 4,995 milj i Sthlm, gissar att en hyreslägenhet i samma läge och storlek kostar en hel del).
    Med ränta, amortering (= ca 7000 kr/mån, men antagligen bara sparande till er nya bostad eller pensionen) och driftskostnader så landar det hela på ca 13 300 kr/mån. Antagligen jämförbart med hyreslägenhet.
    Så vad tycker du att ett boende är värt? Vad ska det kosta per pers? Är 6500-7000 kr/mån mycket när du har en hög lön? Du kan ju trösta dej med att hälften av det är "tvångssparande" så du kanske kan skippa övrigt sparande?


    Ja det har du rätt i,det kan vara en investering om hyran är låg.Samtidigt känns det stressande att det är så mycket pengar som ska in varje månad just om man blir sjuk eller något.Bara så tråkigt med att vara mer begränsad.
    Jo det blir ju inte mycket sparande på sidan av om man betalar så mycket för boende per månad,det tycker jag också är tråkigt..tror jag kommer ha svårt att ha en högre månadskostnad än 5000kr per person.
  • babyba
    PH76 skrev 2021-04-07 17:21:22 följande:
    Du ger lite för lite information för att jag ska kunna ge ett bra svar.

    - Hur gamla är ni?
    - Vad jobbar ni med?
    - Hur länge har ni varit tillsammans?
    - Hur stor är lägenheten?
    Dom tre första frågorna ser jag som irrelevanta.. lägenheten är 60 kvm så inte jättestor.
  • babyba
    Nicco123 skrev 2021-04-07 00:06:14 följande:

    Hur köper ni lägenhet för 5 miljoner? Har ni lånelöfte på det verkligen? Låter som ni behöver ta ett topplån om man räknar på det? Då blir det ju verkligen dyrt!!

    Annars har jag full förståelse för att du inte vill lägga alltför mkt. Kom fram till en gräns för vad du är villig att lägga och sätt en budget efter det.

    Ett alternativ är annars att ni har olika ägarandel i lägenheten som en kompromiss. Då får han betala mer.


    Ja jag undrar det med men tydligen så går det ? Vi har inget löfte än och räknar inte med något topplån.
    Håller med dig om att det blir dyrt och är inte sugen på det alls.
    Har tänkt på det med ägardel med men ser mig själv som förloraren i allt då om man ev säljer.
Svar på tråden Köpa dyr lägenhet..