• Anonym (W)
    Wed 7 Apr 2021 16:56
    904 visningar
    61 svar
    -6
    61
    904

    Äta en massa skräp

    Menar då inte i form av McD och pizza mm utan om vanlig pasta, ris, socker, bröd..

    Varför äter du det?

    Det är ju just dessa former av kolhydrater som gör att du riskerar diabetes oavsett om du är smal/normalviktig eller överviktig.

    Risken ökar än mer om du är sådan som inte rör på dig.

    Så varför stoppar vi i oss en massa mat som egentligen är dåligt för oss?

    Att göra det någon enstaka gång är ok men att stoppa i sig det var dag och då kanske i var måltid...

  • Svar på tråden Äta en massa skräp
  • Anonym (Jag)
    Wed 7 Apr 2021 18:08
    #21
    Anonym (W) skrev 2021-04-07 17:36:03 följande:
    Helheten vad man äter spelar roll men att äta snabba kolhydrater vid varje måltid är ingen bra helhet. Eller ens varje dag...
    Jag är uppvuxen på sån mat liksom 99,99% av alla barn på 70-talet och det blev folk av de flesta av oss. Jag var supersmal långt upp i åren trots den "fasansfulla" kosten jag fick som barn. Så det är mer som spelar in för hälsan än snabba kolhydrater. Fast jag nu själv föredrar fullkorn så är det upp till var och en att själv bestämma vad man vill äta. F.ö äter jag enbart franskbröd i mjukbrödsväg- totalt vitt bröd alltså. Det hände nåt när jag var gravid och än idag står jag knappt ut med vare sig lukt eller smak av mer nyttigt bröd. Men sockerfritt är det så trilla inte baklänges nu!  
  • Anonym (W) Trådstartaren
    Wed 7 Apr 2021 18:10
    #22
    Anonym (Ini) skrev 2021-04-07 17:58:27 följande:

    Rent nonsens att man får diabetes av pasta, ris och bröd.

    Du behöver läsa på.


    Diabetes får du pga att blodsockret åker berg och dalbana för mycket istället för att hålla en jämn balans.

    Har du redan diabetes så låter du ju inte ditt blodsocker åka upp och ner hela tiden för att det inte är bra för dig.

    Detsamma gäller ju även om du inte har diabetes.

    Du har ingen aning om hur mycket berg och dalbanor din kropp klarar av. En del klarar sig hela livet utan att drabbas medans andra har inte den turen.

    Som sagt alla väljer själva vad de vill äta.
  • Anonym (Ini)
    Wed 7 Apr 2021 18:16
    #23
    Anonym (W) skrev 2021-04-07 18:10:33 följande:

    Diabetes får du pga att blodsockret åker berg och dalbana för mycket istället för att hålla en jämn balans.

    Har du redan diabetes så låter du ju inte ditt blodsocker åka upp och ner hela tiden för att det inte är bra för dig.

    Detsamma gäller ju även om du inte har diabetes.

    Du har ingen aning om hur mycket berg och dalbanor din kropp klarar av. En del klarar sig hela livet utan att drabbas medans andra har inte den turen.

    Som sagt alla väljer själva vad de vill äta.


    Nej, du får det inte på det sättet. Om man nu vill förebygga diabetes är främsta tipset att hålla vikten och att motionera dagligen.
  • Wed 7 Apr 2021 18:23
    #24

    Bröd kan ju vara allt från helt vitt till grovt fullkorn...

    Men jag är med på hur du tänker. De flesta kostexperter (dietister och läkare med inriktning kost och livsstilssjukdomar alltså) är ju tämligen överens om att vi bör äta mer fullkorn och mindre "vita" kolhydrater - vitt ris, vit pasta etc.

    Som du skriver kan man förstås äta allt någon gång ibland och med måtta. Men jag undrar också över varför så många vuxna människor har så svårt att äta på ett sätt som förebygger sjukdom och ökar chansen till ett friskt och långt liv. Gäller inte bara fullkorn kontra andra kolhydrater, utan kostvanor generellt. Frukt och grönsaker, bra fetter, minska rött kött, öka fisk...

    Barn kan jag förstå, tonåringar kan jag förstå... när man inte har förmågan ännu att överblicka konsekvenser över lång tid. Och har man barn som vägrar fullkornspasta kan jag förstå att man kokar vanlig till familjen, men det finns ju inget som hindrar att man köper fullkornsbröd till sig själv även om barnen vill ha annat...

  • Anonym (Ini)
    Wed 7 Apr 2021 18:26
    #25
    hammarhajen skrev 2021-04-07 18:23:39 följande:

    Bröd kan ju vara allt från helt vitt till grovt fullkorn...

    Men jag är med på hur du tänker. De flesta kostexperter (dietister och läkare med inriktning kost och livsstilssjukdomar alltså) är ju tämligen överens om att vi bör äta mer fullkorn och mindre "vita" kolhydrater - vitt ris, vit pasta etc.

    Som du skriver kan man förstås äta allt någon gång ibland och med måtta. Men jag undrar också över varför så många vuxna människor har så svårt att äta på ett sätt som förebygger sjukdom och ökar chansen till ett friskt och långt liv. Gäller inte bara fullkorn kontra andra kolhydrater, utan kostvanor generellt. Frukt och grönsaker, bra fetter, minska rött kött, öka fisk...

    Barn kan jag förstå, tonåringar kan jag förstå... när man inte har förmågan ännu att överblicka konsekvenser över lång tid. Och har man barn som vägrar fullkornspasta kan jag förstå att man kokar vanlig till familjen, men det finns ju inget som hindrar att man köper fullkornsbröd till sig själv även om barnen vill ha annat...


    Folk är lata.

    Det är fullständigt befängt att se alla människor sitta inne i rädsla för Covid. Samtidigt som övervikten och stillasittandet de skapar med isoleringen är mycket farligare än Corona.
  • Wed 7 Apr 2021 18:54
    #26
    Anonym (W) skrev 2021-04-07 17:15:47 följande:
    Gissningsvis äter de ris som inte är processad, dvs sånt som inte gått igenom en massa innan vi äter det.

    Ju vitare desto sämre.

    Alla vet väl att tex snabbmakaroner är sämre att äta än fullkorn. Samma gäller ris.
    'Ris har förmågan att absorbera höga mängder arsenik, speciellt i sitt yttre hölje. En av fördelarna med vitt ris är därför att det har bearbetats för att ta bort detta yttre skal.'
  • Gameof­throne­s
    Wed 7 Apr 2021 19:26
    #27
    Anonym (W) skrev 2021-04-07 17:43:38 följande:

    Du vet att man bli sockerberoende?

    Är du van vid en viss mängd socker per dag och slutar tvärt så får du abstinens..


    Japp, så är det, bra där =)
  • Gameof­throne­s
    Wed 7 Apr 2021 19:29
    #28
    Tow2Mater skrev 2021-04-07 18:54:59 följande:

    'Ris har förmågan att absorbera höga mängder arsenik, speciellt i sitt yttre hölje. En av fördelarna med vitt ris är därför att det har bearbetats för att ta bort detta yttre skal.'


    Japp!
  • Thu 8 Apr 2021 08:25
    #29
    Anonym (Matilda) skrev 2021-04-07 17:11:12 följande:

    2 miljarder asiater och 1 miljard afrikaner äter alltså fel mat? Ris är huvudsakliga födan där.

    Varför är det nyttigt för en kines att äta ris men inte för en svensk?


    Ungefär samma resonemang som att bröstmjölk som består av mättat fett är nyttigt för barn, men när man slutat amma är mättat fett livsfarligt för en människa...
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Anonym (S)
    Thu 8 Apr 2021 08:34
    #30

    Vilken diabetes pratar du om? Typ 1 eller typ 2?

Svar på tråden Äta en massa skräp