Anonym (Bengta) skrev 2021-04-08 13:21:50 följande:
Ja, för många av oss är det självklart. Men uppenbarligen inte alla.
Jag vill nog påstå att det är mer komplicerat än dålig käraktär också. På trådar här på FL tycker jag mig se väldigt låg kunskapsnivå vad gäller matlagning. Ser det i min omgivning också. Medelålders människor som bara kan ett fåtal, enkla rätter som består typ av kött och potatis.
När mat används som ångestdämpare är det inte heller bara karaktär det handlar om. Bara några exempel.
Jag tror inte på förbud, men en rejäl skatt kanske? Och så sänker vi skatten med motsvarande nivå på frukt o grönt. En annan sorts grön skatteväxling. :)
Bättre hemkunskap och mer skolidrott (utan tävlingar) skulle nog också vara bra. Och roligare skolgårdar.
Min erfarenhet är att bekvämligheten och oviljan/oförmågan att laga mat hänger ihop. Tar man den enkla vägen utvecklas man inte. Då blir det vuxna som lever på corn flakes, mackor, kött och potatis (i bästa fall). Det sistnämnda är ingen dålig mat så det handlar mest om att dessa personer rör sig för lite, äter för lite grönsaker och tar bulle till kaffet vid fikat två gånger om dagen.
Beträffande detta med förbud behöver vi utvecklas. Har varit en samhällstrend allt för länge att förbud alltid är av ondo. Men varför inte införa förbud om det leder till att människor blir friskare och bättre liv?
Bekvämlighet påverkar även ångest. Den som tar den enkla vägen ut bygger successivt upp ett dopaminberoende och där det uppstår brist på mening i livet. Mat och mobil är allt den tror att den behöver.
Egentligen skulle man förbjuda mobiler också men då det är ett så nödvändigt verktyg inser jag att det inte är realistiskt.