• Anonym (W)

    Äta en massa skräp

    Menar då inte i form av McD och pizza mm utan om vanlig pasta, ris, socker, bröd..

    Varför äter du det?

    Det är ju just dessa former av kolhydrater som gör att du riskerar diabetes oavsett om du är smal/normalviktig eller överviktig.

    Risken ökar än mer om du är sådan som inte rör på dig.

    Så varför stoppar vi i oss en massa mat som egentligen är dåligt för oss?

    Att göra det någon enstaka gång är ok men att stoppa i sig det var dag och då kanske i var måltid...

  • Svar på tråden Äta en massa skräp
  • Glinda från Oz

    Inget av det är onyttigt, människor behöver kolhydrater det är kroppens bränsle. Allt handlar om mängd och att äta balanserat. 

  • Glinda från Oz
    Anonym (Matilda) skrev 2021-04-08 14:39:22 följande:

    Med tanke på att väldigt många anser att öppna en burk majs och värma tacoskal är samma sak som att laga mat och att genomsnittlig tid för att laga mat ligger på 8 minuter per måltid så anser jag nog att problemet ligger där istället.

    Aktiviteter veckan igenom och långa dagar är uppenbarligen viktigare än sund mathållning. Så bedrövligt är det.

    Det finns trots allt en anledning till att kaffe-to-go på Waynes Coffee och inplastad sushi på Pressbyrån är storsäljare...

    Skatt på socker och förbud mot godis hjälper ju inte om folk ändå inte gör mer än köper Creme fraiche och kladdar på tacosen...


    Kaffe to go måste inte vara onyttigare än det man gör hemma. 8 minuter är lite väl lite men på en kvart kan man få till riktigt bra mat. 
  • sextiotalist
    Anonym (Matilda) skrev 2021-04-08 14:39:22 följande:

    Med tanke på att väldigt många anser att öppna en burk majs och värma tacoskal är samma sak som att laga mat och att genomsnittlig tid för att laga mat ligger på 8 minuter per måltid så anser jag nog att problemet ligger där istället.

    Aktiviteter veckan igenom och långa dagar är uppenbarligen viktigare än sund mathållning. Så bedrövligt är det.

    Det finns trots allt en anledning till att kaffe-to-go på Waynes Coffee och inplastad sushi på Pressbyrån är storsäljare...

    Skatt på socker och förbud mot godis hjälper ju inte om folk ändå inte gör mer än köper Creme fraiche och kladdar på tacosen...


    Fast creme fraische är ett fantastiskt tillbehör vid matlagningen. Däremot har jag aldrig sett sushi i någon pressbyrå? Men så har jag inte letat efter det heller (måste erkänna, jag gillar inte riset som finns i sushin). 
  • Anonym (allergiker deluxe)
    Anonym (W) skrev 2021-04-07 17:57:04 följande:
    Tror inte många inser vad kosten kan innebära i det långa loppet för hälsan.

    Bara för att du nu är normalviktig och har bra värden så kan de med tiden ändra sig..

    Sen är de ju konstaterat att diabetes och andra sjukdomar ökar. Samt går ner i åldrarna.

    Men givetvis får folk äta hur de vill och oftast ger man ju sina barn det man själv äter..
    Allt kan ändra sig. Du kan få covid och dö om några veckor, eller dö av nåt annat innan du är 50 oavsett hur mycket fullkornsprodukter du trycker i dig. Flera jag känner som inte var feta eller mer onyttiga än genomsnitter har dött innan 50. Magcancer, skelettcancer, tarmcancer...

    Jag fick en rejäl tankeställare när jag var supersjuk i covid förra året. Det räcker liksom för att man ska fokusera lite mer på att njuta av nuet och lite mindre på vad som händer när man är pensionär.

    Jag njuter av det jag ännu kan äta eftersom komplikationen efter covid tog ifrån mig en massa saker, inte minst alkohol och allt processat och rött kött.
    Kan nästan bara fungera på fisk eller vegetariskt nu.

    Veteallergiker (ta bort allt gelégodis med glukossirap, alla chips utom två sorter naturell) och sojaallergiker (ta bort all choklad med sojalecitin) var jag redan men histaminintoleransen tog bort allt med mörk choklad (kakao triggar histamin) och faktiskt egentligen all mat utom ca 35 saker, just nu.

    Jag kan dricka vatten eller mjölk, that's it, om jag inte gör egen juice på blåbär, mango eller vinbär ungefär. Vissa dagar kan jag bara äta broccoli, blåbär och potatis.

    Så nyttigare än jag till vardags blir nog svårt att hitta, dricker inget, har aldrig rökt en cigg i mitt liv och kan inte äta några halvfabrikat eller något av det som folk moffar på helgen. Jag kan inte ens tugga tuggummi eller äta halstabletter.
    På ett genomsnittligt kondis kan jag äta noll saker, eftersom det lilla som är vetefritt oftast har choklad (med soja) eller fruktmousser som jag inte heller tål längre. 

    Jag tål egentligen inte te och kaffe heller men vill väldigt gärna ha en kopp koffeinfritt kaffe en gång i veckan. Det är vad jag klarar.

    Hade jag fortfarande kunnat äta det så hade jag köpt en hel tårta och klämt i mig efter covid.
  • Tow2Mater
    sextiotalist skrev 2021-04-08 16:24:15 följande:
    All mat behöver lagas länge för att bli god. T.ex kan man steka upp en bit lax, göra i ordning en god sallad, eventuell en god kall sås och där får man en god och nyttig måltid (men jag hade lagt till potatis och då blir det 15 minuter till).
    Inte för att vara den, men menar du att du hinner det på 15 minuter?

    Ta fram pannor och skålar, ta fram allt från kylen, ta ur förpackningar, skölja grönsakerna, ansa och skära upp dem (och lägga tillbaka det som inte används i sina förpackningar och tillbaka i kylen) och kanske blanda till en dressing och samtidigt värma upp stekpannan och steka fisken utan att bränna vid den och röra ihop en kall sås där även till det saker måste hackas och röras ihop.... antar naturligtvis du inte räknar in disken i matlagningstiden.
  • Aniiee
    Tow2Mater skrev 2021-04-08 19:35:28 följande:
    Inte för att vara den, men menar du att du hinner det på 15 minuter?

    Ta fram pannor och skålar, ta fram allt från kylen, ta ur förpackningar, skölja grönsakerna, ansa och skära upp dem (och lägga tillbaka det som inte används i sina förpackningar och tillbaka i kylen) och kanske blanda till en dressing och samtidigt värma upp stekpannan och steka fisken utan att bränna vid den och röra ihop en kall sås där även till det saker måste hackas och röras ihop.... antar naturligtvis du inte räknar in disken i matlagningstiden.
    Inte för att jag är sextiotalist, och jag har väl lite försprång pga yrkesvana, men visst hinner man fixa en bit lax, en sallad och en kall sås på 15 minuter. Inga herre-jösses-ansträngingar, då, men de flesta bör kunna fixa det i all enkelhet på 15 minuter.
    -Are you the prey? -No, we are the hunters!
  • Anonym (Ini)
    Tow2Mater skrev 2021-04-08 19:35:28 följande:

    Inte för att vara den, men menar du att du hinner det på 15 minuter?

    Ta fram pannor och skålar, ta fram allt från kylen, ta ur förpackningar, skölja grönsakerna, ansa och skära upp dem (och lägga tillbaka det som inte används i sina förpackningar och tillbaka i kylen) och kanske blanda till en dressing och samtidigt värma upp stekpannan och steka fisken utan att bränna vid den och röra ihop en kall sås där även till det saker måste hackas och röras ihop.... antar naturligtvis du inte räknar in disken i matlagningstiden.


    Effektivitet i köket. Jag smäller ihop köttfärssås och spagetti på 10 minuter åt barnen. För mamman tar det minst 20 minuter.

    Men det är inget jag är stolt över. Bättre att ta det lugnt. Att stressa i onödan är en folksjukdom.
  • Anonym (X)
    Anonym (Ini) skrev 2021-04-08 20:23:48 följande:

    Effektivitet i köket. Jag smäller ihop köttfärssås och spagetti på 10 minuter åt barnen. För mamman tar det minst 20 minuter.

    Men det är inget jag är stolt över. Bättre att ta det lugnt. Att stressa i onödan är en folksjukdom.


    Men... spaghettin kokar i 9 min, och köttfärssås behöver ju koka ihop för att få smak..?
  • Anonym (Ini)
    Anonym (X) skrev 2021-04-08 20:29:35 följande:

    Men... spaghettin kokar i 9 min, och köttfärssås behöver ju koka ihop för att få smak..?


    Spagettin är det moment som tar längst tid. Sätt på vattnet med en gång och kasta i pastan (8min) omedelbart så hinner du på 10 min om du har en snabb spis.

    Köttfärssåsen blir godare om den får puttra men barnen märker ingen skillnad utan är glada och nöjda utan sjudningstid.
  • Tow2Mater
    Anonym (Ini) skrev 2021-04-08 20:51:10 följande:
    Spagettin är det moment som tar längst tid. Sätt på vattnet med en gång och kasta i pastan (8min) omedelbart så hinner du på 10 min om du har en snabb spis.

    Köttfärssåsen blir godare om den får puttra men barnen märker ingen skillnad utan är glada och nöjda utan sjudningstid.
    Var tvungen att prova - 5 dl vatten tog min spis 5 minuter och 20 sekunder tills det borjade koka. Nu brukar jag använda bra mycket mer vatten än så, men tänkte 'några strån' till ett litet barn. Sen ska min spaghetti enligt paketet koka i 9-11 minuter, brukar ofta vara "al dente" vid den längre tiden (och fortfarande hård vid den kortare tiden).

    Du måste ha en väldigt snabb spis.
  • sextiotalist
    Tow2Mater skrev 2021-04-08 22:09:39 följande:

    Var tvungen att prova - 5 dl vatten tog min spis 5 minuter och 20 sekunder tills det borjade koka. Nu brukar jag använda bra mycket mer vatten än så, men tänkte 'några strån' till ett litet barn. Sen ska min spaghetti enligt paketet koka i 9-11 minuter, brukar ofta vara "al dente" vid den längre tiden (och fortfarande hård vid den kortare tiden).

    Du måste ha en väldigt snabb spis.


    Induktionshäll är väldigt snabba
Svar på tråden Äta en massa skräp