• Anonym (repsk­öld)
    Wed 7 Apr 2021 17:26
    3222 visningar
    129 svar
    -1
    129
    3222

    Inte överens om straff/konsekvens - barnen bröt sig in genom altandörren

    Påhittiga ungar som glömt sina nycklar kom på den briljanta idén att försöka öppna en altandörr utifrån, och lyckades. De lyckade ju också samtidig så klart halvt ha sönder handtaget på utsidan. De har fått en ordentlig uppsträckning om det hela.

    Nu är jag och deras pappa/min sambo inte riktigt överens om vad som bör hända utöver samtalet om vikten att komma ihåg sina nycklar och att inte ha sönder saker. Jag tycker att det räcker så och att vi byter ut altandörrarna mot bättre sådana. De som sitter i huset, tre stycken, är förmodligen lika gamla som själva huset och som synes inte så väldigt inbrottssäkra. Sambon anser att barnen ska betala en ny dörr med sina veckopengar och kanske extrajobb beroende på vad det kan kosta att byta dörr/lås, men han tycker inte vi ska byta de andra dörrarna med motivationen att om barnen gör samma sak igen får de igen betala en ny dörr/lås.

    Vad tänker ni?

  • Svar på tråden Inte överens om straff/konsekvens - barnen bröt sig in genom altandörren
  • Anonym (repsk­öld) Trådstartaren
    Wed 7 Apr 2021 17:44
    #6
    Anonym (eee) skrev 2021-04-07 17:29:52 följande:

    Ologisk argumentation från honom tycker jag. 
    1. Byt alla för att ingen annan heller ska kunna bryta sig in (ni är husägare - ni betalar)
    2. Byt bara den trasiga och ni betalar, men säg åt barnen att OM en dörr till går sönder - då är det de som för betala den.

    Med andra ord ska inga barn betala någon dörr nu (om det inte är så att de ofta har sönder saker, då kanske det vore en bra konsekvens) 


    Barnen har inte för vana att ta sönder saker, nej.
  • Anonym (repsk­öld) Trådstartaren
    Wed 7 Apr 2021 17:45
    #9
    Fiona M skrev 2021-04-07 17:30:52 följande:

    Hur gamla är de?


    De fyller 10 i år, tvillingar.
  • Anonym (repsk­öld) Trådstartaren
    Wed 7 Apr 2021 17:49
    #13
    Saicko skrev 2021-04-07 17:36:03 följande:

    Jag tycker som din man med att dom gott kan få betala för en ny dörr.

    Man lär sig inte om man inte får något kännbart straff.

    Däremot tycker jag det där med straffarbete utöver att dom betalat låter jävligt långsökt. Fråga han om det är så han har växt upp o se om det har ökat eller minskat relationen han har med sin pappa?

    Jag tycker det absolut ska bestraffas, men välj ett sätt och inte en massa. Då blir det lätt i slutändan att ungen bara blir utsatt för en massa straff.


    Jag vet inte ens vad en altandörr kan kosta men han menade att om de bara ska bli ifråntagna veckopengen så kommer de aldrig betala av en. Med det sagt så vet inte han heller vad en altandörr koster.
  • Anonym (repsk­öld) Trådstartaren
    Wed 7 Apr 2021 18:02
    #18
    Drottningen1970 skrev 2021-04-07 17:42:32 följande:

    Ett mellanting. Skulle försäkringsbolaget ersätta er för en sprillans ny, modern inbrottssäker dörr när en gammal rutten gått sönder genom ett inbrott? Nix pix. Möjligtvis rimligt att de ersätter värdet av den gamla ruttna. Finns ingen anledning att de ska stå för er uppgradering. Det är orättvist. Viktigt i sammanhanget är ju också hur gamla barnen är eftersom det påverkat deras förmåga till konsekvensanalys.

    Sen undrar man ju vad som ligger bakom att de inte ringde er när de glömt nycklarna. Hade ni skällt på dom så att de därför helst undvek att ringa? Har ni inte försett de med telefon? I såna fall ligger skulden även hos er föräldrar.


    Jo, det är tveksamt om ett försäkringsbolag skulle ersätta en dörr som en boende tagit sig in igenom på eget bevåg. Dörren är dock inte rutten.

    Det kan du ju undra, om det ska låta så så får du gärna fortsätta undra.
  • Anonym (repsk­öld) Trådstartaren
    Wed 7 Apr 2021 18:08
    #21
    Anonym (K) skrev 2021-04-07 17:45:48 följande:

    1. Skilj på straff och konsekvens. Kalla saker för vad det är.
    Konsekvens är när det blir kallt inomhus och du fryser när du kraschat fönsterrutan.
    Straff är när du tvingas skura golvet, laga middag och stryka gardiner som en sorts "betalning" för den kraschade rutan.

    Konsekvens är resultatet av en händelse. Det blir kallt med trasiga fönster.
    Straff är när någon annan bestämmer hur du ska "betala" olyckshändelsen du orsakade.

    2. Fundera på vad ni vill uppnå med straff. För att visa vem som bestämmer? För att de ska lära sig något?
    Fundera på hur ni växer och lär er. Växer ni när cheferna straffar er, tex genom att bestämma att ni får skura toaletterna som straff för sen ankomst? (Straff)
    Eller växer ni av mindre lön pga löneavdrag för sen ankomst? (konsekvens).

    3. Hur agerade era föräldrar gentemot er när ni var orsaken till olyckor.


    1. Ja, jag är alltså för konsekvenser, det vill säga att nästa gång kommer de inte kunna ta sig in genom altandörrarna. Min sambo anser att de ska straffas med indragna veckopengar och extra arbete för att betala dörren. 

    2&3: Sambon tycker väl att de kanske lär sig något av att inte ha veckopeng och att få jobba lite hemma. Och, ja, det är så han har vuxit upp.

    3: Detta var ingen olycka, barnen bestämde sig för att försöka komma in genom altandörren och bröt med flit upp handtaget med hjälp av ett kvastskaft. En olycka är att råka tappa ett glas för att man missbedömt avstånd eller var hal om händerna.
  • Anonym (repsk­öld) Trådstartaren
    Wed 7 Apr 2021 18:14
    #22
    Aliona skrev 2021-04-07 17:47:42 följande:

    Hur gamla är barnen? Hur mycket kostar en ny dörr och vad har de i veckopeng? Om det kostar någon några hundralappar är det kanske rimligt men om barnen blir utan veckopeng i många månader så är det alldeles för hårt.


    Barnen är 10 år, har 40 kronor var i veckopeng och bara en snabb googling på säkra altandörrar visar priser på 6000 kronor och uppåt.
  • Anonym (repsk­öld) Trådstartaren
    Wed 7 Apr 2021 18:19
    #23
    Fiona M skrev 2021-04-07 17:50:23 följande:
    Anonym (repsköld) skrev 2021-04-07 17:45:52 följande:

    De fyller 10 i år, tvillingar.


    Då tycker jag inte de ska betala.

    (Däremot hade jag bytt alla dörrar för min even skull om de är så osäkra att barn kan dyrka upp dem.)
    Jag håller med. Vi hade dessutom redan pratat om att vi skulle byta altandörrarna till sommaren när vi flyttade in. Det är knappt att de har barnlås.
  • Anonym (repsk­öld) Trådstartaren
    Wed 7 Apr 2021 18:22
    #25
    Anonym (K) skrev 2021-04-07 17:54:56 följande:
    Så om du råkar tappa en kastrull i golvet och det blir förstört ska du betala ett nytt golv?
    Ja, för du borde förstå att man kan tappa kastruller i golvet.

    Förstår du min poäng?

    Om barnen sliter sönder sina kläder för att de klättrar i berg, ska de betala nya kläder för de borde fatta att berg har sönder kläder?
    Men snälla människa, råka/olycka är inte samma sak som att göra något med flit. Ser du inte skillnaden mellan att tappa kastrullen i golvet och kasta kastrullen i golvet? Mellan att kläder går sönder när man leker och att klippa sönder kläderna med flit? 
    Jo, jag förstår din poäng, jag bara håller inte med om den.
  • Anonym (repsk­öld) Trådstartaren
    Wed 7 Apr 2021 18:33
    #28
    Anonym (Bobvious) skrev 2021-04-07 17:57:05 följande:
    Jag tänker att ni vuxna får se till att starta rutiner som gör att ungarna kommer ihåg nyckel i framtiden och så klart fixa bättre dörrar. Känns inte så tryggt om ungar lyckas ta sig in... Barnen ska inte betala en krona och ni skulle inte ha skällt på dem heller för att ha tagit sig in i sitt eget hem, bara haft ett lugnt samtal om att man så klart inte får ha sönder saker utan att de i så fall borde ha väntat på er eller bett en granne om att få ringa er.
    Jag håller med dig. Men vi skällde inte på dem, vi pratade med dom om vad man gör om man glömmer nycklarna, där försöka bryta upp dörrar inte ingår. De hade alternativ, de valde att försöka ta sig in utan nycklar.
  • Anonym (repsk­öld) Trådstartaren
    Wed 7 Apr 2021 18:37
    #29
    Anonym (...) skrev 2021-04-07 18:03:10 följande:
    Hur kommer det sig att 10-åringarna båda två glömt nycklarna hemma? Brukar de göra det? Varför skedde det just denna gången (stressig morgon, etc...)? Vad har ni gått igenom för plan med dem angående glömda nycklar? Har de tillgång till telefon? Vad skall det göra om något händer och de behöver tala med er?

    Jag tycker huvudansvaret ligger hos er när barnen i 10-årsåldern skall gå hem själva.
    Ett tips för framtiden - installera kodlås.

    Barnen är för små för att betala dörren eller få något annat straff. Det är ni som missat att ge dem chansen till en bättre lösning.
    Den ena hade glömt nycklarna på skivbordet hemma, den andra hade glömt hela skolväskan på fritids. Istället för att gå tillbaka till fritids, gå hem till farmor och farfar eller ringa dem eller oss så hade de bestämt sig för att försöka komma in hemma ändå.
  • Anonym (repsk­öld) Trådstartaren
    Wed 7 Apr 2021 19:08
    #34
    Anonym (Bobvious) skrev 2021-04-07 19:00:16 följande:
    Känslan jag fick av trådstarten var att ni redan skällt på dem, de hade ju fått "en ordentlig uppsträckning". Kanska bara fel ordval där då. Hoppas de väljer bättre alternativ i framtiden! Särskilt om ni byter dörrar, för då kommer de inte ens kunna ta sig in antagligen.
    Ja, det kanske var lite fel ordval av mig. Vi visade så klart att det var ett allvarligt samtal men vi hade just ett samtal inte ett ensidigt skällande.
Svar på tråden Inte överens om straff/konsekvens - barnen bröt sig in genom altandörren