• Anonym (repsköld)

    Inte överens om straff/konsekvens - barnen bröt sig in genom altandörren

    Påhittiga ungar som glömt sina nycklar kom på den briljanta idén att försöka öppna en altandörr utifrån, och lyckades. De lyckade ju också samtidig så klart halvt ha sönder handtaget på utsidan. De har fått en ordentlig uppsträckning om det hela.

    Nu är jag och deras pappa/min sambo inte riktigt överens om vad som bör hända utöver samtalet om vikten att komma ihåg sina nycklar och att inte ha sönder saker. Jag tycker att det räcker så och att vi byter ut altandörrarna mot bättre sådana. De som sitter i huset, tre stycken, är förmodligen lika gamla som själva huset och som synes inte så väldigt inbrottssäkra. Sambon anser att barnen ska betala en ny dörr med sina veckopengar och kanske extrajobb beroende på vad det kan kosta att byta dörr/lås, men han tycker inte vi ska byta de andra dörrarna med motivationen att om barnen gör samma sak igen får de igen betala en ny dörr/lås.

    Vad tänker ni?

  • Svar på tråden Inte överens om straff/konsekvens - barnen bröt sig in genom altandörren
  • Anonym (K)
    Anonym (Uppfostran) skrev 2021-04-07 20:08:49 följande:
    Ett barn, även ett yngre, kan klura ut andra sätt att lösa ts situation än att slå sönder en dörr.
    Ett barn kan klura ut andra sätt, ett annat barn har en helt annan problemlösningsmodell. En del barn slåss, andra sitter och tänker.
    Det är så barn fungerar, intuitivt, omedelbart.

    Långsamt, ju mer vuxen du blir och din hjärna utvecklas så klarar du ut att se andra lösningsmodeller, med vägledning. Vägledning betyder att någon visar andra sätt.
    Ett straff är aldrig vägledning. Straff är bara maktdemonstration och leder aldrig till en vilja att lösa det på bättre sätt. Straff leder heller inte till att se och förstå andra, bättre sätt. Straff leder bara till att man försöker undvika nya straff och det gör man genom att ljuga och bluffa. För andra, bättre sätt har man inte undervisats i.
    Då återstår lögnen.

    Föreslår att du sätter dig ner och diskuterar med dina barn om hur de resonerar kring straff OCH lögner. Varför ljuger man?
    Vet du?
    Jag vet svaret för jag har diskuterat det här på djupet med mina barn.

    Som jag skrev förut:
    Blir du en bättre arbetare om din arbetsgivare straffar dig med att tvinga dig skura toaletterna när du gör fel?
    Eller blir du en bättre arbetare om din arbetsgivare visar hur du ska göra istället?
  • Bestemor

    Bara för att det är barn, så går det att straffa dem på detta sätter.

    Även vuxna glömmer sina nycklar och knappast att någon skulle krävt att den vuxne skulle betala för en hel ny dörr. Snåla människor det finns

  • Anonym (Alice)

    Nja. Om två 10-åringar kan bryta sig in var nog dörren rätt sliten. Känns absurt att barnen då ska betala för en sprillans ny dörr med veckopengen. Jag tänker att ni kompromissar. Köp nya dörrar/lås (som ni såklart betalar) och låt barnen jobba lite hemma ändå.

  • Anonym (Biffen)
    hammarhajen skrev 2021-04-07 18:39:26 följande:

    Om man medvetet förstör grejer eller är oförsiktig på ett sätt som gör att saker går sönder tycker jag absolut att man kan få en konsekvens eller ett "straff" som svider lite. En 10-åring är ju stor nog att förstå att man inte ska bryta upp dörrar. 

    Att betala hela dörren är alldeles för mycket tycker jag. Men kanske att någon rolig aktivitet de sett fram emot fryser inne, för att ni måste lägga tiden på att kolla upp en ny dörr eller så. Eller att de själva får städa huset, för ni är upptagna med att jämföra priser på dörrarna. Förklara noga varför de behöver städa och var tydlig med att när någon förstör saker så kostar det familjen mycket tid och pengar. 


    Så här tänker jag också. Det kanske inte blir någon kul utflykt på lördag, för då måste ni fixa en ny dörr. På mina egna barn har jag märkt att bara det faktum att vi vuxna blir märkbart stressade och bekymrade är fullt tillräckligt för att de ska förstå allvaret i det som hänt.

    Ni, TS, märker på dem om de förstått vidden av det de gjort. Gör de inte det så förklara igen. Straff gör inte att man förstår VARFÖR det man gjorde var fel. Och det är ju det man vill att de ska göra.

    Människor är över 20 år innan förmågan till konsekvensanalys är färdigutvecklad. Barn tänker ibland inte längre än näsan räcker, för deras hjärnor är inte färdiga än - och det är inte deras fel.

    I hemlighet tycker jag att ni kan vara stolta över att ni hade så rådiga och händiga barn som löste situationen. Sen blev det ju fel. Men nog var de skickliga som tog sig in?!
  • Tow2Mater

    Ni ska ju bara vara tacksamma barnen visade er hur väldigt inbrottsosäkra dörrar ni har - byt ut dem allihop!

  • Anonym (K)
    Tow2Mater skrev 2021-04-07 20:47:54 följande:
    Ni ska ju bara vara tacksamma barnen visade er hur väldigt inbrottsosäkra dörrar ni har - byt ut dem allihop!
    Exakt så.


  • Aliona
    Bestemor skrev 2021-04-07 20:36:32 följande:

    Bara för att det är barn, så går det att straffa dem på detta sätter.

    Även vuxna glömmer sina nycklar och knappast att någon skulle krävt att den vuxne skulle betala för en hel ny dörr. Snåla människor det finns


    Fast en vuxen skulle väl knappast bryta sig in genom altandörren om de glömt nycklarna. Och gjorde de det ändå skulle jag förvänta mig att de erbjöd sig att betala för vad de förstört.
  • Anonym (.)
    Bestemor skrev 2021-04-07 20:36:32 följande:

    Bara för att det är barn, så går det att straffa dem på detta sätter.

    Även vuxna glömmer sina nycklar och knappast att någon skulle krävt att den vuxne skulle betala för en hel ny dörr. Snåla människor det finns


    Jaha, vem är det då som betalar skadan om du som vuxen förstör din dörr, om det inte är du?
  • Anonym (...)
    Anonym (Uppfostran) skrev 2021-04-07 19:50:39 följande:
    Kostnaden kvittar. Det är att lära sig att ta ansvar som är grejen.
    Jag tänkte eftersom du skrev att de skulle vara utan veckopeng i ett halvår till ett år. Dörrhandtag verkar gå att få för några hundralappar. Eftersom de tillsammans varje månad får ca 340 kr så borde det inte ta mer än ett par månader att kunna köpa ett handtag.
  • Anonym (Elin)

    En kompromiss kan vara att låta barnen vara med att betala för nytt lås. Har de 200kr i spargrisen, ta en del av pengarna men betala sedan resten själva. Dörren får ni stå för! Jag tycker din man är lite snål i detta läget!

    Sen kan du berätta vad ett nytt lås kostar om du vill att de ska förstå att de kom "billigt" undan och för att lära dem värdet av pengar.

    Hade mitt barn gjort detta hade jag sagt att det fanns bättre alternativ men att jag inte är arg, besviken, men inte arg. Jag vill att mina barn ska kunna berätta när de gjort något fel utan att vara rädda för min reaktion. Hellre resonera med dem utan att vara arg och få dem att förstå vad som gick fel!

Svar på tråden Inte överens om straff/konsekvens - barnen bröt sig in genom altandörren