• Thu 8 Apr 2021 09:43
    1453 visningar
    49 svar
    +1
    49
    1453

    Tv-tittande?

    Anx123456 skrev 2021-04-08 08:26:03 följande:

    Min dotter är snart 8 månader och har varit försiktig med tv-tittandet men det har ändå blivit lite då och då. Nu har det dock blivit mer för jag helt enkelt inte orkar... vi bor i lägenhet, mitt i stan, i en pandemi utan människor att träffa. Jag klättrar på väggarna!!

    Hur resonerar ni? Jag har läst olika forskningar och artiklar men ingen styrker den andra så allt känns oklart, om hur det påverkar våra små, utveckligen osv.

    Vi tittar på samma program varje gång. Mest på morgonen, sen läser vi böcker, vattnar blommorna, tömmer diskmaskinen, går en promenad, äter mellan varven och sen blir det tv mot eftermiddagen också.. får så sjukt dåligt samvete.


    Om du har läst forskningar på temat förstår jag inte vad som är oklart för dig. Alla experter inom området (dvs. inom psykologi, hjärnforskning, utveckling) är överens att barn under 2 år inte ska ha någon skärmtid alls (förutom några som sätter gränsen vid 18 månader). 


    Det är någonting jag blir förundrad över sedan jag först flyttade till Sverige - föräldrar och alla som har med barn att göra är så noga med att göra allt "rätt", precis som forskningen säger, men samtidigt struntas det helt i en av dem få aspekter av barnuppfostran, där allt forskning är överens. Istället sätter man barnen framför TVn som bebisar, låta dem spela med surfplatta och titta på TV i två timmar om dagen som ettåringar, visa dem olämplingar saker som Star Wars som treåringar. Jag fattar inte det ....

  • Thu 8 Apr 2021 11:25
    #9
    Anx123456 skrev 2021-04-08 11:09:30 följande:
    Jag håller med dig! Men jag tycker inte forskningen säger att det skadar mer att det kan skada, förstår du? Sen sträcktittar hon absolut inte i två timmar och är noga med vad hon tittar på, nu är det Kiri och Lou på SVT play. Men kan inte du ge tips om vad du gjorde med dina barn? Så kanske jag kan ta hjälp av det :)

    Räcker det inte med att det KAN skada? Orsaken till att det "bara" skrevs att det KAN skada är för att kausaliteten är inte klart än, men det finns en stor korrelation mellan skärmtid och många saker som försenat utvecklig, dålig koncentration osv. Eftersom man inte än vet vad det är exakt som orsaker detta, kommer ingen seriös vetenskaptsman/-kvinna påstår att det skadar. Dessutom finns ju undantag också, som alltid. Det finns ju även dem som blev slagen som barn och inte har fått någon skada av det, vilket är varför det KAN skada ett barn att bli slagen. Men eftersom det KAN skada och det finns inga som helst fördelar för barnen att blir slagen, bör man avstår. Eller när det gäller hunung till bebisar, eller alkohol till barn ... det finns många exempel på saker som kan skada, men inte alltid gör det.

    Samma sak med skärmar - om den KAN skada och det finns inga fördelar för ditt barn, borde det väl räcka som anledning att inte göra det, eller hur? Jag 
    åtminstone tror att det är den enda vettiga konsekvensen. 


    Vad jag gjorde med mina barn? Allt vad du troligen gör med ditt barn, minus skärmtid. Det är inte svårare än det. Om du inte sätter ditt barn framför TVn flera timmer om dagen, då antar jag att ditt barn gör massor av andra saker under dagen. Det är bara att göre det hela dagen. Det är ju inte särskilt komlicerad.

  • Thu 8 Apr 2021 12:17
    #12
    Anonym (Beror på) skrev 2021-04-08 11:51:03 följande:
    Ja vem visste att tv-tittande kunde jämställas med att äta honung som kan vara hälsovådligt eller alkohol (som man VET alltid är skadligt förresten) eller att misshandla sina barn... Obestämd

    Om du tror att jag jämställde dem saker, får du jobbar lite med din läsförståelse.


    Och du har fel om du påstår att det alltid är skadligt att ger alkohol till barn. Det var ganska vanligt för bara några få decennier sedan att göra det för att få barnen att sova eller var tysta. Dem har inte alla fått skada av detta, så vitt det går att bedömma efteråt. Samma med alkohol under gravidideten - det finns barn som lider av FAS (fetal alcohol syndrom) trots att mamman bara druckit ett litet glas vin ibland, medan det finns barn som ör helt "normala" trots att mamman var alkoholist. 

  • Fri 9 Apr 2021 13:52
    #25
    Anonym (Babblarna) skrev 2021-04-09 06:27:46 följande:
    Jo tex babblarna är gjord för att barn ska utvecklas läs på lite

    Det kan väl vara så att dem som producera det påstår att det gynner bebisar påd något sätt, men det betyder inte att det gör det. Eller tror du "barnprodukter" som olika godisar är nyttiga om producenter påstår att de är bra för barnen?


    Inom vetenskapen är ALLA(!) som har med temat att göra överens om att ett barn unter 18 månader inte ska ha någon skärmtid alls och nästan alla är överens att det gäller för barn under 2år. Ingen skärmtid alls betyder precis ingen skärmtid alls, inte då och då en liten stund, lite spelande på surfplatta, lite youtube på mammas mobil etc. Det betyder ingen, noll, nada. Och eftersom alla som har djupare kunskap inom ämnet för är överens, kan det inte finnas program som passar för barn i den åldern. Det är helt enkelt omöjligt.


    Sedan är det såklart var och ens sak om man följer rekommendationerna. Men att helt enkelt förnekar vetenskapen för att det inte passar en är löjlig.

  • Fri 9 Apr 2021 14:24
    #34
    Anonym (Babblarna) skrev 2021-04-09 14:00:52 följande:
    Har du äns barn? Antar att du inte kollar tv/andvänder mobilen i närheten av dom då. Kör du en nyare bil är de bäst att göra sönder displayen också då? Babblarna var framtaget för att få barn att prata du bör läsa på om det,nu får du gärna gå och lägga dig å sova lite

    Att inte vilja följa rekommendationer om skärmtid för barn är en sak, men att du är så besatt av skärmer att du inte ens kan föreställer dig att andra följer rekommendationerna är verkligen sorglig. Och ja, jag har barn. Och ja, dem har inte haft någon skärmtid alls som små. Yngsta barnet är 3 (fyller 4 under sommaren) och har än så länge inte haft någon skärmtid.


    Och om du tror att bebisar och små barn lär sig att prata genom att titta på TV har du inte den ringsta arning om barns språkutveckling. Det är nämligen helt omöjligt för ett barn att lära sig prata på det sätt.


    Anonym (Babblarna) skrev 2021-04-09 14:13:45 följande:
    Nädå jag vet om farorna därav får hon bara kolla saker som får henne att utvecklas som babblarna tex. Men om ni alla tycker skärmar är så farliga varför sitter ni här på fl å skriver?
    Vi som skriver här är inga småbarn, bara för att du beter dig om ett.

  • Fri 9 Apr 2021 20:35
    #37
    Anonym (.) skrev 2021-04-09 20:11:19 följande:

    https://www.forskning.se/2019/06/12/innehall-viktigare-an-skarmtid-for-sma-barn/#


    Argumentationen och påståenden i denna artikel är så hårresande, att det inte är konstigt att det inte finns någon länk till studierna.
  • Fri 9 Apr 2021 21:22
    #39
    Anonym (.) skrev 2021-04-09 21:04:33 följande:
    Haha jaha, men den tar ju upp många nackdelar med skärmtid också..

    Jo, men eftersom den här artikeln är så bristfällig kvittar det. De har uppenbarligen tagit uttalandet helt ur sammanhanget, för de har med avsikt (hoppas jag ... om det inte var avsikt är det ännu värre) skrivit det som att forskaren som nämns först har sagt att WHO rekommendationen är trams för att skärmtiden för små barn inte är automatiskt skadlig och för att målsättningen är orealistisk (vilket jag inte kan relatera till, jag ser absolut inget orealistisk där). Jag vet att det inte står där på det viset, men det är uppfattningen som ges om man läser igenom och många som läser detta kommer nog tror att forskaren säger precis det.


    Eller den här delen: "I sin egen forskning har hon sett att barn som tidigt får lära sig hantera datorer blir tryggare på internet. De blir bättre på att hantera både reklam och nätmobbing eller om pornografiska bilder plötsligt skulle dyka upp.
    Datorvana barn har lättare för att larma vuxna om de skulle bli utsatta på nätet och det är också lättare för dem att gå vidare utan att ta skada av obehagliga upplevelser. De förklarar sådana händelser med att: ?det var någon annan som gjorde något dumt mot mig, det var inte mitt fel?. Barn utan datorvana däremot kan ta på sig skulden och säga:  ?jag borde inte klickat där? eller ?det var dumt att svara?."


    Det finns ingenting om hur de kom fram till detta. Ingen förklaring om hur den här forskningen har sett ut, om resonemangen på slutet är samanfattiningen av vad barnen har sagt eller forskarens engen gissning, ingen länk till studien ... ingenting.


    Och det är såhär hela artikeln ser ut. Verkligen konstig.

  • Fri 9 Apr 2021 21:51
    #42
    Anonym (.) skrev 2021-04-09 21:43:52 följande:
    Lite orealistiskt tycker jag dock att det är, kanske inte för bebisar då men så fort barnet börjar förskolan kommer det möta skärmar där. Står i förskolans läropöanigitala verktyg finns
    Anonym (.) skrev 2021-04-09 21:42:09 följande:

    Lite orealistiskt tycker jag dock att det är, kanske inte för bebisar då men så fort barnet börjar förskolan kommer det möta skärmar där. Står i förskolans läropöanigitala verktyg finns


    Oj, blev fel.

    Står i förskolans läroplan om digitala verktyg. Om man nu har svårt att undvika skärmar helt tycker jag iallafall att det är bra att ta upp vikten av HUR man använder dem på ett bättre sätt.

    Det står i förskolans läroplan att det ska användas digitala verktyg med barn under 2 år? DET får du visa mig. 
    Och det har ju varit ett tag sedan mitt barn var i förskolan (2008-2011) och läroplanen kanske ändrades sedan dess, men mitt barn har inte mött n
    ågra skärmar i förskolan. På en förskola fanns en dator som barnen fick använda (jag tror i max 20minuter per dag), men det var bara dem äldre barnen och det var inte "obligatorisk" heller, för när jag framförde min önskan om att jag inte vill ha mitt barn framför datorn var det inget som helst problem.


     

  • Fri 9 Apr 2021 22:25
    #45
    Anonym (.) skrev 2021-04-09 22:06:11 följande:
    Nej det står inte något om ålder alls, har jag påstått det? Senast idag använde dock mitt barn iPad på förskolan, han är 18 månader.

    Ja det kom en ny läroplan 2018 och det har hänt en del de senaste åren. Men absolut, ingen förskolelärare skulle väl tvinga ditt barn använda det om du inte vill. Dock kan ju totalförbud ha motsatt effekt ibland när det gäller barn.

    Jag är varken 100% för eller emot skärmar själv utan tycker att det är ett ämne värt att diskutera och problematisera. Men vi kan avsluta diskussionen här, för det känns lite som jag talar med en vägg :)
    Wow, jag hade blivit helt börbannat om mitt barn hade sats framför en iPad i förskolan vid 18 månader! Även om man inte tror på att det finns några bevis att det skadar barn finns det inga bevis att det nyttjar barn, vilket leder till att jag förvänta mig från en förskola att de tar den "säkra vägen" och undviker allt som KANSKE skadar barnen om det inte har någon nytta.
  • Sat 10 Apr 2021 12:10
    #47
    Aliona skrev 2021-04-10 09:54:51 följande:
    På mitt barns förskola - som anses vara en av de bättre i min stad - används också surfplatta och projektor flitigt, även i minsta gruppen. De visar naturbilder i bakgrunden, dans, babblarna och sånt. Ibland bio när barnen får titta på film och äta salta pinnar.

    Videos och filmer i förskolan? Tom i småbarnsgrupper? Jag fattar inte hur förskolor kan göra så här. Hur en institution som inte bara är en förvaring av barn men som har en bildningsfunktion kan helt struntar i vetenskapen. Även om det inte är bevisad att skärmar skadar ett (små) barns utveckling och man inte är 100% säker på kopplingel mellan skärmtid och några negativer aspekter i ett barns utveckling, så finns det tillräkling med forskning i ämnet att skärmer har en stor potential att skada barn, samtidigt som det inte finns någon som helst bevis att det gynnar småbarn att använda/ser på skärmar. Den enda vettiga slutsats av detta borde vara att inte använda skärmar i sammanhang med små barn. Det är helt obegriplig för mig hur man kan göra såhär i en förskola, hur man tänker som universitetsutbildad pedagog om man tycker det är en bra idé att ignorera aktuella kunskaper om en barns utveckling.


    Jag har funderat många gånger dem sista åren att flytta tillbaka till Sverige, men när jag läser något sådant är jag glad att jag inte gjorde det (än).

  • Tue 13 Apr 2021 10:51
    #47
    Anonym (Beror på) skrev 2021-04-08 16:31:06 följande:
    Nej men du målar verkligen upp ett skräckscenario kring tv-tittande, skrämselpropaganda och skambeläggande kan du hålla på med kring dina egna bekanta men det hjälper knappast ts med ett sånt bemötande.

    Men sluta nu... Alkohol ska inte in i barn, punkt. Du gjorde bort dig rejält där och tappade all som helst trovärdighet.
    Anonym (Beror på) skrev 2021-04-08 18:50:35 följande:
    Eller så är du bara inte tillräckligt insatt.
    Jag vet inte hur man kontaktar moderatorerna, därför gör jag såhär. Jag har precis fått ett meddelande att mitt svar till kommentarerna ovan plockades bort eftersom det är off topic (jag svarade på i ett enda inlägg).
    Svaret till första citatet var: "Som sagt verkar du har problem med läsförståelsen. Kanske stäng av TVn ibland och läs en bok istället, det hjälper." 
    På vilket sätt är det off topic att en diskussionspartner uppmärksam på att hens interpretation inte stämma överens med vad man själv har skrivit?
    Svart till andra citatet var: "Jaha, dela med dig av din kunskap, snälla. Glömm inte källorna. Och nej, påståenden av producenter räknas inte som källa." 
    P
    å vilket sätt är det off topic att kräva källor till påståenden?
Svar på tråden Tv-tittande?