Inlägg från: Drottningen1970 |Visa alla inlägg
  • Drottningen1970

    Oetiskt med äggdonation

    Ser inget oetiskt eller kontroversiellt i detta alls. Förstår inte alls på vilket sätt detta ?går ut över? ett barn. Detta är barn som överhuvudtaget inte skulle existera utan donationen. Alltså icke jämförbart med adoption.

    Det är celler som doneras. Celler som sedan används av föräldrarna för att skapa det barn som de önskar.

    Det enda som kan vara av vikt i sammanhanget är väl ett medicinskt underlag som visar om det finns saker av vikt rent medicinskt att känna till pga genetiken. Vid donationer finns det inga andra föräldrar än de som bestämt sig för att skapa barnet att förhålla sig till, tillskillnad från vid adoption.

  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 13:25:15 följande:

    Man dör inte av att ha en njure och många gånger sker detta på kliniker under sterila former.

    Man dör inte av att sälja sex heller om man skyddar sig, men hur etiskt är det av mannen att köpa detta?

    Tänk dig själv att du blivit till genom exempelvis äggdonation. Din biologiska mamma kanske bor i Finland, Ryssland, Rumänien osv. Du kommer alltid undra vem är hon, hur är hon, liknar jag henne?

    Och du har ingen som helst möjlighet att kontakta henne. Det är precis samma sak som vid en adoption förutom att du har en biologisk pappa men din bio-mamma finns någonannanstans. Vidare blir man ekonomiskt ersatt för detta.

    För att en kvinna bär barnet i kroppen och föder detta gör henne inte till biologisk mamma. Tänk på surrogatmödradkap exempelvis.

    Kan personligen inte förstå att barnet inte har mer rättigheter än såhär.


    Du missar poängen. Det finns ingen mamma i finland, ryssland, rumänien etc. Det finns en kvinna som har donerat genetiskt material så att en mamma och pappa i sverige kunnat skapa ett barn. Precis på samma sätt som att någon donerat blod som jag tagit emot. Det innebär inte att bloddonatorn är min mamma/pappa...
  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 13:27:17 följande:

    Du är till hälften en annan människas barn som du inte har möjlighet att kontakta. Hur timmar detta med allas rätt att känna till sitt ursprung? Hade du själv velat vara en produkt av detta? Hade aldrig velat leva så, att inte kunna ta reda på vem mamman är. Och bara för att föräldrarna velat detta är ingen garanti för att de är bra föräldrar.


    Håller absolut inte med. En ägg eller spermadonator är inte förälder på något sätt överhuvudtaget. Genetik är helt irrelevant i sammanhanget.

    Hur man blir till har inget att göra med hur relationerna ser ut eller hur bra en förälder är.

    Skulle inte se minsta problem med att ha blivit till med hjälp av donation. Det har bara varit ett verktyg för att mina föräldrar skulle kunna skapa mig. Inte ett dugg märkvärdigare än om mamma exempelvis skulle behövt äggstimulering eller någon annan medicinsk hjälp.

    Ser verkligen noll noll noll problem med donationer och anser till skillnad från dig att det inte finns några andra föräldrar än de som skapat barnet med i bilden. Finns inga rötter eller bakgrund att rota i.
  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 13:27:55 följande:

    Kvinnan får ersättning för att donera.


    Ersättningen är för att täcka de kostnader som uppkommer i samband med donationen, resor förlorad arbetsinkomst etc. Det är ingen betalning för äggen. Hoppas du fattar skillnaden.

    De där 8000 kronorna är knappast det som driver någon att gå igenom rätt besvärliga och jobbiga fysiska procedurer med hormoner och äggplock etc. Donera ägg i sverige gör man för att man vill göra en god gärning.

    I mindre nogräknade länder finns det en uppenbar risk att fattiga utsatta kvinnor utnyttjas som äggfabriker. Det är oetiskt, men inte utifrån barnets rättigheter utan utifrån den utnyttjade kvinnans rättigheter. Av samma anledning anser jag inte heller att surrogatmödraskap ska vara tillåten från exempelvis indien.
  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 13:55:23 följande:

    Jaa exakt. Det är konstigt att man gör skillnad på exempelvis adoptivbarn och barn som kommit till på detta sätt. Hade inte kunnat med att ta emot ägg från nån okänd kvinna faktiskt.


    Adoptivbarn är ju barn som existerar och som blivit till, burits, fötts och övergivits av två utsprungsföräldrar.

    Barn som blivit till med hjälp av donationer hade aldrig existerar utan sina föräldrars aktiva val att skaffa dom.

    Förstår inte alls hur du kan jämföra dessa två företeelser i samma mening ens.

    Celler som celler...
  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 14:05:07 följande:

    Det är precis det det finns i och med att barnet genetiskt till hälften är hennes.


    Du påstår det, men det är din åsikt . Ingen fakta.
  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 14:23:23 följande:

    Celler som celler?? På riktigt?!

    Jag jämför barns rättigheter, individers rättigheter i olika situationer. Hur kan det inte ses som relevant??

    Alla har rätt till sitt ursprung. Denna cell utgör halva barnets genetiska identitet. Och det är mycket viktigt för många individer att få känna till detta. Alla adoptioner går inte heller etiskt till och det är inte alltid så att de blivivöergivna utan har ej haft möjlighet att försörja dem eller har i hemska fallit blivit bestulna på sina barn


    Ja jag anser celler som celler. Ägg eller spermier är inte mer värdefulla än exempelvis donerat blod som räddar liv. Barnets identitet har inget med dess genetiska uppsättning att göra. Att barnet kom till världen med hjälp av donationer är en del av barnets livshistoria tillsammans med de föräldrar som skapade honom. (De enda föräldrar som finns) Att en donation varit ned i bilden definierar inte barnet. Jag påstår inte att man ska ljuga för barnet om donationen, menar däremot att du lägger en extremt stor vikt vid genetiken när det gäller vem man är. Jag anser inte att det är någon big deal alls. Varför du nämner adoptioner i sammanhanget förstår jag fortfarande inte...
  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 16:04:09 följande:

    En biologisk mamma och en genetisk mamma är exakt samma sak. Hon som givit sina ägg är biologisk mamma och ingen annan. Barn kan komma som mycket små, inte alls alltid vid 2-årsåldern. Många barn har blivit stulna eller så har föräldrarna dött eller inte kunnat försörja dem. Det är redan utsatta människor. Hur hade du själv känt om du varit en av dessa utsatta föräldrar eller barn?

    Som människa undrar man alltid var man kommer ifrån och barnen har rätt att veta vem man kommer ifrån. Adoption kan ju kännas göra mer nytta då de faktiskt redan finns och behöver omsorg. Så varför inte adoptera istället för att ta emot ägg? För att få känna på en graviditet eller vadå?

    Jag hade aldrig unnat någon människa att bli till på det sättet av kanske en mamma utomlands som barnet aldrig har en chans att kontakta . Varför gör man så mot en annan människa?


    Det finns ingen annan mamma. Det finns en donator. Utan donatorn och mamman och pappan skulle barnet inte alls ha existerat. Om du idag fick veta att du kommit till med hjälp av donation och då skulle önskat att du sluppit födas så är du en väldigt ovanlig person. Du verkar inte riktigt greppa faktumet att barn som kommit till via donation inte överhuvudtaget skulle existera om du fick som du ville.

    Du pratar som om dessa donerade könsceller är fullständigt heliga på nåt vis. Det är dom inte.

    Man donerar alla möjliga grejjer. Hud till brännskadade, ibland ett helt fucking ansikte kan transplanteras, livmoder kan doneras och stoppas in i nån som annars inte kan få barn. Men gud så mycket hej och hå om ett litet ägg eller sperm.

    Förälder blir man genom alla dagar och nätter man vakat, tröstat, matat, bytt blöjor, baddat febriga pannor, skrattat, kramat, oroat sig, gråtit av rörelse eller trötthet, och älskat barnet man har i sitt hjärta.

    Inte av att runka i en burk eller donerat ett ägg.
  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 16:08:54 följande:

    Åsikt?? Om jag donerar ett ägg, är barnet till hälften mitt genetiskt. Det är fakta.


    Barnet som blir är inte DITT på något vis alls. Barnet råkar bara dela genetiska markörer med dig.

    Kan informera dig om att ALLA människor delar 99% av sin DNA med alla samtliga människor på jorden förövrigt.
Svar på tråden Oetiskt med äggdonation