Inlägg från: Studentpappa |Visa alla inlägg
  • Studentpappa

    Är betyg viktiga (industriell ekonomi, civilingenjör)

    För mig har det inte spelat någon roll men det beror ju lite på vilken karriär du tänker dig. Tänker du jobba inom finans/bank verkar det mer viktigt än inom teknik. Vill du ta en plats på ett internship är det väldigt viktigt.

    Om det någon gång spelar roll är det för första jobbet skulle jag säga, men det är ju givetvis viktigt att få det. Sen handlar det ju om prestation, men får du tenta om kurser du är godkänd i? Det fick inte jag vad jag minns.


    Ride it like you stole it
  • Studentpappa
    Texas123 skrev 2021-04-11 00:06:19 följande:

    Jag behöver inte nödvändigtvis jobba inom just finans eller bank, även om jag är väldigt intresserad av börsen och investeringar, så visst vore det intressant. Vill dock helst jobba inom något management-relaterat eller mer åt ekonomihållet snarare än något väldigt tekniskt. Projektledning verkar till exempel roligt, men även att jobba som t.ex. managementkonsult. Just managementkonsult har jag i och för sig fått uppfattningen att betygen är särskilt viktiga. Är betyg viktiga för den här typen av jobb? Vad finns det för exempel på befattningar där betygen inte är viktiga? Hur står sig ett snitt på 3,8 ifall vi skulle säga att det är vad jag skulle gå ut med?

    Ja, precis. Vi får skriva omtenta även om vi fått godkända betyg, dock inte just nu när tentorna sker digitalt på grund av Corona, men annars vore det möjligt och jag räknar med att det därmed blir det så fort undervisningen åter är på plats.


    Svårt att säga egentligen, det beror väldigt på vilket företag och vilken chef som rekryterar. Är det en chef som själv är insnöad på att ingenjörer från KTH är bäst mest för att han själv gick där och hade höga betyg kommer han sortera bort alla andra som inte passar in. Jag säger han för jag tror en kvinnlig chef är mer öppen. Jag hade låga betyg från en b-skola det har ändå inte varit några problem.

    Jag jobbar som projektledare för stora projekt och vete tusan om jag har någon större nytta av min utbildning. Det som gör mig till en bra projektledare är att jag är noga, snabb, stresstålig och inte konflikträdd. Sen teknisk har jag varit sen barnsben, men det är ju inget jobb för en nyexad. Att vara projektledare iaf i min bransch är väldigt ensamt och du står för det mesta själv i form av beslut och vad som ska göras i dina projekt. Så det gäller att vara bekväm med att ansvara för stora budgetar och att leda många olika personer och firmor. På samma sätt om det skiter sig så står du där med ansvaret uppåt.
    Ride it like you stole it
  • Studentpappa
    Texas123 skrev 2021-04-11 14:55:18 följande:

    Intressant med någon som har erfarenhet av projektledning. Kan tänka mig att mycket ansvar vilar på ens axlar precis som du säger. Samtidigt måste det väl vara väldigt motiverande att arbeta när man vet att den egna insatsen spelar en så avgörande roll för slutresultatet? Det måste också var väldigt intressant att koordinera folk med olika kompetenser för att tillsammans lösa kundens problem. Känner du att du behöver mycket detaljkunskap i ditt arbete som projektledare eller handlar det mer om att på ett övergripande plan kunna kommunicera med dom olika kompetenserna och förstå deras arbete? 


    Det är ju klart det är en fördel att veta vad du håller på med så en viss förståelse måste man ha om det ska gå bra. Men det är ju många discipliner i ett stort projekt, mek, el, bygg etc. och givetvis kan jag inte allt men jag kan lite om det mesta och mycket av ett område.

    Leda ett stort projekt handlar ju mest om att ta hjälp av rätt resurser och sätta upp rätt målsättning från start så man löser problemet på bästa sätt. Jag sätter ramarna under förstudien och får det godkänt internt tillsammas med en budget för en förstudien, sen handlar jag upp konsulter och här är det viktigt att känna vilka som kan komma med en bra lösning. Det går inte bara att välja vilken stor byrå som helst och tro det ska gå vägen, sen rullar det på mot projektering, upphandling, tillverkning och så småningom utförande.

    Sen när projektet rullar är det ju upp till mig att få det i mål, men jag kan inte vara på plats överallt alltid så det krävs platschefer som din högra hand. Det är ett lagarbete men upp till dig att vara ledare, det är roligt men kan vara stressigt och krävande. Det går väldigt upp och ner under projektens olika faser, mina projekt löper under flera år och jag driver 5-6 st samtidigt. Du ska inte vara och peta i detaljer oftast det blir inte bra, jag har sådana kollegor och dom tar alltid väldigt lång tid på sig och klarar inte många projekt samtidigt för dom snöar in på sådant någon annan ska göra. Du har sällan lika bra kunskap som en renodlad specialist så överlåt den biten till dom.

    Det är klart fascinerande att se resultatet av din idé som du fått hjälp över flera år att genomföra, när du klarar väldigt avancerade projekt som anses vara väldigt svåra att genomföra får du också väldigt mycket cred internt och det är såklart roligt. Jag löste ett projekt man misslyckades med för några år sedan och fick avbryta, vi kom långt under budget och med bra resultat, sånt är givetvis en fjäder i hatten.
    Ride it like you stole it
Svar på tråden Är betyg viktiga (industriell ekonomi, civilingenjör)