Inlägg från: Anotherone |Visa alla inlägg
  • Anotherone

    Vad gäller vid sjukskrivning som timvikarie?

    Det är sjuklönelagen som styr i första hand. Sen kan kollektivavtalet ge en till nivå av regelverk men det får aldrig göra det sämre. Du ska ha tillträtt anställningen och jobbat minst 14 dagar. Det får inte vara mer än 14 dagar mellan tillfällena.
    Så där måste man ha koll som timavlönad, har det gått mer än 14 dagar sen man jobbade senast får man liksom börja räkna från början. Klippet nedan är taget direkt ur lagen.
    Men om vi säger att man har kvalificerat sig och man har haft inbokade pass som man behövt sjukskriva sig ifrån, så har arbetsgivaren ansvar de första 14 dagarna precis som om man varit månadsavlönad. Så första dagen är karens och sen får man 80% dag 2-14.
    Du bör prata med lönekontoret eller personalavdelningen på din arbetsplats, de skall vara insatta i detta.


    Förutsättningar för rätt till sjuklön

    3 §   Arbetstagarens rätt till sjuklön gäller från och med den första dagen av anställningstiden. Är den avtalade anställningstiden kortare än en månad inträder dock rätten till sjuklön endast om arbetstagaren tillträtt anställningen och därefter varit anställd fjorton kalenderdagar i följd. Dag då arbetstagaren varit frånvarande utan giltigt skäl medräknas inte.


    Vid beräkning av kvalifikationstiden enligt första stycket skall tidigare anställningar hos samma arbetsgivare medräknas, om tiden mellan anställningarna inte överstiger fjorton kalenderdagar.
    Lag (1995:1480).

Svar på tråden Vad gäller vid sjukskrivning som timvikarie?