Inlägg från: Aniiee |Visa alla inlägg
  • Aniiee

    Vad heter den här suchin?

    Nigiri. Ätes med fingrarna, i en tugga, Om....

    Stopp. Jag ska inte tråka någon med sushi-etikett. Särskilt inte som alla äter hemma nuförtiden.


    -Are you the prey? -No, we are the hunters!
  • Aniiee
    Mortiscia80 skrev 2021-04-12 19:01:51 följande:
    Jag äter alltid sushi med pinnar :) Men berätta gärna mer!
    flygrl skrev 2021-04-12 19:04:04 följande:
    Jag skulle villa höra va du tänkte säga där...plz.

    (Är f.ö. sjukt sushi-sugen nu. )

    Ok, då. Sushi-etikett. Men den gäller väl mest när man har kocken mitt framför näsan =P
    0: ITADAKIMASU! (i-ta-da-ki-maaas, u:et hörs nästan inte alls på dialekten jag talar. )
    1: Ät sushi med fingarna. Kocken har ansträngt sig för att forma sushin till en perfekt munsbit. Visa respekt för det. 
    2: Igen, en munsbit. Får sushin inte plats i munnen, säg till, så gör kocken mindre bitar till nästa omgång.
    3: Om du vill ha soja på sushin, vänd susin så fisken är neråt och doppa lätt i sojan.
    4: Om du vill ha lite wasabi på, ta en liten klick på pinnarna och dutta på.
    5: BLADA INTE WASABI OCH SOJA TILL EN RÖRA
    6: Ät gärna en bit ingeära mellan varje sushi,, med pinnar, eller mellan varje sushi-sort. Ingefära är en sk palett cleanser. Ät inte ingefära när du har sushi i munnen.
    7: Börja sushimåltiden med lätt, vit fisk och rör dig mot den tyngre, fetare. Sushiruller, i alla fall enkal, japanska som det inte är massa grejs i, är måltidens avslutning.
    8: GOCHISOUSAMADESU!
    -Are you the prey? -No, we are the hunters!
  • Aniiee
    flygrl skrev 2021-04-14 22:33:26 följande:
    Tack för lektionen!

    Några frågor och kommentarer:

    - Äter japaner i allmänhet sushi med fingrarna alltså?

    - Det där med alldeles för stora sushibitar kan va jobbigt men problemet är väl att jag ofta käkar sushi på budgetställen där dom knappast skulle fatta om jag bad om mindre bitar...

    - Jag tycker det är gott blanda soya och wasabi även om japaner inte fattar grejen med det. Förekommer det inte alls i Japan?

    - Va betyder ITADAKIMASU och GOCHISOUSAMADESU?
    Ja, japaner i allmänhet äter sushi med fingrarna, men bådadera är ok. Sashimi äts dock med pinnar. Billigare/mainstream sushiställen är det vanligare att äta sushi med pinnar, och dyrare ställen med händerna. Det finns till och med riktigt dyra ställen där man får sushibitar en och en direkt ur kockens hand, och det hade varit riktigt fult att ta den biten med pinnar. Som att säga "Du är inte värdig att jag rör vid dig". It's a japanese thing....

    Du kan ju testa, men i västvärlden verkar vi ha standardiserad sushi....

    Det är klart det förekommar att framför allt ungdomar blandar wasabi och soja om de gör sushi hemma själva, eller äter take-away. Huvudsaken är att kocken inte ser det..... 

    Itadakimasu betyder bokstavligen "jag tar ödmjukt emot". Ofta översätts det i manga och anime som någon slags version av "nu käkar vi". Gochisousamadesu (eller -deshita, eller bara lite enklare Gochisousama) betyder bokstavligen "det var mycket arbete för maten", men vi skulle så klart säga "tack för maten".
    -Are you the prey? -No, we are the hunters!
Svar på tråden Vad heter den här suchin?