• nytt eller gammal­t
    Tue 13 Apr 2021 18:30
    1822 visningar
    14 svar
    14
    1822

    Är ni nöjda med era barns betyg?och vad tycker ni allmänt om det betygssystemet som finns nu?

    I grundskolan hade vi problem med att lärarna inte kunde förklara för sonen vad som krävdes för olika betyg. Har en son med jobbig prestationsångest som ville veta varför han inte fick A på olika prov. Lärarnas svar var nästan alltid: Tja...det skulle behöva vara lite bättre bara...det (bland annat) ledde till att han mådde dåligt i högstadiet. Den enda som var tydlig var sv-läraren som sa att man inte kan få A om man någonsin har ett stavfel.

    På gymnasiet nu är det jättebra! Lärarna är extremt tydliga med vad som krävs för olika moment och ger tydlig feedback. Prestationsångesten har lagt sig. Så skönt för alla.

    Jag tycker inte att man ska fokusera så himla mycket på betygen. Det viktigaste är att barnet mår bra och trivs i tillvaron! (Kanske lätt för mig att säga med ett barn som själv har driv och har höga betyg i de flesta ämnen, men efter att ha sett honom vara en deprimerad hemmasittare under flera år, har nog mitt perspektiv på vad som är viktigt ändrats.)

  • nytt eller gammal­t
    Tue 13 Apr 2021 20:45
    #11
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2021-04-13 19:48:26 följande:
    Ja precis det upplever jag med, att lärarna kan vara väldigt otydliga med hur de ska kunna nå vissa mål. De hjälper inte till för mitt barn att kunna utvecklas och nå nya mål. Kan inte förklara vad som exakt måste göras och det är lite trist! Som att de bara ska vara nöjda med vad de får så länge se inte får f då. Ja precis det är väl så föratt få A, inte ens ett stavfel, herregud!

    Ja vad härligt att det funkar så bra i gymnasiet :)

    Ja det har du helt rätt i, det är viktigast! Skönt att det ordnade sig för sonen!
    Så, jag tycker att man som förälder ska lägga fokus på lärandet, att hjälpa barnen att lära sig studieteknik och anstränga sig. Att prata med barnen om att lära sig nyttiga saker i skolan istället för att prestera enbart för betyg (svårt när lärarna pratar mycket om betyg som de gjorde i grundskolan vi hade), berömma när barn ansträngt sig mer än när de fått bra betyg...

    Sen är det klart att man vill att ens barn ska komma in på gymnasiet! Men det är få skolor och program som kräver väldigt höga betyg.

    Vet inte var du bor - i Sthlm är det hysteri om vilka gymnasieskolor som är bäst - det är svårt att komma in på vissa skolor. Men när kollegorna och jag pratar så är det knappast barnen i de eftertraktade skolorna som trivs bäst eller som får bäst betyg. Det är en hård kultur i de skolorna (om man inte tillhör rätt krets förstås) och det passar inte alla ungdomar. 
Svar på tråden Är ni nöjda med era barns betyg?och vad tycker ni allmänt om det betygssystemet som finns nu?