Inlägg från: Klara W |Visa alla inlägg
  • Klara W

    Är ni nöjda med era barns betyg?och vad tycker ni allmänt om det betygssystemet som finns nu?

    ABC73 skrev 2021-04-13 21:10:51 följande:

    Det jag upplever när jag talar med mina vänner är att lärare verkar tolka betygskriterierna lite olika mellan olika skolor. 

    Det jag gjort är att jag kollat närmare på betygskriterierna och har dem i bakhuvudet när jag stöttar min son inför t.ex. prov. Jag hjälper min son att se sammanhang genom att vi diskuterar det han läser ur olika infallsvinklar. Hemma pratar vi och resonerar kring politik, historia, fysik och kemi. Då blir det också lättare för honom att faktikst uppnå de högre betygskriterierna där det oftast krävs en förmåga att analysera och dra slutsatser och inte bara lära sig saker utantill.

    Sonen fick sina första betyg i höstas, och han fick betydligt bättre betyg än jag trodde lärarna skulle sätta första terminen. Dock har han haft samma lärare i sedan åk4, så de har ju bra koll på hans kunskaper och förmågor. Har man nya lärare så hinner kanske inte lärarna hunnit utvärdera alla moment första terminen. 


    Det här tror jag också är viktigt. Att man som föräldrar faktiskt läser kunskapskraven (de ligger på skolverkets hemsida). Sedan håller jag även med om att resonera är viktigt. Enligt mina erfarenheter är det viktigaste att kunna resonera i flera led ifrån olika perspektiv. Speciellt i SO men även i många av de praktiska ämnena är det mycket viktigare att kunna resonera och förstå hur man gör än att faktiskt utföra.
Svar på tråden Är ni nöjda med era barns betyg?och vad tycker ni allmänt om det betygssystemet som finns nu?