• Kusine­n
    Fri 16 Apr 2021 06:55
    968 visningar
    19 svar
    19
    968

    Hur vi hanterar sjukdom-Känslomänniska

    Jag vet inte riktig. Nog kan ni ha en skilnad där han bryr sig mer om det egna fysiska måendet och du oroar dig mer för relationer. Men att kalla det för att du är mer känslomänniska tycker jag låter lite tpokgt. Om han mår psykiskt dåligt av en vanlig förkylning är ju det lika känslobaserat som om du oroar dig för vad en vän ska tycka om nåt du gjort.

  • Kusine­n
    Fri 16 Apr 2021 06:55
    #2

    Jag vet inte riktig. Nog kan ni ha en skilnad där han bryr sig mer om det egna fysiska måendet och du oroar dig mer för relationer. Men att kalla det för att du är mer känslomänniska tycker jag låter lite tpokgt. Om han mår psykiskt dåligt av en vanlig förkylning är ju det lika känslobaserat som om du oroar dig för vad en vän ska tycka om nåt du gjort.

  • Kusine­n
    Fri 16 Apr 2021 07:12
    #3

    Men bortsett från att jag inte håller med om definitionen så håller jag ju med om att människors oro triggas av olika saker. Vi är rädda för olika saker helt enkelt. En del har som största skräck att bli sjuka och vad det kan innebära och oroar sig mest flr saker som har med det att göra. Andras största skräck är ensamhet och oroar sig därför för relationer osv. Personligen triggas min oro främst av prestationer (eller brist på dem snarare), jag är orolig för att inte göra rätt, att inte duga.

    Så visst är vi rädda för olika aaker och i olika utsträckning.

    Men om man oroar sig för saker som man inte vet ska hända (som din man och svpr sjukdom) agerar man ju på sina känslor oavsett vad oron handlar om.

  • Kusine­n
    Sat 17 Apr 2021 06:58
    #9
    Almavivas skrev 2021-04-17 05:57:22 följande:

    Ja, bara tanken kom upp då jag tidigare läst på endel om olika personligheter och att jag tydligt är en som är rädd att bli lämnad och känner av människor sinnestillstånd så till den grad att jag överanalyserar och därav misstolkar. 

    Jag visar det dock aldrig då jag alltid har skämts över dessa känslor, men det äter upp mig inifrån. 

    Men du har helt rätt att oro för sjukdom också är känslobaserat. 


    Ja, att bli av med relationer kan ju vara en större rädsla hos dig än din man. Man är ju olika i vilka rädslor man har. Men oro pch rädsla är ju känslor oavsett vad man är rädd för. Och det finns ju ingen större logik i att få panikkänslor vid en förkylning än att älta vad en vän sagt. Båda delarna låter som känslomässiga rekationer.

    Jag tänker att vara känslomänniska handlar om att reagera på sina känslor enbart istället för att resonera förnuftmässigt. Som i fallet med din mans corona. Då det är en sjukdom man faktiskt kan dö av är det inte konstigt att känna oro. Den förnuftsmässiga reaktionen är att se om det är något man kan göra för att minska risken, göra det pch sen släppa det. Den känslomässiga reaktionen är att fortsätta oroa sig, få panikkänslor och må dåligt mentalt. Motsvarande med relationer. Om man inser att man sagt eller gjort något dumt, tänker man över om det är något som man kan göra för att förbättra relationen (tex be om ursäkt), gör det och släpper det sedan. Att agera känslomässigt är att fortsätta älta och må dåligt "för tänk om".

    Sen tror ju jag att det sunda är att ha en balans mellan att agera på känslor och att agera på förnuft/logik. Jag tror att båda delarna behövs hos en människa för att fatta rimliga beslut. Det är när känslorna tar över helt och styr agerandet som det kan bli ett problem. Men att ha känslor som delvis påverkar beslut tror jag bara är bra. Det finns en viss nytta med oro så länhe den inte blir ohanterbar.
  • Kusine­n
    Sat 17 Apr 2021 07:04
    #10
    Almavivas skrev 2021-04-17 06:49:43 följande:

    Jag pratar om feber och vanliga förkylningar. Jag har haft en sådan migrän 1 gång i mitt liv, men då kan man ju inte ens tänka. Det är blankt. Kan säga att det är det värsta jag vart med om förutom en gång när jag blev paralyserad av smärta av mensvärk då jag både spydde och bajsade ned mig för smärtan var så fruktansvärd att den slog ut alla funktioner i kroppen. 

    Ja men intressant teori. Det är sånt här jag ville läsa! Tack! 

    Undra vad det är som styr hur man påverkas och hanterar av smärta och obehag. 

    Min man fungerar nog så att han accepterar dåliga relationer. Kan han inte göra något åt det så släpper han det. 

    Men dödsfall och sådant äter upp honom - tror det handlar om hans egna dödsångest. Medans jag hanterar dödsfall bättre (blir ledsen såklart) då jag inte relaterar till mig själv. 

    Kan det sista stycket du skriver inte handla om vart man är på egoistskalan? 

    Vissa oroar sig för sig själva, medan andra oroar sig för andra? 

    Jag. oroar mig nog mest över om jag gör fel i mina relationer. Är för självkritisk och vill ha kontroll. Om någon verkar sur så tror jag direkt att jag har gjort något som gjort personen sur, och blir orolig.  999% av fallen är de ju sura för andra saker som inte innefattar mig. Men jag har ett behov av att "fixa" och göra människor glada igen. Fruktansvärt jobbigt. 

    Det kanske är vad det handlar om... Om man har fokus utåt eller inåt? 


    Fast det är ju pckså ett slags fokus inåt. Ditt fokus verkar ju ligga mer på om du har sårat någon annan än om någon annan är sårad. Dvs ditt fokus ligger också på dig och din rädlsa för att du ska ha gjort något fel. Din första rekation när någon är ledsen verkar vara "har jag gjort nåt fel som gör attpersonen är ledsen" snarae än "varför är hen ledsen, kan jag hjälpa?".

    Jag tror att vi lite till mans funkar så, att vi utgår från oss själva. Men blir det för mycket så kan man behöva jobba med det, för sitt eget mående.
  • Kusine­n
    Sun 18 Apr 2021 07:00
    #15
    Almavivas skrev 2021-04-18 05:57:10 följande:

    Haha, helt rätt! Där fick jag mig en käftsmäll på mina höga hästar. 

    Det är precis så faktiskt. Det är ju väldigt egoistiskt att gå runt och tro att mitt agerande är centrum av allas känslor. Tanken på det du skriver fladdrade förbi en snabbis igår när jag skrev, men du satte ord på det. 

    Ibland blir man så insnöad när man tycker att man börjat tänka i en linje, därför älskar jag när andra tycker om att analysera. Det är lättare på forum såhär där ingen är rädd att säga emot. Pratar jag om sådant med vänner känns det som om de inte ens tänker och då får man aldrig motargument. 

    Det är ju genom andra man lär sig. 

    Jag är nog expert på att bedöma andras beteende utifrån mig själv. När han blir sjuk så förstår jag inte hur han kan bli sur. Jag har aldrig blivit sur av att vara sjuk. Då letar min hjärta febrilt efter andra orsaker som jag själv kan relatera till. 

    Jag frågade honom i Fredags - Vad vill du ha av mig i detta? Han svarade: Ingenting. Det finns inget du kan göra. 

    Då lyckades jag släppa det för stunden. Hoppas att jag bär med mig det. 


    Det var inte menat som något otrevligt så jag hoppas att det inte tolkades så. Jag har själv fått jobba jättemycket med just den biten hos mig själv, att min oro kretsar kring att jag ska ha gjort fel, inte varit tillräckligt duktig, att jag ska lösa alla problem som uppstår osv. Så stor igenkänning på dina upplevelser.
  • Kusine­n
    Mon 19 Apr 2021 06:43
    #19
    Almavivas skrev 2021-04-19 06:20:37 följande:

    Jag tolkade det precis som du menade. Jag bad om tankar och teorier och det är det du gav mig. Tycker det är jätteintressant att se det ur en annan synvinkel. När man har teorier i sitt eget huvud blir de lätt enkelspåriga och allt annat man tänker bekräftar den teorin.

    Är också väldigt intresserad av att utvecklas, och jobba med mig själv. Vissa saker har jag inte ens tänkt är ett problem för mig utan "bara så jag är" - som tex den här grejen att jag övertolkar andras sinnesstämningar.

    Det blev faktiskt som en ögonöppnare för mig när du skrev att det är egoistiskt. 

    Tidigare har jag nog bara tänkt att jag måste hålla dessa känslor inom mig och inte göra en grej av dem, men genom att veta att det handlar om egoism så kommer jag - nästa gång det händer faktiskt kunna tänka på situationen från den andra personens perspektiv och faktiskt göra något åt de jobbiga känslorna som uppstår, istället för att låsa in dem - och inlåsta vet ju alla att de har en förmåga att frodas. 

    Så tack för dina tankar och att faktiskt du och alla i den här tråden har skrivit väldigt fint. Tycker många på familjeliv ibland har en förmåga att slå över och förlöjliga varandra. 


    Egoistiskt vet jag inte, det skrev jag inte i alla fall. Men att det ju också handlar om ett fokus innåt, åt ens egna känslor, ens egna rädslor för att inte duga. Jag tror att det är "naturligt" att funka så till en viss del om oron får en att agera och inte att fastna pch älta och om oron inte blir för stark (och om man inte oroar aig för allt). Bara för att man fokuserarinåt och på sig själv så behöver det ju inte innebära att man är egoistisk. Om man tex oroar sig för att inte vara en tillräckligt bra förälder grundar sig ju inte oron i egoism utan i strävan efter att göra någpt bra för ens barn. Att då fastna i ältande i att man kanske inte är tillräckligt bra är ju inte vettigt för någon (bättre att försöka ränka konstruktivt), men egoistiskt är väl att ta i.
Svar på tråden Hur vi hanterar sjukdom-Känslomänniska