• Sun 25 Apr 2021 12:03
    3679 visningar
    272 svar
    272
    3679

    Vaccin mot covid

    Anonym (försöker hjälpa 70+) skrev 2021-04-24 17:26:23 följande:
    Det stämmer inte. Andra länder har helt strukit användningen av vektor-vaccinet från Astra och vaccinerar enbart med mRNA-vaccin. De flesta har ändå kommit längre än Sverige. Med bättre logistik går det givetvis att tala om vilka vaccin de olika mottagningarna har hemma. Många vet förstås också vad de har och vad de kommer att få närmaste dagarna. Vad det handlar om EGENTLIGEN är att det INTE VILL BERÄTTA DET. Då de befarar att folk inte kommer boka sig för vaccination om de får Astras hopkok.

    Jag vet personer som bokat flera tider och gått runt till olika mottagningar, tills de fått napp på en mottagning som har rätt vaccin. Så visst går det att välja. Det är ingen som kommer tvinga i folk vaccin som de inte vill ha. De har inte behövt vänta till nästa fas. 

    Moraliskt känns dagens ordning väldigt tveksam. Man kan fråga sig två saker.

    1. Antingen vill folk ta Astras vaccin eller så vill de inte ta det. Om man är öppen med vad man har, kan ju alla som vill ha Astras vaccin välja det.

    2. De som inte vill ha Astras vaccin behöver då inte boka tider i onödan, då de köper grisen i säcken. Och om folk inte vill ha Astras vaccin är det knappast samhällets uppgift att tvinga i folk ett vaccin de inte vill ta. 
    Men om det går att välja,varför bokar man då upp tider på flera olika ställen istället för att ringa runt och fråga vilket vaccin de har först?
    Jag tänker att man tar upp onödig plats för andra som kanske vill ha vaccinet när man bokar en tid för att sedan backa ur.
  • Sun 25 Apr 2021 12:50
    Anonym (försöker hjälpa 70+) skrev 2021-04-25 12:35:57 följande:
    Det är för att vaccinmottagningarna har fått direktiv om att de inte ska upplysa om vilka vaccin de har hemma. Därmed sitter folk och helgarderar, då många inte vill ta Astras vaccin. Håller med dig om att det kostar onödig administration både för vårdpersonalen och patienterna/de som vill vaccinera sig. Vore betydligt bättre om folk redan vid bokningstillfället får reda på vilka vaccinatörer som har vilket vaccin. Då skulle man slippa allt trassel. 
    Jag tänkte på att du skrev att du vet flera som bokat på flera ställen tills de har fått tid på ett ställe där de får ett vaccin de vill ha.
    Då måste de ju ha fått veta redan vid tidsbokningen? Eller har jag missförstått?
  • Sun 25 Apr 2021 21:14
    Anonym (försöker hjälpa 70+) skrev 2021-04-25 12:55:56 följande:
    Nej, de har bokat flera tider på olika mottagningar för det kan man tydligen göra. 

    Då går de på mottagning efter mottagning tills de får det vaccin de vill ha. Man helgarderar med andra ord. Däremot får man inte veta vid tidsbokningen vilken vaccinatör som har vilket vaccin. 
    Ok. Då tycker jag att man får ställa sig sist i kön,om man vägrar vaccinet. Istället för att boka upp tider som andra kanske vill ha och behöver.
  • Sun 25 Apr 2021 21:44
    Tecum skrev 2021-04-25 21:23:29 följande:
    Det borde gå att samköra bokningarna så man kan se om personer med samma personnr har fler än en tid? Sen ska fuskarna hamna sist i kön!
    Ja,det vore ju bra om det gick att göra. Men jag vet inte riktigt hur det funkar.
  • Tue 27 Apr 2021 15:36
    Anonym (försöker hjälpa 70+) skrev 2021-04-27 12:45:59 följande:
    Har lite svårt för att kalla de personer som inte vill ha Astras vaccin för fuskare. 

    Kan ju faktiskt vara så att man tillhörande riskgrupp är rädd för att smittas av Covid19. Man har läst om att Astras vaccin förutom biverkningar ger mycket lägre skydd mot smittan.

    Är det då så konstigt att man kan tänka sig att vaccineras med Pfizer eller Modernas vaccin, men inte Astras? Varför ska man då inte kunna få boka sig för vaccination? Kan vårdgivare inte upplysa om vad för slags vaccin de har blir det ju så att patienter går därifrån i ogjort ärende, för att sedan boka igen. De försvinner ju inte från riskgruppsordningen för det. Dessutom borde man väl vara extra noga med att se till att riskgrupper får de effektivaste vaccinen, men nu ger man istället bara Astras till 70+, detta trots att det nu finns fall med blodproppar även bland de äldre. Kanske inte heller helt förvånande. 

    Jag tycker man borde göra som flera andra länder redan har gjort. Man borde sätta totalstopp för Astras vaccin. Låt hellre processen ta lite längre tid. Nu försöker man sig på något slags hafsverk och det blir sällan särskilt bra.
    Det är klart man kan förstå att folk blir oroliga efter det som kommit fram om Aztras vaccin.
    Men jag tycker ändå det är fel att boka upp sig på flera olika mottagningar och sedan vända i dörren för att det var "fel" vaccin.
    Man måste kunna fråga vid bokningen om vilket vaccin det är,innan man bokar.
    Att boka upp sig på flera olika mottagningar ställer ju till det både för personalen och de som vill ha vaccin,men måste vänta på tid pga dessa personer.
  • Tue 27 Apr 2021 19:19
    Anonym (försöker hjälpa 70+) skrev 2021-04-27 17:31:05 följande:
    De har tyvärr fått instruktion om att inte svara på det. Har hört det från flera och dessutom hade TV4 ett reportage om det. Man vill inte berätta och så länge man inte vill berätta får vi nog leva med att samma person bokar upp sig för flera tider.
    Uppenbarligen gäller inte det alla mottagningar då det finns personer här i tråden som fått svar på det genom att fråga vid bokningen.
    Och jag vet vilka vaccin som ges i min region genom att prata med sådana som fått vaccin.
    Nu vet inte jag åldern på de som bokar upp sig på flera mottagningar.
    Men Astra ges inte till personer under 65.
    Om man inte vill ha det vaccin som erbjuds så tycker jag man kan ställa sig sist i kön.
    Allt annat är egoistiskt.
  • Tue 27 Apr 2021 20:43
    EpicF skrev 2021-04-27 19:55:51 följande:
    Då är det säkert mottagningar som vet vilket vaccin det får och har.
    Ja,det måste väl vara så.
  • Wed 28 Apr 2021 09:30
    Anonym (försöker hjälpa 70+) skrev 2021-04-27 21:55:46 följande:
    Känns som det fönstret stängs nu. Jag tror det har att göra med att mRNA-vaccinen nu behövs för fas3 och fas4. Då tycker man att kvarvarande pensionärerna får hålla till godo med skiten från Astra som det finns överskott av. Man ser det väl bara som en ren besparing om de dör. Om inte av vaccinet direkt, så åtminstone indirekt då Astras vaccin ger betydligt sämre skydd. Har man fyllt 65+ är man bara en kostnad för samhället. 
    Anledningen till att man har pausat Astras vaccin för de som är yngre än 65 är för att risken för allvarliga biverkningar anses högre för yngre än hos de som är 65 +.
    Det handlar alltså inte om att offra de äldre.
    Och det är fortfarande helt frivilligt att ta vaccinet.

    www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/april/rekommendation-om-aldersgrans-pa-65-ar-for-astrazenecas-vaccin-kvarstar/
Svar på tråden Vaccin mot covid