Inlägg från: Tow2Mater |Visa alla inlägg
  • Tow2Mater

    Ska det vara olagligt att förneka förintelsen?

    Nej, absolut inte! Man ska kunna tycka och tro vad man vill!

  • Tow2Mater
    hawthorne skrev 2021-04-17 21:00:13 följande:
    Absolut får du det men det är inte det som diskuteras. Det handlar om du ska få sprida det du tycker och tror.
    Jag trodde det var att "kriminalisera förnekande av förintelsen". Men du säger det är bara om man sprider det då? Vad betyder "sprida" i sammanhanget? Att prata med sin familj och vänner när man diskuterar åsikter? eller är det mera att propagera på publika platser?

    I vilket fall liknar det gamla Sovjetunionen.
  • Tow2Mater
    Överste Senap skrev 2021-04-17 20:38:33 följande:
    Fakta är fakta. Det är inget man tycker eller inte tycker.

    Det är ingen förutom lättledda svagsinta som kan tro att förintelsen ej ägt rum. Sedan finns det de som av politiska skäl vill hävda det och det är ett direkt hot mot demokratin.
    Om man vill förneka fakta ska man ha all rätt i världen att göra det.
  • Tow2Mater
    Padirac skrev 2021-04-17 21:35:16 följande:
    Nej, det liknar inte ens det nya SD-Sverige, där åsikter som inte passar i SDs samhälle år yttras fritt, utställningar som inte passar partiet försöker de stoppa, författares besök på bibliotek.. 

    Var förintelsen någonting som sovjetunionen (det finns ingen ny sovjetunion) inte tillät medborgarna att förneka - kanske en tredjedel av alla judar som dödades i koncentrations och dödsläger av nazisterna var sovjetiska judar.

    Det fanns nog mycket som var förbjudet att uttrycka i den kommunistiska diktaturen, men att jämföra ett förbud mot att förneka ett av de värsta brott en mot mänskiligheten i den kända historien är långt ifrån kommunistisk diktatau, mycket långt ifrån.

    Det finns en rad länder som förbuden förnekelse av förintelsen, inget av dem är kommunistiska diktaturer, men Ryssland (som inte alls är Sovjetunionen längre utan har ett helt annan politiskt system) är sedan 2014 ett av de länderna som har förbjudit förnekelse av förintelsen

    en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_Holocaust_denial

    "2.1 Australia
    2.2 Austria
    2.3 Belgium
    2.4 Bosnia and Herzegovina
    2.5 Czech Republic
    2.6 France
    2.7 Germany
    2.7.1 § 130 Incitement to hatred
    2.7.2 Other sections
    2.7.3 Judicial notice
    2.8 Greece
    2.9 Hungary
    2.10 Israel
    2.11 Italy
    2.12 Liechtenstein
    2.13 Lithuania
    2.14 Luxembourg
    2.15 Netherlands
    2.16 Poland
    2.17 Portugal
    2.18 Romania
    2.19 Russia
    2.20 Slovakia
    2.21 Spain
    2.22 Switzerland
    2.23 United States"
    Det finns en rad länder som förbjuder förnekelse av förintelsen i olika grad, men inte alla de som du listar, vad vill du säga med den listningen?
  • Tow2Mater
    Padirac skrev 2021-04-17 22:03:56 följande:
    Inte något av de länder som i någon grad förbjuder förnekelse av förintelsen är en kommunistisk diktatur eller har pga förbudet blivit mer likt en kommunistisk diktatur. 

    Jämförelsen med 'gamla sovjetunionen' haltar betänkligt 
    Basteknologin finns redan att kunna läsa av folks känslor för att 'brott ska kunna stoppas redan innan de begås'. Kina blir förmodligen först, sen sprids det. Från att "bara" varit "förbjudet att sprida" blir det förbjudet att tänka. Det kunde de inte göra i Sovjetunionen, men hade teknologin funnits hade de ganska säkert implementerat den.
  • Tow2Mater
    hawthorne skrev 2021-04-17 22:22:21 följande:
    Definitivt inte.

    Att sprida antivaxxpropaganda tex där man alltid förnekar fakta är direkt farligt och leder till att människor dör.
    Man har inte rätt att medverka till att andra dör. Som ett exempel.

    Du kan sitta på din kammare och fförneka precis vad som helst men du ska inte ha rätt att sprida det.
    Svara på frågorna mitt inlägg #9 är du snäll. Vad betyder "sprida" i sammanhanget?
  • Tow2Mater
    hawthorne skrev 2021-04-17 23:00:49 följande:
    Jag har redan svarat. Vad var det du inte förstod?
    Tyckte inte du var tydlig. Men jag tolkar dina svar som att "prata med sin familj och vänner när man diskuterar åsikter" skulle anses vara att sprida och därmed bli förbjudet. Då kan grannen anmäla om de råkar höra, och man kan straffas. Wow. Precis som i forna Sovjet.
  • Tow2Mater
    Överste Senap skrev 2021-04-17 22:54:15 följande:
    För att demokratin behöver adaptera sig till verkligheten och den hotas mer och mer av grupper som vill missbruka eller rent av avskaffa den. De använder sig bla av yttrandefriheten för att åstadkomma detta och av den anledningen är det försvarbart. Att försöka få folk att äta vit flugsvamp under förevändning att den inte alls är giftig utan det är ett påhitt för att staten ska kontrollera dig hoppas jag inte heller faller under yttrandefriheten.
    Att "försöka få folk att" göra något är ju inte samma sak som att uttrycka eller ens sprida en sak. Du vill att dumma och okunniga människor ska skyddas mot påverkan? Borde inte utökad kunskap vara en bättre väg att gå för det? Ar svenska skolan så utarmad idag? Man fokuserar väl för mycket på sex & samlevnad, identitetskriser och evolution så det finns inte plats för viktig kunskap längre, eller kunskap om källkritik. Flugsvamp fick vi på min tid lära oss om i tvåan om jag inte minns fel (och förintelsen i mellanstadiet). Sen ska du ha frihet att ta till dig den information du vill, om det så är i diskussioner med grannen, och göra dina egna val. Det ska du inte behöva "skyddas" ifrån. Du har en skyldighet att själv informera dig, och det innefattar att ta in kunskap från olika håll och sen själv avgöra vad du anser vara rätt eller fel, eller vad du beslutar - om det så är fel.
    Men tack att du svarade.
  • Tow2Mater
    Padirac skrev 2021-04-17 23:29:50 följande:
    Ja, det är just därför påståendet att ett förbud att förneka förintelsen är som 'gamla sovjetunionen' är haltande. 

    Om skribenten som gör den liknelsen tror att det är att likställa ett förbud mot att förneka förintelsen med att leva i en kommunistisk diktatur så behöver denne verkligen läsa på - jag tror dock inte att denne gör det för att förminska de brott mot människor och mänskliga rättighter so, utfördes av 'gamla sovjetunionen', jag tror snarare att det är ett sätt att försöka förminska den svenska demokratin, medvetet eller inte kan jag inte avgöra.
    Svenska demolratin urholkas mer och mer.

    "I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter öppet i tal eller skrift."
    www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/
Svar på tråden Ska det vara olagligt att förneka förintelsen?