• Crash Man

    Ska det vara olagligt att förneka förintelsen?

    Jag såg att ingen har postat om socialdemokraternas förslag att göra förintelseförnekelse olaglig. För mig är detta på gränse till en icke fråga då väldigt få är förintelseförnekare och om sossarna vill införa lagar som förändrar samhället så vore det bättre att t.ex införa ett tjänstemannaansvar.

    Trots att det är på gränsen till en icke-fråga så anser jag att det ska vara fullt lagligt att förneka förintelsen. En stat ska ges så lite påverkan som möjligt att bestämma vad sina medborgare ska tycka.

    Sen ser jag inte riktigt varför just förintelsen ska vara olaglig att förneka. Att förintelsen skett är bevisat bortom allt rimligt tvivel, men det är även evolutionsläran. Så att lagföra förintelseförnekelse, men jnte evolutiobsförnskelse är för mig oförståligt.

    www.expressen.se/nyheter/regeringen-vill-kunna--atala-forintelsefornekare/

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Ska det vara olagligt att förneka förintelsen?
  • Amfitrite2

    Naturligtvis inte. Så dumt. Folk måste väl få förneka vad de vill, i ett fritt land? Nyttan med vacciner, jordens globform, evolutionsläran... Det är väldigt, väldigt farligt att gå tillbaka till den tiden, då vissa åsikter var förbjudna, och detta helt oavsett om åsikten var sann eller inte. Tänk på Galilei t.ex., som blev avrättad för att han trodde att jorden rörde sig runt solen...

    Jag har alltid tyckt att det förintelseförnekandeförbud som de har i Tyskland, är ett osympatiskt och barnsligt drag i det landet. 

  • jeanette02
    Padirac skrev 2021-04-17 23:29:50 följande:

    Ja, det är just därför påståendet att ett förbud att förneka förintelsen är som 'gamla sovjetunionen' är haltande. 

    Om skribenten som gör den liknelsen tror att det är att likställa ett förbud mot att förneka förintelsen med att leva i en kommunistisk diktatur så behöver denne verkligen läsa på - jag tror dock inte att denne gör det för att förminska de brott mot människor och mänskliga rättighter so, utfördes av 'gamla sovjetunionen', jag tror snarare att det är ett sätt att försöka förminska den svenska demokratin, medvetet eller inte kan jag inte avgöra.


    Ok då jag missförstod nog inlägget. Jag är med hur du menar.

    Tycker de brott som begåtts, ja vi kan ta Kambodja under 70 - talet och Holodomor i Ukraina på 30-talet, många miljoner dödsoffer bägge händelserna, även om tanken är god med att förbjuda just förnekelse av Förintelsen, så missar man andra brott mot mänskligheten om man bara pratar om Förintelsen. Det är min tanke.

    Ja man kan ju inte gå in och förbjuda folks tankar och åsikter, men det borde vara kriminellt att påstå och sprida uppenbara osanningar. Vi översvämmas av så mycket desinformation dagligen (mer eller mindre allvarliga saker) och det kan komma från alla möjliga håll upplever jag.

    Särskilt i dessa tider, med sociala medier osv, är det mycket lättare att sitta och skapa och sprida egna sanningar. Antivaccers är ett skrämmande exempel på detta.
  • jeanette02
    Amfitrite2 skrev 2021-04-18 06:01:17 följande:

    Naturligtvis inte. Så dumt. Folk måste väl få förneka vad de vill, i ett fritt land? Nyttan med vacciner, jordens globform, evolutionsläran... Det är väldigt, väldigt farligt att gå tillbaka till den tiden, då vissa åsikter var förbjudna, och detta helt oavsett om åsikten var sann eller inte. Tänk på Galilei t.ex., som blev avrättad för att han trodde att jorden rörde sig runt solen...

    Jag har alltid tyckt att det förintelseförnekandeförbud som de har i Tyskland, är ett osympatiskt och barnsligt drag i det landet. 


    Jag håller med på sätt och vis. Givetvis får folk tänka vad de vill.

    Men att sprida uppenbara felaktigheter och hitta på egna sanningar som går helt på tvärs med väldokumenterad fakta om faktiska bevisade händelser i nutid som hänt historiskt bör man komma åt på något vis.

    Vilket sätt man bör göra det är det svåra.

    Antar utbildning är det bästa trots allt. Så brett som möjligt och inte så ensidigt. Vi kan börja med bara hur dålig och ensidig nyhetsrapportering vi har i Sverige. Där ett problem.

    Ungdomar i Malmö tex går ut under lektioner när det pratas Förintelsen. (vissa muslimer).

    Nej det är obligatoriskt att lära sig ta mig 17. Även om andra krigsbrott begångna av andra regimer. Även om det inte "passar" vissa individer.
  • Anonvm
    jeanette02 skrev 2021-04-18 07:18:44 följande:
    Jag håller med på sätt och vis. Givetvis får folk tänka vad de vill.

    Men att sprida uppenbara felaktigheter och hitta på egna sanningar som går helt på tvärs med väldokumenterad fakta om faktiska bevisade händelser i nutid som hänt historiskt bör man komma åt på något vis.
    Mmm...

    Men det blir ju lite godtyckligt när förslaget kommer ifrån en organisation som samtidigt nästan dagligen aktivt slåt knut på sig själv i sina försök att presentera verkligheten på ett sätt som ständigt motbevisas av vetenskapen.
    Enbart i syfte att mörka sin egen inkompetens, brist på handlingskraft och motvillighet att erkänna problem som detta skapat....
  • hawthorne
    Tow2Mater skrev 2021-04-17 23:23:21 följande:
    Tyckte inte du var tydlig. Men jag tolkar dina svar som att "prata med sin familj och vänner när man diskuterar åsikter" skulle anses vara att sprida och därmed bli förbjudet. Då kan grannen anmäla om de råkar höra, och man kan straffas. Wow. Precis som i forna Sovjet.
    Så talar bara någon som är totalt okunnig i samhällskunskap.

    Demokrati innebär inte bara en massa friheter, det är även förknippat med skyldigheter. Du tycks ha missat den delen i samhällskunskapen.
  • hawthorne
    Tow2Mater skrev 2021-04-17 23:44:12 följande:
    Svenska demolratin urholkas mer och mer.

    "I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter öppet i tal eller skrift."
    www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demok.../
    Nej den gör inte det. Än. Men den riskerar att göra det tack vare att det finns starka antidemokratiska krafter som utnyttjar demokratin för att sprida oro i samhället.

    I en demokrati har du frihet att tycka och tänka precis vad du vill men du har inte rätt att alltid sprida det, det finns begränsningar redan idag. Tack vare att vi ser dessa antidemokratiska krafterna kommer det att bli fler inskränkningar.

    Man värnar demokratin helt enkelt.

    Har du en aning om vad som hände i Tyskland för 100 år sedan?
    Antidemokratiska krafter utnyttjade demokratin för att sprida oro i samhället. De blivande nazisterna hade en mycket effektiv propagandamaskineri som spred desinformation och lögner i samhället. Resultatet känner du kanske till? De kom till makten och avskaffade demokratin i ett slag.

    Idag ser vi samma mönster, samma typ av propaganda, ofta samma typ av argumentation och påfallande ofta är det människor i samma åsiktskorridor  som ligger bakom.


  • Inteutanproblem

    Nej absolut inte. Det riskerar bli en början på en slippery slope om man börjar göra det olagligt att öppet säga/skriva/tycka specifika saker. Alla goda intentioner är inte nödvändigtvis en bra idé.

    Var faktiskt i en diskussion kring detta igår med en snubbe som önskade se att man gjorde det olagligt att vara fundamentalist, extremist, partier som är antidemokratiska skulle bli olagliga också. Att göra det olagligt att vara förintelseförnekare var inte tillräckligt enligt honom. Men där verkade inte finnas en endaste tanke på vem som skall besluta var gränsdragningen för vad som är vad skall gå. Att om en befolkning vänjer sig vid den sortens lagstiftning banar man vägen för att den kan bli applicerad godtyckligt i framtiden.

    Får vibbarna att man resonerar på ett jäkligt naivt sätt, lite som detta: Det är rätt sorts fel saker att tycka vi gör olagliga här. Inte som i Kina!

    Det går dessutom redan att komma åt den farligare sorten av förintelseförnekare, om dom skulle börja manifestera kring sin uppfattning ute på gator och torg. Helt konsekvensfritt är det inte att säga precis vad som helst här i Sverige. Vi har lagstiftning runt hets mot folkgrupp bland annat. Är väl bättre man i så fall filar på redan befintlig lagstiftning, och gör den lite vassare.

  • nihka

    Ja. I ljuset av att extremister använder sig allt mer av fake news så behöver man adressera problemet. Åtalspunkten skulle då inte vara typ fel åsikt, hur nu man kan ha en annan åsikt om fakta, utan förintelseförnekare ska kunna åtalas för hets mot folkgrupp. 


    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Inteutanproblem skrev 2021-04-18 08:21:10 följande:

    Vi har lagstiftning runt hets mot folkgrupp bland annat. Är väl bättre man i så fall filar på redan befintlig lagstiftning, och gör den lite vassare.


    Är det inte precis det som är avsikten?
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • Flash Gordon
    Tecum skrev 2021-04-17 19:59:18 följande:
    At förneka förintelsen är historieförfalskning av rent politiska orsaker, utfört av nynazister. Det är skillnaden mot andra konspirationsteorier.
    Sen har jag aldrig hört någon förneka Gulag eller kommunismens brott, däremot finns de de som försvarar det.
    Evolutionsteorin är ingen faktisk händelse och går inte att jämföra med, även om de som inte förstår den är korkade.
    Rent krasst så är förintelseförnekande något som i mycket högre grad utförs av islamister än av "nynazister".
    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
Svar på tråden Ska det vara olagligt att förneka förintelsen?