Inlägg från: Anonym (svårt...) |Visa alla inlägg
  • Anonym (svårt...)

    5 kvinnor mördade inom tre veckor

    Att det finns våldsamma män går det nog inte att göra så mycket åt. Är man så sjuk i huvudet att man klarar av att mörda en annan människa så finns det nog lite hopp om att få den personen att ändra sig tyvärr. Längre straff kan ju åtminstone skydda omgivningen en längre tid. Försök till rehabilitering tror jag är lönlöst. 

    Jag tror att vi måste börja i andra änden. Vi måste lära tjejer från ung ålder hur man ser varningssignalerna hos dessa män tidigt så att dom kan undvikas. Att kvinnorna får lära sig vad som är normalt i ett förhållande och att det är bättre att vara ensam än tillsammans med någon som får dom att må dåligt. Sen behöver vi såklart se till att kvinnor som signalerar att dom behöver hjälp tas på allvar. Att det blir lättare att få igenom besöksförbud, att polisen har resurser att skydda kvinnor som behöver skydd. Det skulle nog behövas ett mycket större stöd för kvinnor som drar tillbaka anmälningar pga rädsla. Samhället måste visa att det finns ett bra skydd för kvinnor som går vidare med sina anmälningar. Jag tycker även att män som blivit dömda för misshandel ska förlora både vårdnaden och umgänge med sina barn direkt så att kvinnor inte stannar hos farliga män för att dom är rädda för sina barns säkerhet om hon lämnar eller anmäler. Att lära ut självförsvar från ung ålder skulle nog också vara bra. 

    En allt annan än rumsren idé vore ju att lära kvinnorna att vara först. Att avliva männen innan dom själva blir mördade. Att lära kvinnorna att slå till när mannen är i ett försvarslöst läge, som när han är redigt packad eller sover. Att lära ut sätt att döda som är svåra att bli fällda för. Att ge sig på männen i grupp och skylla på varandra så att det blir ord mot ord......Tillfredställande att fantisera om även om det aldrig kommer att ske. 

  • Anonym (svårt...)
    Anonym (Mammatillfyra) skrev 2021-04-20 21:31:07 följande:
    Jag har levt i en våldsam relation, slutade på skyddat boende, och det man hela tiden hör är, varför lämnar du inte? Varför gör du inte si eller så? Har man ingen erfarenhet och förståelse av olika typer av våld i nära relation så kanske man ska spara på sina expertutlåtanden då detta endast skuldbelägger kvinnan ännu mer när hon redan har det tufft.

    Inte ett ord om att mannen som utsätter kvinnan blir konfronterad med vad han håller på med. Jag förstår att du vill väl när du skriver att vi måste lära flickor tidigt att se varningssignaler och självförsvar, igen, varför börjar vi inte med pojkarna och lära ut hur man beter sig? Jag har en son och tre döttrar och tro mig, jag lär gärna ut självförsvar till mina döttrar men det är fel väg att gå att lägga allt ansvar på flickor hela tiden.
    Det handlar inte om att lägga ansvar på kvinnor. Det handlar om att ge kvinnor bättre verktyg redan innan något hänt. Att ge en större känsla av makt och ett väl underbyggt självförtroende och självkänsla från start. Alla tjejer får inte det under sin uppväxt av sin familj så vad är fel med att lägga ett större ansvar på samhället för att tjejer ska få detta oavsett hur förutsättningarna hemma ser ut? 

    Som sagt så tror jag inte att det räcker med en konfrontation för män som är så pass våldsamma att dom klarar av att mörda någon. Det är för stort fel i huvudet på dom. Enda sättet att skydda samhället från såna män är att låsa in dom så länge det bara går. Det är inte ens lönt försöka lägga ner tid på att dalta med så störda hjärnor. Det är bättre att inte låta asen för en sekund tro att det finns någon annan människa i hela samhället som överhuvudtaget bryr sig om att lägga tid och resurser på dom. Sätt dom i isolering och lämna dom åt sitt eget öde istället. Jag tror helt enkelt inte att mer daltande är vägen att gå. Att ta bort så många rättigheter som möjligt under så lång tid det bara går tror jag är mer effektivt. 
  • Anonym (svårt...)
    Anonym (Vidrigt samhälle) skrev 2021-04-20 21:48:44 följande:
    Jag läste någon text som tog upp just detta med -varför lämnade du honom inte- som kontrade med:

    Varför ställer ingen frågan -varför slutade du inte slå- till mannen.

    Så enkel fråga. Varför slår du? Men ingen ställer den frågan till männen som slår. Det säger allt. Skuldbeläggande och synen att kvinnor är lägre stående varelser. Så ser samhället ut.
    I min värld så ställer man inte frågan för att männen inte är värda att få frågan. Svaret är enkelt. Mannen är störd i huvudet. Hans orsak eller förklaring har inget värde. Han har gjort det han har gjort för att han är felande. Därför är varken hans tankar, åsikter eller existerande av värde för någon och det bör han bli medveten om. 
  • Anonym (svårt...)
    Tecum skrev 2021-04-21 12:21:54 följande:
    Men hälften är alltså straffade, bara det är ett skäl att undvika dem! Och män kan visa sig våldsbenägna eller ha kontrollbehov utan att vara straffade. Om man bara kunde få bort den delen från kvinnorna vore det en stor vinst. Alla måste göra det man kan.

    Men visst har du rätt, det går inte att förutse alla brottslingar. Och när kvinnan väl har lämnat ligger det på samhället att skydda henne. Vad har du för förslag då? Jag tror inte att man kan lösa detta bara med samtal och goda exempel, våldsbenägenheten finns där latent.
    Men precis! Första slaget kommer nog väldigt sällan innan andra tecken visat sig. Det är därför jag tror att det är så otroligt viktigt att lära kvinnor att se så tidiga tecken som möjligt. Tecknen behöver ju absolut inte ha med våld att göra övht utan faktiskt upplevas som positiva till en början, särskilt om kvinnan är i stort behov av bekräftelse eller redan befinner sig i ett utsatt läge. Vi måste få bort alla associationer mellan kärlek, svartsjuka och kontroll. Det är viktigt för unga tjejer som inte har haft tidigare förhållanden att jämföra med. Det kan vara livsfarligt för en kvinna att avfärda olika tecken som något normalt eller att tro på mannen när han förklarar sitt beteende med att han bryr sig. 

    Jag gick själv i den fällan på gymnasiet. Svartsjukan kändes som bekräftelse på kärlek och omtanke. Den psykiska misshandeln trodde jag berodde på mig själv. Jag hade inget annat att jämföra med och behovet av bekräftelse var stort. Jag önskar att någon hade förklarat för mig att det inte var normalt och att bekräftelsen jag trodde att jag fick var falsk och kontrollerande. Att någon hade lärt mig att stå upp för mig själv. Det tog ett helt år innan han visade tecken på att bli fysisk. I efterhand så såg jag att tecknen fanns där från dag ett. Som tur var så hade han inte lyckats bryta ner mig så pass att jag reagerade passivt på första slaget. Jag hade tur att slaget triggade min ilska istället för min rädsla. Jag reagerade reflexmässigt på hans örfil med en knytnäve mot halsen. Någonting hände i mig efter att jag slog tillbaka. Jag fick kraft att lämna tack vare att jag stod upp för mig själv. 

    En annan sak som jag tror är väldigt viktig att pränta in i unga tjejer är att aldrig göra sig beroende av en man, särskilt inte ekonomiskt. Att aldrig låta ekonomin bli ett hinder om man vill avsluta ett förhållande. Att aldrig ge upp sitt eget liv, sina vänner och vad man vill göra för en kille. 

    Sen måste vi sluta säga att vilja ge kvinnor kunskap och verktyg för att kunna undvika farliga/ dåliga män är att lägga skulden på kvinnorna eller att mannen inte är den som bär skulden på något sätt. Det är att ge makt och tro på sin egen förmåga och sitt eget värde. Att utbilda tjejer om olika varningssignaler borde vara lika självklart som att lära dom att simma. 
  • Anonym (svårt...)
    Mimosa86 skrev 2021-04-21 15:11:32 följande:
    Nej nej nej nej.

    Jag är uppvuxen med resonemanget att killar är killar och detta kan man inte påverka och att det ligger på mig som tjej att läsa av, titta i backen, anpassa mitt rörelsemönster, göra mig själv liten, undvika vissa ställen och vissa tider.

    Jag tänker aldrig acceptera detta och att mina döttrar ska behöva begränsa sig BARA PGA ATT DE ÄR FÖDDA MED LIVMODER. Bara pga av att de vill leva ihop med en man.

    Aldrig.

    Sjuka människor finns det gott om. Ca 50% av de som sitter inspärrade på de största anstalterna är psykopater eller har psykopatiska drag. Dvs de har en nedsatt eller obefintlig empati. Detta kan vi inte göra något åt MEN samhället kan gör något här för att beskydda sina medborgare. Samhället kan tillsätta resurser och punktmarkera dessa män. Göra det svårt för dem att agera utan samhällets ögon. Nolltolerans. Mäns våld mot kvinnor ska inte klassas som en -jämställdhetsfråga-. Det är brott mot mänskliga rättigheter och ska upp på den nationella dagordningen.

    Nolltolerans att någon (man som kvinna) ska dödas av sin närmsta bara pga av att hon eller han vill lämna relationen. Att hon eller han vill styra sitt eget liv.
    Jag pratar inte om att killar är killar och att allt dom hittar på ska viftas bort. De allra flesta killar och män misshandlar och dödar inte människor i sin omgivning. Det jag syftar på är männen som är våldsamma och farliga. Jag tror att det är otroligt svårt att påverka dessa män då förutsättningarna i deras hjärnor förmodligen är väldigt begränsade.  

    Jag pratar inte heller om att kvinnor ska begränsa sig på något sätt. Jag pratar om att tidigt lära tjejerna att se varningssignaler, att stå upp för sig själv och känna större makt. Jag pratar om att lära ut motsatsen till att titta i backen, göra sig liten osv. Hur kan man se såna insatser som begränsande för kvinnor förstår jag verkligen inte. 

    Att undvika vissa ställen och tider är det inte bara kvinnor som behöver göra i dagens samhälle tyvärr. Det ska inte behöva vara så. Men nu är det så och då får man agera utifrån det om man vill minska risken att fara illa. 

    Jag har inte påstått att samhället inte borde ha ett större ansvar att skydda och hjälpa utsatta kvinnor eller att polisen inte ska skita i att sätta in förebyggande åtgärder genom att punktmarkera män som man vet är farliga. 
  • Anonym (svårt...)
    Mimosa86 skrev 2021-04-21 16:07:24 följande:
    För att jag är SÅÅÅÅ trött på att (vissa) mäns beteende landar på kvinnan att i slutändan ta ansvar för.

    Jag är helt ärlig nu. Jag skiter i om snubben haft taskig barndom, blivit reta, utsatt, har någon funktionshinder, är arbetslös eller därför långt ner i flaskan. Jag ska inte behöva sätta mig in i det för att undvikas att skadas.

    Jag är trött på att jag som kvinna ska anses vara lite smartare, lite bättre, lite snällare, lite mer påläst, lite mer i gemet, lite mer redo. Jag vill kunna vara totalt opåläst och ändå kunna leva utan att riskera mitt liv (bara för att jag är tjej).

    Män är som grupp mer utsatta för mäns våld än vad kvinnor är. Ändå så finns INGEN kollektiv uppmaning att män ska sätta sig in och läsa på om andra mäns beteende och hur man förhåller sig till sina brorsor.

    INGEN har någonsin uppmanat min man att inte ta tunnelbana när det är derbyn. Ingen har uppmanat honom att inte ha på sig sin AIK halsduk och tisha. Ingen har uppmanat honom att hålla sig borta från Djurgården bara för att han är AIKare.

    Men jag har uppmanats många gånger att tänka till, vara förberedd, ha nycklar i handen, ta följe, ringa en vän.

    Varför uppmanas kvinnor att tänka till och inte män när man är mer utsatta???
    Åter igen! Jag talar inte om att kvinnor ska ta ansvar för hur män beter sig. Jag skiter också fullständigt i om vad männen skyller sitt beteende på. Oavsett vad det våldsamma beteendet bottnar i så finns det ofta väldigt liknande varningssignaler som absolut ingen förlorar något på att vara medveten om. 

    Du kan vara hur trött du vill och vilja vara hur osmart och opåläst du vill. Det förändrar inte det faktum att verkligheten ser ut som den gör. Eftersom att det är otroligt svårt att påverka och ändra hur verkligheten fungerar eller inte fungerar så är oftast det enda man kan påverka sig själv. Att bortse ifrån detta faktum är naivt. 

    Som verkligheten ser ut nu så skulle det behövas en kollektiv uppmaning till män och pojkar att tänka sig för och undvika farliga situationer. De flesta män är offer för våld precis som kvinnor. De flesta män är inte våldsamma. 
  • Anonym (svårt...)
    Anonym (M) skrev 2021-04-22 13:55:20 följande:
    Det finns ju andra problem med detta också, en hel del kvinnor misshandlar också, skall de också låsas in förebyggande? Eller låser vi bara in de som vi tror är starka nog att åstadkomma allvarlig skada, och hur räknar vi med psykisk skada? 
    Ja inte mig emot. Finns kvinnor som är fullständigt störda i huvudet och gör livet till ett helvete för både män och andra kvinnor. Jag skulle inte sakna dom i alla fall. 
Svar på tråden 5 kvinnor mördade inom tre veckor