• Wed 21 Apr 2021 10:35
    1531 visningar
    23 svar
    23
    1531

    Moderna familjen ekonomi

    Hej, 


    Jag försöker reda ut hur man ska ställa sig moraliskt till arv, efterlevnadspension osv. Jag förstår att det finns vissa saker som styrs av lagar. Men låt mig förklara mig situation. 

    Min fru dog för många år sedan, när vårt barn var väldigt litet. Det gick några år och sedan träffade jag en ny med barn. Vi fick sedan ett barn tillsammans. 
    Så nu lever vi ett fantastiskt liv där vi ser oss som en familj, där ett barn bor hos sin pappa varannan vecka. 
    Vi sparar till barnen, vi behandlar dom precis lika. Även om minsta kanske är lite bortskämd, eftersom det finns kärlek från så många. 

    Men mitt problem är att jag under alla år har fått efterlevande pension för min fru (till mitt barn) som jag satt i ett fondspar. Pengarna har vuxit och vuxit och det som skulle vara ca 500 000 kr, kommer vara ca 800 000kr när hon är 20år. 

    Vi som försöker uppfostra dom jämställt, likadant hamnar i att två barn får det vi sparat ihop: 100k var, det tredje barnet får 100k som vi sparat och ytterligare 800k. 

    Jag tycker frågan är komplicerad. Jag förstår att mitt barn förlorat sin mamma och ska ha sina pengar. Men det blir problematiskt när vi lever som vi gör och det var så pass länge sen det hände. 

    Hur tänker ni?

  • Svar på tråden Moderna familjen ekonomi
  • Wed 21 Apr 2021 11:06
    #2

    Hej, märker att jag var otydlig. ???? det är efterlevande pension till barnet. Pengarna kommer till mig. Jag sätter dom i fond.

    Jag håller med om allt du skriver. Jag kan såklart inte ta ansvar för den andra föräldern. Men precis som du gissar så finns det inga ekonomiska fördelar av att vara barn där. Och det är inte mitt ansvar.

    Men vi försöker ju uppfostra våra tre barn lika och ge dom samma förutsättningar från oss.

  • Wed 21 Apr 2021 13:14
    #6

    Hej, 

    Jag håller med er alla. Ni resonerar klokt. Jag tror jag delvis bara behövde dra detta med någon som inte har någon relation till familjen. 

    Tack! 

  • Thu 22 Apr 2021 08:34
    #12

    Så är det. Barnet var så pass litet att det inte finns några känslomässiga band. Vi är en familj där vi räknas som mamma och pappa till alla barn. Jag vill att dom alla ska ha liknande förutsättningar eftersom att vi är en familj.

    Jag vill bara vara tydlig med att inget av dom andra barnen ifrågasätter så klart det här. Detta är enbart min strävan efter att göra det så jämställt som möjligt.

    Jag skulle helst vilja ge bort pengarna till en organisation som ger stöd åt familjer där en förälder går bort.

    Men jag gissar att det slutar med att barnet får alla pengar, inkl avkastning.

    Tack alla för er input!

  • Mon 3 May 2021 13:25
    #23
    +1

    Att läsa den här tråden är som att gå in i mitt eget huvud. Rätt och fel. Moraliskt och inte. Jag vill vara tydlig med att arvet redan är justerat och sitter i ett förmyndarkonto som det ska. 


    Sen är det precis som flera av er säger. Efterlevandepensionen ska gå till att jag och barnet klarar oss. Men jag har alltid klarat mig bra på min lön, så därför har jag satt undan pengarna i en fond. 


    I vår nya familj klarar vi oss också bra. Vi betalar allt kring alla barn (eftersom det är våra barn). Vi ser till att alla får precis samma förutsättningar. Alla har samma utrymme att åka på läger, göra aktiviteter, har de kläder de behöver, telefoner, datorer osv. 


    Jag kommer fortsätta att sätta undan efterlevandepensionen i en fond som växer. 


    Tack alla för era tankar kring detta. 

Svar på tråden Moderna familjen ekonomi