• Anonym (H)
    Mon 26 Apr 2021 18:02
    17634 visningar
    251 svar
    251
    17634

    Måste bonusbarnen vara hemma på heltid när jag får min bebis?

    Menar han att du ska ha de andra barnen hemma på heltid? Och inte att de skall gå på förskola bara de 15 h i veckan som man normalt sätt har rätt till när man får syskon? (Olika beroende på kommun dock).

    Att ha dem hemma på heltid är garanterat orimligt, även för barnens skull.

    Det äldre barnet kommer att ha börjat skola när eventuellt syskon kommer, eftersom du inte ens är gravid ännu. Jag misstänker att detta barn kommer gå på fritids på mammans vecka, och jag misstänker att det barnet också vill gå på fritids hellre än att hänga hemma med dig och en bebis.

    Yngsta kommer vara tre år, och det är samma här. Hen får troligtvis mer ut av förskolan än att hänga med dig hela dagarna.

    Jag kan tycka att det vore rimligt att du hämtar barnen runt 14-15. De slipper då långa dagar och du får ändå tid med nya bebisen.

    Fredagar kanske hämta vid 12?

    Jag förstår absolut att du vill ha tid med nya bebisen. Det vill nog de flesta även med biologiska äldre syskon. De allra flesta går 15h förskola.

  • Anonym (H)
    Mon 26 Apr 2021 18:04
    #3

    Jag förutsatte också nu att du varit ihop med barnets pappa så pass länge att lilla barnet har en ganska god anknytning till dig. Och att du därför kanske också har en del intresse i det barnet.

    Rent krasst så kan barnen lika gärna följa hans arbetstider. Men kanske blir deras dagar då så långa så att det känns värt för dig att hämta dem

  • Anonym (H)
    Mon 26 Apr 2021 18:20
    #9
    Bonusbonus89 skrev 2021-04-26 18:08:12 följande:

    Tack för bra svar. Jag var inte så tydlig. Min sambo vill att jag ska se dem som mina på det sättet att den yngsta ska gå 15 timmar på förskola och den stora (som går i förskoleklass) ska hämtas direkt efter skolan vid 12:30.

    Min tanke är att hämta tidigare på fredagar och kanske någon mer dag i veckan. Men just nu känner jag att det känns betungande att behöva anpassa mig efter att hämta varje dag och vara begränsad. Och att inte kunna ge dem alla fullt fokus liksom. Jag vet inte, har svårt att uttrycka mig.

    Vi har varit tillsammans i ett år och jag är 32 år. Vi är redo och har precis slutat med preventivmedel.


    Hur är 15h i er kommun? Vanligt är att det är 5h tre dagar i vecka. Isf kommer lilla barnet rimligtvis sluta 14 och det är då helt orimligt att du skall hämta stora 12.30. Troligtvis vill stora dessutom inte missa fritids helt.

    Jag skulle heller inte gå med på att ha lilla hemma hela dagarna två dagar i veckan.

    Jag antar att pappan tänker att han ska lämna barnen själv? Annars blir din dag väldigt låst med lämning klockan 9 och hämtning 14.

    Jag personligen skulle absolut kunna gå med på upplägget att lilla barnet går förskola alla dagar i veckan, pappan lämnar och ?jag? hämtar båda barnen klockan 24. Klockan 12 på fredagar.

    Detta under den förutsättningen att barnen som nu är hos er varannan vecka.

    Att vara låst till att hämta 12.30 är helt orimligt
  • Anonym (H)
    Mon 26 Apr 2021 18:28
    #10

    Jag vill också säga att det är helt rimligt om du inte tar hem barnen tidigare alls. Som partner hade jag kanske hoppats att vi var så pass mycket familj att du kunde tänka dig att hämta hem barnen så att de är på plats HEMMA när jag själv kommer från jobbet.

    Jag vill också tillägga att det de första månaderna garanterat är lämpligt att du inte har ansvar för del äldre barnen alls då det bara blir onödig stress att rodda två barn med en pyttebebis. Dessutom om barnet kommer på vintern onödigt att ta med bebis till en miljö där det utsätts för onödig smitta (och nu menar jag vanliga virus, inte Corona)

  • Anonym (H)
    Mon 26 Apr 2021 18:34
    #12
    Anonym (H) skrev 2021-04-26 18:28:08 följande:

    Jag vill också säga att det är helt rimligt om du inte tar hem barnen tidigare alls. Som partner hade jag kanske hoppats att vi var så pass mycket familj att du kunde tänka dig att hämta hem barnen så att de är på plats HEMMA när jag själv kommer från jobbet.

    Jag vill också tillägga att det de första månaderna garanterat är lämpligt att du inte har ansvar för del äldre barnen alls då det bara blir onödig stress att rodda två barn med en pyttebebis. Dessutom om barnet kommer på vintern onödigt att ta med bebis till en miljö där det utsätts för onödig smitta (och nu menar jag vanliga virus, inte Corona)


    Att hämta barnen... det är också förutsatt att lilla bebisen är hyfsat nöjd och att det inte blir ett halvt maraton för dig att få hem barnen
  • Anonym (H)
    Mon 26 Apr 2021 18:39
    #14

    Om man skall lägga på ett till perspektiv så kanske just hämtningen blir en ganska viktig stund för framförallt barnen, men även pappan.

    Den enda tiden i vardagen de nu kommer få för sig själva. Utan ett litet småsyskon som konkurrera om uppmärksamheten. Det blir en stund för dem att prata om vad som hänt under dagen ifred

  • Anonym (H)
    Mon 26 Apr 2021 18:56
    #16
    Bonusbonus89 skrev 2021-04-26 18:51:39 följande:

    Man får välja fem timmar under tre dagar eller tre timmar per dag. Jag skulle ju föredra det första alternativet. Jag har sagt till honom att om vi skulle få två gemensamma barn skulle det ju vara en helt annan sak med den andra. Då skulle jag ta hem alla syskon samtidigt, och inte göra skillnad såklart. Men nu handlar det om ett först barn, där hans yngsta troligtvis fortfarande kommer att gå på förskolan. Det blir helt klart annorlunda då.

    Som ni säger så skulle han inte begära att jag skulle hämta två gånger om dagen, utan kanske vid 14-tiden. Men ändå. Jag vill inte ha pressen på mig, jag vill till och börja med att ansvaret ligger helt på honom och att jag kan ta det steg gör steg. Och kanske köra fredagarna. Jag vill inte göra skillnad på barnen, men i detta fall handlar det ju faktiskt inte om det. Det handlar om att jag vill ha den där första bubblan som alla andra.

    Vi måste ta ett vidare snack om detta, för jag vill ju inte höra honom besviken. Men känns som att jag blir ifråntagen hela grejen innan det ens hänt.


    Jag hoppas att du kan förklara djupare för honom hur du känner då.

    Försök förklara att det blir en massa onödig stress för dig. Att ta dig iväg i tid för hämtning. Dessutom kan det som sagt finnas en vinst för barnen i att han hämtar
  • Anonym (H)
    Mon 26 Apr 2021 19:47
    #26
    Bonusbonus89 skrev 2021-04-26 19:43:04 följande:

    Vi har inte diskuterat det så långt hur länge han ska vara hemma i början. Vore ju dock kanon om han kunde ta mer än de tio dagarna. Speciellt om det är viktigt för honom att han de stora barnen hemma och att vi boundar som familj. Men samtidigt vill man ju att vårt framtida barn ska kunna vara hemma längre också, och inte behöva börja förskolan så tidigt. Men vi får se hur det blir med allt. Ett snack behövs iaf, helt klart!


    Barnets första år behöver pappan inte ta föräldrapenning för att skydda sin sgi. När slutar pappan på eftermiddagarna? Kanske kan han förkorta sin arbetstid med 2 h per dag de veckor barnen är hos er, det blir inte mycket tapp i lön då så då kanske ni klarar er utan att han tar föräldrapenning.

    Annars har ni 30 dubbeldagar. Så om inte pappan har dagar att ta på de äldre barnen och ni inte kan leva på lägre inkomst så är det de 30 dagarna ni har som ni kan vara hemma samtidigt (plus eventuella semesterdagar)
  • Anonym (H)
    Mon 26 Apr 2021 20:49
    #32
    Anonym (Peter) skrev 2021-04-26 20:34:51 följande:

    Klarar du allt av din del av utgifter själv på FP bestämmer du det här helt själv. Men förväntar du dig att leva på din sambo så kan han sätta vilka krav han vill (att du ska ha hans barn hemma). Rent krasst kan han plocka ur tid själv annars och således korta ned sin egen föräldralediga tid om han anser det tillräckligt viktigt att alla barn är hemma tillsammans.


    Vänta nu. Ts man kan kräva vad som helst om han kompenserar henne för hennes inkomstförlust hon har till följd av att vara föräldraledig till deras gemensamma barn? Du tycker inte det är väldigt skevt? Hon är helt plötsligt livegen?

    Ts har från försäkringskassan betalt för att ta hand om deras enda gemensam barn. Pappan får stå för hälften av inkomstförlusten. Precis som Ts får stå för hälften av hans inkomstförlust om det nu är han som är hemma mest (delar de lika så tar ju båda samma ekonomiska förlust och behöver inte kompensera varandra)

    Och ja ett alternativ är ju absolut att pappan tar häften av föräldraledigheten med det ofödda barnet för att få ha sina egna barn hemma.
  • Anonym (H)
    Mon 26 Apr 2021 21:01
    #34
    Bonusbonus89 skrev 2021-04-26 20:57:44 följande:

    Tack så jättemycket för alla tips om hur man kan se över dagarna så att vi båda kan vara hemma. Tror det kan vara att föredra att han försöker sluta tidigare på barnveckorna eventuellt. För allas skull.

    Vi har iaf pratat nu. Han förstår ju mig, och han är absolut inte besviken på mig att jag känner som jag gör. Däremot är han så rädd för att hans barn inte ska känna sig involverade. Det är hans största rädsla, och jag köper det. Han tycker att det blir skillnad när barnen är hemma mer när han är hemma. Jag tror faktiskt inte att de kommer dra några större slutsatser av det. Man får väl säga att det är så när man har fått ny bebis.


    Nej jag tror verkligen inte de kommer dra slutsatser av det. Om ni som sagt redan haft gemensamma barn och du hämtar bara ditt egna så hade det naturligtvis blivit märkligt för barnen.

    Jag tror det är större risk att barnen inte känner sig involverade om du ska ha dem hemma tillsamman med en liten bebis som kräver din uppmärksamhet
Svar på tråden Måste bonusbarnen vara hemma på heltid när jag får min bebis?