• Anonym (F)

    Hur undvika hederskultur i Sverige ?

    AndreaBD skrev 2021-05-05 18:35:29 följande:

    Du förstår inte vad jag skrev, uppenbarligen vill du inte förstå. Det du skriver säger ju på inget sätt emot det jag tycker, men det verkar du inte förstå. Titta igen på titeln i den här tråden! Jag tolkade det som: Vad kan man göra för att få igång en förbättring. Då tänker jag inte, hur man kan lösa alla problem på en gång, utan endast: Vad är första steget? Det är nog väldigt viktig att man gör saker i rätt ordning här. Jag har förstås på INGET sätt menat att man inte skulle lösa det andra också, men min åsikt är i alla fall: Det går inte att BÖRJA med det. 


    Vill bara skriva att jag själv kommer från den regionen där olika former av hederskultur är vanligt, och jag förstår hur du menar. Tycker du har kommit med bra inlägg i tråden, även om ingen här egentligen har facit och vet precis hur allt ska lösas steg för steg.
  • Anonym (F)
    AndreaBD skrev 2021-05-05 21:45:56 följande:

    Tack. Jo, jag tänker liksom att människor förstås inte kan ändra alla sina vanor med en gång. På ena sidan måste man någonstans ställa vissa krav, så som att man följer svensk lag. På andra sidan måste folk känna sig respekterade, det måste bli en dialog.

    Har du själv varit med om förtryck? Jag känner också kvinnor ifrån den regionen, men flera (t.ex. min svägerska och en kompis jag hade som för många år sedan) har haft turen att pappan i familjen dog tidigt. 


    Jag tänker lite så också, att ställa krav och samtidigt förklara utan att det ses som en attack mot kulturen. Äldre människor har vuxit upp med dessa typer av åsikter generation efter generation, och oftast hjälper det inte att bara tala till dem att det är fel, utan skulle snarare kunna uppfattas som en attack och att man backar undan mer. Det krävs mer än så. Jag tror att det du tagit upp tidigare vore något, att om personerna är religiösa muslimer så kanske en imam kan tala med dem, är de religiösa kristna så samma sak fast präst, eller landsmän om man inte bryr sig om präster/imamer. Ingen fullständig lösning men en bra början.

    Beror på hur man tolkar förtryck men jag tror de flesta från den regionen på ett eller annat sätt upplevt förtryck/begränsning på något sätt. Vissa värre än andra.. och även om en enskild familj skulle anse att det är fel med hederskultur så finns ju fortfarande stora släkten, så helt fri från begränsning/förtryck tror jag inte många är.

    Men jag har mer "hängt med" automatiskt eller hur man ska uttrycka sig och därmed inte fått så mycket stryk och straff som andra. Men såklart enormt sorgligt hur många andra har det och lider av det. Minns specifikt två av mina barndomsvänner som drabbats mycket av det. Det var dock mest bröderna som höll på (av det jag själv fick se), så kanske tur att jag inte har någon äldre bror.
Svar på tråden Hur undvika hederskultur i Sverige ?