Svar på tråden Hur undvika hederskultur i Sverige ?
 • Tor 29 apr 2021 19:00
  519 visningar
  167 svar
  -1
  Inlägg från Tow2Mater Visa alla inlägg
  167
  519

  Hur undvika hederskultur i Sverige ?

  Omvända muslimerna till kristendomen.

 • Tor 29 apr 2021 22:53
  #10
  Drottningen1970 skrev 2021-04-29 20:02:27 följande:
  Blir alltid lika förvånad när jag inser att folk på riktigt inte fattat hur utbredd hederskulturen är bland stora kristna grupper.

  Lösningen är inte kristendom utan sekularisering.
  I Sverige?
 • Tor 29 apr 2021 22:54
  #11
  KlantSmurfen skrev 2021-04-29 20:10:09 följande:
  Varför inte buddhism, judendom eller ateist?
  Deras tro ligger närmare kristendomen än de andra religionerna/ateism.
 • Lör 1 maj 2021 02:08
  #17
  Drottningen1970 skrev 2021-04-30 06:27:04 följande:
  Eh... ja...
  Jaha, berätta mer, hur gör kristna gruppers hederskultur Sverige otryggt? Sverige har förändrats mycket sen jag bodde där sist, så jag måste helt ha missat detta.
 • Sön 2 maj 2021 23:54
  #31
  Anonym (A) skrev 2021-05-02 22:36:58 följande:
  Man ser vilka brister det finns i den svenska skolan när man läser trådstarter och inlägg här. All bildning och kunskap är som bortblåst. Att man inte förstår att detta är ett problem långt utanför den muslimska världen och definitivt också inom den kristna visar att man varken läser nyheter eller litteratur med historieskildringar.
  Hur gör kristna gruppers hederskultur Sverige otryggt?
 • Mån 3 maj 2021 00:01
  #32
  Anonym (BM) skrev 2021-05-02 22:16:31 följande:
  Tja, så länge man håller sig på sin kant så är risken kanske inte så stor. Men akta dig för att ens titta på fel persons syster.

  På tal om Fadime, hennes svenske pojkvän omkom i en bilkolycka orsakad av att bromsarna "plötsligt" slutat fungera.
  På tal om Fadime, hennes pappa släpptes fri 2018.
 • Tis 4 maj 2021 01:40
  #43
  Anonym (A) skrev 2021-05-03 13:06:49 följande:
  Våld inom hemmets väggar är väldigt vanligt oavsett religion, inkl bland ateister.
  Vad har det med hederskultur att göra? Då kan du ju lika gärna säga att ateister och agnostiker har samma hederskultur som religiösa grupper.
 • Tis 4 maj 2021 15:09
  #51
  AndreaBD skrev 2021-05-04 09:19:11 följande:
  Det är bara du som har fastnat i religion. Det hänger inte på religion, inte först och främst, även om många som är inne i hederstänk också kan tro det. Kan du inte betrakta hederskultur för sig? Det vore bättre. 
  Eftersom det var det jag specifikt addresserade när nån annan sa kristna grupper.

  Hur vore det om de som är "drabbade" står upp for dig själva och sina grupper då? Precis som Fadime gjorde. Det krävs fler än en som gor det. Och det krävs en del offer på vägen.
 • Fre 7 maj 2021 19:00
  pyssel skrev 2021-05-07 18:45:28 följande:
  Använda alla medel som redan står till buds (vilket inte görs). Införa fler inskränkningar av utrymmet att utöva hedersförtryck. T ex en helomvändning i skolsystemet med ett förstatligande och en, i ordets rätta mening, konfessionsfri skola med en juste resursfördelning.
  Flickskolor och pojkskolor så bröder inte kan övervaka?

  Varför inte obligatoriska internatskolor så barn inte ska tillbringa tid med sina föraldrar och bli styrda?
 • Lör 8 maj 2021 14:32
  AndreaBD skrev 2021-05-08 11:12:06 följande:
  I sina hemländer hamnar dem verkligen utanför. Det kan vara så att det börjar ändra sig nu, men vanligt folk brukar ju inte hänga med såna utvecklingar direkt heller. Och det är ju olika i olika länder.

  Och när det gäller att det ändå är det svenska samhället man vill tillhöra - folk som kommer hit som vuxna brukar ha sitt hemlands traditioner (och värderingar) i huvudet. Det är ju det som är det knepiga. Dessutom kanske de räknar med att dottern gifter sig med en landsman? Och det kan man först verkligen förstå om man själv har erfarenheten av att invandra till ett annat land. Trots att jag själv kom från ett grannland och kulturen inte skiljer sig mycket, blev jag överraskad av att jag plötsligt märkte att något var helt annorlunda här, och då ställer man inte om sig genast, det tar tid. 

  Idiotiskt eller inte - om de har lärt sig under sin egen uppväxt att det bara MÅSTE vara så, att man inte har någon framtid annars i samhället - det är klart att de har svårt att släppa oron ifall man bara ska acceptera att deras döttrar nu inte behöver det. Det innebär ju också att den här äldre generationen har gått igenom detta helt i onödan! Det är ett trauma, att få erkänna sånt för sig själv. Männen/papporna har nog också sina skäl, och i så fall är det kanske mer hedersrelaterad då än för mammorna. Det är ett väldigt mångsidigt och invecklat problem.
  Det behovs studier för att förstå detta (finns det?). Djupintervjuer med föräldrar (främst pappor) som har lyckats integrerats, om orsakerna. Alskar de ens sina barn (speciellt flickor) kan man ju undra? Distanserar de sig från sina barn helt? Islamsk tro verkar ju inte ens ha en absolut väg till sin himmel efter jordelivet, annars kunde jag tänka mig det var en viktig faktor att hålla på olika hedersregler, men det har de ju inte.
 • Lör 8 maj 2021 17:02
  AndreaBD skrev 2021-05-08 16:37:28 följande:
  Det måste ju finnas studier, men frågan är vad exakt du vill få fram. Om de älskar sina barn? Det är klart att de skulle säga att de gör! Så hur mycket mer vet du då? 

  Och om du är ute efter de som är fasta i hederstänket, så är det ju INTE de som är integrerade, så klart. Om du nu inte har en helt annan definition av integration än vad jag har. De papporna som verkligen tror på hederssystemet lär nog  inte heller vara beredda att ge intervjuer eller ingå i studier. 

  Har inte islam en absolut väg till sin himmel? Beror på vad du menar med absolut, men det finns ju ganska mycket om att man kommer till himlen om man gör si eller så, och att man får 72 oskulder. Och det som jag har hört från folk som är muslimer är ganska mycket om "belöningar" man får för det man gör rätt under sitt liv på jorden. Så, det stämmer inte riktigt överens med mitt intryck.
  Det finns ju sätt man kan ställa indirekta frågor istället for bara direkta frågor, och forsoka dra vissa slutsatser, det ar ju vad studier handlar om. Skulle vara intressant att forstå vilka faktorer som spelar in i att t ex ta livet av sina barn om säger sig älska dem (av vilka jag ju kan spekulera om iallafall ett par bland psykiskt friska människor).

  De som integrerats efter att ha haft hederstänk menar jag ju naturligtvis. Precis som t ex de som varit frontfigurer i gäng och gängvåld kommit ifrån det och sedan jobbar aktivt forebyggande emot det bland ungdomar.

  Vad jag läst om Islam finns det inget säkert sätt att säga att de kommer till sin himmel, det är bara i slutändan "om allah vill" typ, oavsett hur många uppsatta regler de forhållit sig till.
 • Lör 8 maj 2021 17:45
  AndreaBD skrev 2021-05-08 17:22:12 följande:
  Det är nog svårt att avgöra om det finns ett säkert sätt att komma till himlen. I alla fall de som har begått terrordåd har ju fått höra av sina ledare att de då direkt kommer till himlen. Fråga en vanlig kristen pastor vad du måste göra för att komma till himlen! Du får inte samma svar av alla. Jag minns att vi fick en märklig förklaring av vår lärare på lågstadiet (på en katolsk skola). Han menade nämligen att man kan komma till himlen även om man inte gjort så mycket bra gärningar, men har t.ex. haft ett handikapp. För då har man ju haft det lite svårare i livet. Låter inte alls som en enkel definition heller.

  Hm.... en verklig förändring från att ha haft hederstänk till att sedan inte ha det - om jag ska gissa, så förekommer det kanske inte så jätte-ofta. Men det är bara min gissning. Det finns ju väldigt många "medlöpare" där. Dvs. folk som bara insisterar att det måste vara så, för att de är rädda att få skit eller bli utfrysta av andra. Och då är det ju inte av övertygelse. Man hör i alla fall ofta i såna fall att de ju var "tvungna". Väldigt många verkar inte se det som sitt eget val. De tycker inte att de har något val.
  En del katoliker är ju lite speciella, men gemensamt for just kristendomen är ju Jesus som frälsare genom nåd och tro - det är vägen till himlen, vilken är glasklar, det är inte så att det handlar om en massa gärningar hit och dit och ens tillträde till himlen baseras på det (som islam verkar vara).

  Det finns t ex många som omvänt sig till kristendomen i form av tro på Jesus och vad det innebär, som genom ett forändrat sinnelag vänt sig mot sina gamla liv. En del av dem kanske även varit djupt inne i hederskulturer/tänk (spekulation).
 • Sön 9 maj 2021 17:38
  pyssel skrev 2021-05-08 18:13:45 följande:
  Den här är från 2020, jag har inte läst den än.

  ?Heder fanns ju i familjen men vi var inte extrema i det.

  Intervjustudie med kriminalvårdsklienter

  med hedersrelaterad våldsbrottslighet"

  Och denna från 2018. Båda utförda av Kriminalvården.

  "Hedersrelaterat våld och förtryck ?

  mot förbättrad kunskap om förövarna"

  De går att hitta lätt med bara titelsök.
  Tack! Jag har läst den första (2020). Inget övergripande nytt som direkt gav en "aha-känsla", men lite intressant var att de flesta intervjuade hade vuxit upp med en frånvarande pappa och istället hade en mamma som haft en framträdande roll i familjen.
  Också att de har lärt sig att se våld som en kortsiktig lösning på konflikter, att de har svårt att kontrollera sina känslor och styra sitt beteende, och att många beskriver psykisk ohälsa, en känsla av maktlöshet och att brotten var oplanerade, att de inte hade avsikten att dra våldet så långt som de gjorde. De "upplevde en livstress under tiden innan brottet vilket innebar en växande desperation och reducerad problemlösningsförmåga".

  Håller med författaren att "studiens resultat kan tolkas som spretigt. Nästan alla teman innehåller motstridigheter", och det gav inte mycket svar till min egen undran om "dessa" föräldrar verkligen älskar sina barn (vilket jag ju antar de gör, men har svårt att förstå motsägelsefullheten i att man kan/skulle kunna mörda dem) mer än att det sägs att "en majoritet av deltagare säger att familjen, eller barnen, är viktigast i livet" och de "hade nära kontakt med sina barn".   


   

 • Sön 9 maj 2021 17:43
  AndreaBD skrev 2021-05-09 12:44:03 följande:
  Glasklar? Det tycker inte jag, det är första gången som jag hör din definition. Det är väl inte självklart hur man då ska göra i praktiken? Definitionen som jag har hört mest är att man måste få alla sina synder förlåtna, annars måste man vara i skärselden en viss tid för just dessa. Det är visserligen en katolsk syn, men det gäller nog generellt för katoliker. Fast, det kanske är det du menade med nåd? 

  Alltså, jag skulle nog inte satsa på att försöka omvända muslimer till kristendomen. Det förekommer extremt sällan. Och personligen tycker jag att det vore bättre att de kommer lite ifrån religiös dogmatism. Annars finns risken att det bara får en ny skepnad. 
  Det är inte min definiton, den finns klart uttryckt i Bibeln. Sen har ju som du säger olika trosinriktningar sina olika tolkningar av många saker, men just kärnan i frälsningsbudskapet är gemensam.
Svar på tråden Hur undvika hederskultur i Sverige ?
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...