• Wed 5 May 2021 18:29
    5569 visningar
    167 svar
    167
    5569

    Hur undvika hederskultur i Sverige ?

    pyssel skrev 2021-05-05 15:53:32 följande:
    Skojar du?? Vad vet du egentligen? Du är alltså lyckligt ovetande om de flickor som INTE internaliserat tvånget utan tvingas genom hot, slag och bortförande. T ex att hållas vaken medan familjen maler i timtal, mobbar och visar klipp på olydiga kvinnor som stenas. Bevakning och indragna friheter - de få hon hade. Utlandsresa med tvångsgifte.
    AndreaBD skrev 2021-05-05 12:20:46 följande:

    Riskerna med inavel är ju kända, och som sagt det är svårt att avgöra hur mycket tvång det är. Problemet där är ju alltid: Är flickorna beredda att kapa kontakten med sin familj? De allra flesta är nämligen inte det. De hoppas på att någon kan göra något för att ändra föräldrarnas inställning. Och det funkar i regel inte.


    Det vet alla som arbetar med HRV. Nämligen. Det är givetvis väldigt mkt tvång, men det vet färre av de som inte har det som kunskapsområde.

    Jag visste att det var en dålig idé att börja diskutera med dig. Personliga påhopp istället för sakliga diskussioner. 


    Du har ingen aning om vad jag vet och inte vet. Nej, jag är inte lyckligt ovetande. Allt jag säger är att det INTE ÄR MAJORITEN av flickor som blir bortgifta med hot, utan att de blir påverkade mer indirekt, och att de ofta ändå vill ha en bra relation till sin familj. Och så länge de vill det, kan man inte tvinga dem till att ha ett självständigt liv utan kontakt med sin familj. De flesta ÅTERVÄNDER då! 

    Det du beskriver är jag välbekant med. Det är nog snarare du som tycker att det är så anmärkningsvärt. Det BRUKAR vara så. Det är jag fullt medveten om. Min poäng var endast - om tjejen ändå tycker att det är värt det (kanske också för att hon aldrig upplevt annat) så kan man inte göra något. 

  • Wed 5 May 2021 18:35
    #93
    pyssel skrev 2021-05-05 18:13:19 följande:
    Så många fel i ovanstående. Det är givetvis inte bara åsikter här utan kunskap. Du har väl förhoppningsvis också kunskaper i vissa ämnen, t.ex inom ditt verksamhetsområde? Grundläggande kunskaper om tvångsgifte som både en transaktion och ett brott gör att man förstår att det inte alls är särskilt privat. Det är inte alls samma kriterier för vad som är personligt och privat som för dig och den som väljer själv. När flickor är handelsvara är det inte av privata skäl man inte vill ha insyn utan för att få utöva brott mot sina barn av båda könen ifred och utan rättsliga konsekvenser. Kusingifte är inte det minsta perifert i kärnfrågan.
    Du förstår inte vad jag skrev, uppenbarligen vill du inte förstå. Det du skriver säger ju på inget sätt emot det jag tycker, men det verkar du inte förstå. Titta igen på titeln i den här tråden! Jag tolkade det som: Vad kan man göra för att få igång en förbättring. Då tänker jag inte, hur man kan lösa alla problem på en gång, utan endast: Vad är första steget? Det är nog väldigt viktig att man gör saker i rätt ordning här. Jag har förstås på INGET sätt menat att man inte skulle lösa det andra också, men min åsikt är i alla fall: Det går inte att BÖRJA med det. 
  • Wed 5 May 2021 18:37
    #94
    pyssel skrev 2021-05-05 18:18:17 följande:
    Sexuella förövare är ingen klassfråga, men visa gärna på motsatsen.
    Som jag redan förklarade så tänkte jag där just på brott i allmänhet. 
    Våld mot kvinnor är ingen klassfråga, det vet jag. 
  • Wed 5 May 2021 21:22
    pyssel skrev 2021-05-05 19:49:25 följande:

    [quote-nick]AndreaBD skrev 2021-05-05 18:37:22 följande:[/quote-nick]Som jag redan förklarade så tänkte jag där just på brott i allmänhet. 

    Våld mot kvinnor är ingen klassfråga, det vet jag. [/quote]


    Korrigerar: Misshandel. Hur är det en klassfråga vem som gör sig skyldig till att misshandla och droga offret?

    [quote=81108825]
    Jag tänker inte lägga min tid på hårklyverier.
  • Wed 5 May 2021 21:24
    pyssel skrev 2021-05-05 19:34:38 följande:
    Du svarade ju en person som blivit utsatt för sexualbrott och att förklaringen var att förövarna, m utländsk bakgrund i detta fall, är längst ner i hierarkin. Att vem som är förövare är en klassfråga. Nu påstår du något annat.
    Jag mindes inte att det just var sexualbrott hon var utsatt för, jag utgick ifrån att det var flera - olika - saker/brott som hon utsatts för. 
  • Wed 5 May 2021 21:30
    pyssel skrev 2021-05-05 19:31:37 följande:
    Klart det är en dålig idé i frågor där jag har rätt och du har fel. Att du har fel i sak är inget personligt påhopp. Du har ju inte koll på det mest grundläggande inom hedersförtryck och benämner, helt felaktigt, essentiella saker som "perifera" för diskussionen eller "för privata".

    Varför tror du att jag behöver upplysas om att det är svårt att bryta eller hur flickor "ÅTERVÄNDER". Jag har förstås suttit bredvid flickor som inte kunnat stå emot att ta kontakt på sitt nya nr och vilket mönster som då tar vid: Föräldern är dödssjuk och ligger på sjukhus eller en syster tvingas under falska förespeglingar om att ingen vet att rigga en fälla. Löften om att allt ska Li annorlunda. Välja själv. Behöver inte längre gifta sig. Lögnerna är som blåkopior.
    Jag har inte fel i sak, utan jag pratade om en annan sak än vad du pratade om.

    Och varför tror du att jag behöver upplysas om hur invandrartjejer har det? Jag har inte bara vuxit upp med såna utan jag har också undervisat i Stockholms mest invandrartäta områden och haft elever som gift sig efter att de avslutat årskurs 9.  

    Poängen är: Jag pratade om att det inte är så lätt att hjälpa tjejer som själva inte är beredda att kapa kontakten till sin familj. Då kan man inte skydda dem. Och att majoriteten av tjejerna inte tvingas direkt - de kanske hjärntvättas, de kanske utsätts för emotionell utpressning och en massa annat, men de tvingas inte så direkt att man skulle kunna bevisa det och straffa dem för det. INGET ANNAT! Och jag anser inte att jag har fel där. 
  • Wed 5 May 2021 21:45
    Anonym (F) skrev 2021-05-05 20:59:36 följande:
    Vill bara skriva att jag själv kommer från den regionen där olika former av hederskultur är vanligt, och jag förstår hur du menar. Tycker du har kommit med bra inlägg i tråden, även om ingen här egentligen har facit och vet precis hur allt ska lösas steg för steg.
    Tack. Jo, jag tänker liksom att människor förstås inte kan ändra alla sina vanor med en gång. På ena sidan måste man någonstans ställa vissa krav, så som att man följer svensk lag. På andra sidan måste folk känna sig respekterade, det måste bli en dialog.

    Har du själv varit med om förtryck? Jag känner också kvinnor ifrån den regionen, men flera (t.ex. min svägerska och en kompis jag hade som för många år sedan) har haft turen att pappan i familjen dog tidigt. 
  • Thu 6 May 2021 08:57
    pyssel skrev 2021-05-05 21:55:29 följande:
    Du har fel i att det skulle vara undantag att inte tvingas på direkta vis. "de tvingas inte så direkt att man skulle kunna bevisa det och straffa dem för det. INGET ANNAT!". Du har fel i detta. Det finns alltifrån internaliserat förtryck till hårt kväsande av minsta protest. Det senare är alltså inte alls så ovanligt som du vill påskina. Märkligt att du arbetat så nära HRV och inte noterat eller kan mer. Emotionell utpressning är förstås hot som visst då går att anföra som bevis. Lagstiftningen har skärpts och stämpling till äktenskapstvång är även det kriminaliserat.

    Det är väl ingen som sagt att det är lätt men du vänder dig emot kraftiga och spridda åtgärder till förmån för "lite i taget". Varför det? Det behövs arbetas med på alla fronter. Benhårt med och om lagstiftning och utvisning vid hedersvåld och icke medborgarskap, riktat mot förövarna. Skydd och massiv information om rättigheter riktat mot offren. Det är inte ovanligt att både flickor och unga kvinnor inte förstått att lagen står över familjens vilja och heder. En hel del tror det i så fall skulle bli en civilrättslig process där de står sig slätt med sina argument. Detta pga av indoktrinering av en mkt värre sort än "föräldrar/släkt vill mitt bästa", utan "föräldrar/släkt bestämmer och lagar om rättigheter gäller inte mig".
    Och så är vi där igen att du påstår att andra inte har märkt, inte har förstått, inte vet! Nej, jag vill hellre diskutera som försöker förstå vad jag skriver, istället för att klandra mig för allt som jag inte har HUNNIT förklara närmare. 

    Bara så mycket - jag har inte menat att det inte emotionell utpressning inte är hot eller inte går att bevisa. Jag har bara sagt att det är svårare att bevisa. Men framför allt så är det tjejerna själva som ofta backar.

    Och jag menade inte ens att man ska göra lite i taget, utan man ska helst göra allt med en gång. När folk kommer hit som t.ex. flyktingar. Men man får bygga det på lagar. Och kusinäktenskap är ju faktiskt inte olagligt. Man måste ju själv hålla sig inom lagens ramar.
  • Thu 6 May 2021 10:11
    Anonym (F) skrev 2021-05-05 22:20:19 följande:
    Jag tänker lite så också, att ställa krav och samtidigt förklara utan att det ses som en attack mot kulturen. Äldre människor har vuxit upp med dessa typer av åsikter generation efter generation, och oftast hjälper det inte att bara tala till dem att det är fel, utan skulle snarare kunna uppfattas som en attack och att man backar undan mer. Det krävs mer än så. Jag tror att det du tagit upp tidigare vore något, att om personerna är religiösa muslimer så kanske en imam kan tala med dem, är de religiösa kristna så samma sak fast präst, eller landsmän om man inte bryr sig om präster/imamer. Ingen fullständig lösning men en bra början.

    Beror på hur man tolkar förtryck men jag tror de flesta från den regionen på ett eller annat sätt upplevt förtryck/begränsning på något sätt. Vissa värre än andra.. och även om en enskild familj skulle anse att det är fel med hederskultur så finns ju fortfarande stora släkten, så helt fri från begränsning/förtryck tror jag inte många är.

    Men jag har mer "hängt med" automatiskt eller hur man ska uttrycka sig och därmed inte fått så mycket stryk och straff som andra. Men såklart enormt sorgligt hur många andra har det och lider av det. Minns specifikt två av mina barndomsvänner som drabbats mycket av det. Det var dock mest bröderna som höll på (av det jag själv fick se), så kanske tur att jag inte har någon äldre bror.
    Visst.... det är ju precis det jag har hört av flera också - att de som inte haft pappa kvar i livet, eller också inte haft (äldre) bröder, har klarat sig bättre. 

    Ja, precis, jag tror att man måste få religiösa ledare med i båten. Då måste man förstås välja ut noga och ha koll på att man inte blir lurad. Tyvärr så är det numera ganska vanligt att man låtsas följa svenska demokratiska principer, men det är bara ansiktet utåt. T.ex. när det gäller friskolor. Jag har själv jobbat på en där en hel del förtryck och övervakning av tjejer pågick, samtidigt som skolan sa sig vara icke religionsbunden. Och de lyckades bli godkända av skolinspektionen - igen. Om det skulle uppdagas att de påverkar eleverna - att t.ex. modersmålsläraren mest lär ut hur man ska uppföra sig som bra muslim, istället för att lära ut språket, och det gjorde han, då kan rektorn alltid säga att han inte visste och att han ska prata med läraren. 

    Som sagt, jag tror också på att folk som kommer hit ska veta direkt vad som gäller. De ska få information på sitt språk och det bör poängteras att det verkligen måste efterlevas, att det är det som gäller här i Sverige och att lagen går över religion och annat. Man måste ge praktiska exempel så att folk förstår vad det kan innebära. Och sedan måste man ju egentligen också kolla upp - framför allt i början - att det efterlevs. Vilket är svårt förstås att kontrollera. 

    Generellt tycker jag man har varit för mesig där. Man måste ställa krav. Det är inte folk som kommer hit som flyktingar som ska förändra Sverige, införa sina värderingar här. På grundläggande områden ska man inte göra kompromisser. När det gäller ens privata liv dock - man ska förstås låta folk fira sina helgdagar och fester, ha sin smak när det gäller kläder, mat eller inredning, osv. Folk behöver inte assimileras helt. Det finns absolut utrymme för mångfalt. Men just inte för värderingar som inskränker individers utveckling eller rättigheter. Det är där man inte kan kompromissa.
  • Thu 6 May 2021 10:19
    Anonym (Göran) skrev 2021-05-06 08:42:24 följande:

    Det går inte. Det sitter djupt rotat. Det är ungefär som politiker tjänstemän som fifflar myglar och hjälper varandra.

    Det är ett ?system? inom vissa kulturer religioner och traditioner. Det är inget man ändrar på bara för att dessa människor har kommit till Sverige. Det är deras sätt att leva sina liv. Rätt eller fel är upp till individen att bestämma sig om. Det går inte att blanda sociala normer som nu händer j Sverige.


    Om vi nu säger att det är så (jag är inte säker på att det är så, men vi antar bara), så skulle det ändå gälla mest DEN generationen. Nästa generation har ju vuxit upp här, kanske är född här. Det går inte att föra vidare det generation för generation, om inte hela omgivningen gör så. Och då är det viktigt att man undviker getton där folk verkligen gör som de vill och har sin egna lilla samhälle. 

    Även om jag måste säga att det inte alltid har varit negativt. Jag har sett exempel på, nån dokumentär, men även annat, om hur man i såna getton ibland reder ut konflikter utan att blanda i polisen. Om de kan utreda och lösa misshandel, stölder och liknande själva, så kan polisen ägna sig åt annat som de inte brukar hinna med. Men det finns förstås också stora risker med sånt. Det beror på om huvudpersonerna är bra. Men det är förstås som att säga en diktatur är bra om diktatorn är snäll. Så visst är det tveksamt. 
Svar på tråden Hur undvika hederskultur i Sverige ?