• Thu 6 May 2021 10:22
    5424 visningar
    167 svar
    167
    5424

    Hur undvika hederskultur i Sverige ?

    KlantSmurfen skrev 2021-05-06 09:15:31 följande:
     Skrev du i fel tråd?
    Knappast. Hen menar nog att det är inte länge sedan som det var så i Sverige. Vilket ju är sant. 
  • Thu 6 May 2021 14:15
    KlantSmurfen skrev 2021-05-06 11:13:33 följande:
     Samma hederskultur som det skrivs om i tråden?
    Jag tycker likheterna är fler än skillnaderna. Tyvärr så är det inte alls olik.
  • Fri 7 May 2021 09:45
    KlantSmurfen skrev 2021-05-06 18:33:12 följande:
    Jag vet inte vad jag ska svara...Hur vanligt var det på 70 talet att tjejer var oroliga för att bli hedersmördade av sin släkt?
    Jag sa likheterna är fler än skillnaderna, INTE att det är 100 % likadant. 

    Jag läste nyligen en bra bok om historien av kvinnoförtryck i Sverige. Tyvärr kommer jag just inte ihåg titeln eller författaren, men jag kan kolla när jag kommer hem. I alla fall var jag verkligen överraskad att det var så illa, och att det fortfarande finns kvar mer än vad man tror. 

    Framför allt en historia fastnade i huvudet. Uppenbarligen var det förr i tiden (jag tror det var 1700-talet) så i Sverige att en kvinna överhuvudtaget bara kunde anmäla en våldtäkt om det skedde i hennes egna hus. Gick hon ut så var det hennes eget fel, eftersom hon borde vara hemma och inte gå ut utan sin man. Och nu hade man ett fall där en kvinna blev överfallen och våldtagen i sitt eget hem av flera män (ifrån samma by). Ändå vände man det till att det måste vara kvinnans fel, hon måste ha lockat dem och släppt in dem. 

    Okej, det var inte hedersmord, men kulturella skillnader finns alltid. Det har ju också att göra med övriga livsvillkor - allt möjligt.
  • Fri 7 May 2021 09:57
    pyssel skrev 2021-05-06 17:49:51 följande:
    Har jag skrivit att kusinäktenskap är förbjudet? Nej, men jag pekade på att det är en fråga lika känslig på BVC och i vården som könsstympning, men där det senare adresseras i större utsträckning idag, även innan begånget brott men utifrån kultur. Familjer där alla barnen har en IF och/eller fysiska funktionsnedsättningar, vilka själva enligt hedersnorm endast duger att gifta bort med andra med funktionsnedsättningar. Helst ASAP. Man behöver tala klarspråk om dessa riskgraviditeter, precis som man gör med andra risker, t.ex ålder. Vad gäller de lagar som finns i andra ärenden så är det en tämligen tam tillämpning. Barn står tyvärr inte högt i kurs i rättsväsendet om du har fel ursprung.

    Tjejer backar av flera anledningar: De helt uppenbara som att stå ensam, men också pga av samhällsinstitutioners okunskap och den feghet som bottnar i politisk feghet och utfrysande av kvinnliga politiker med utländsk bakgrund som modigt adresserar hedersvåldet för att gulla med extrema gubbar och en del extrema kvinnor med.
    Jag sa bara att det är lagligt och att jag tycker att det skulle kunna fungera bäst om man går efter lagstiftningen. Dvs. man kan kräva av nyinvandrade människor att de följer svensk lag, men det är svårare att kräva något av dem som inte är lag. Då kanske man måste gå en annan väg, och köra en kampanj där man visar riskerna. Annat kan man ta direkt, som krav för att få invandra till Sverige, men inte just sånt som inte är olaglig.

    Könsstympning däremot är olaglig. Men där är det ofta kvinnor som driver det och vill fortsätta med det. Jo, jag vet, att det är en extrem form av kvinnoförtryck, men det blir konstig iom att kvinnor ändå driver det. 
  • Fri 7 May 2021 12:38
    KlantSmurfen skrev 2021-05-07 10:24:46 följande:
    Jag tycker inte att det är konstigt om någon tycker att vissa kulturer som har missat upplysningen påminner mycket om hur våran var innan upplysningen men artikeln h*n länkade var om 1968 och ditt svar om -70 talet är om 1700 talet.

     
    Som sagt, det finns ju skillnader men det finns också många likheter. Och självklart var det inte nu. Men inte heller så länge sedan. Och det var inte alltid så illa som det där på 1700-talet. Så, det går inte bara framåt, ibland går det också bakåt igen.
  • Fri 7 May 2021 12:41
    KlantSmurfen skrev 2021-05-07 10:38:08 följande:
     men det är inte 9-åringar som driver det mot sig själv, det hade varit konstigt.
    Nej, det är deras mammor förstås, som inte vill att döttrarna hamnar utanför. Det är inte helt lätt om man riskerar att hamnar helt utanför det samhället som man vill tillhöra. Det är klart att de är oroliga och frågar sig vilket som är bäst för döttrarna. Och om de inte är särskilt välutbildade så tänker de nog inte heller långfristigt och i perspektiv av att det är kvinnoförtryck som måste få ett slut, utan de tänker mest på sina barns framtid. 
  • Fri 7 May 2021 12:49
    pyssel skrev 2021-05-07 10:37:02 följande:
    Vilket jag inte heller påstått om juridiken, utan pekat på hur rak information behövs i frågor som kusingifte som både underblåser hedersförtryck och resulterar i en mängd funktionsnedsättningar och även så svåra som behov för särskola och/eller PA. Sann skrämselpropaganda, om man så vill. Är det någon som sagt att det är olagligt med kusingifte eftersom du lägger din fokus på upplysning för okunniga?

    Att stoppa könsstympning är ett arbete som behöver drivas på alla fronter och mot en mängd upprätthållande krafter (av olika kön), det är nog ingen nyhet för någon vid det här laget och kanske mest du som tycker det är konstigt.
    Igen - det handlar inte om att någon skulle ha sagt att det är olagligt. Det var endast min egen argumentation som byggde på att det kan vara en bra idé att börja med sånt som det finns lagar emot. Om någon bryter mot en lag som kan man utvisa den personen. 

    Sedan finns det mycket annat i samhället som inte är och kusingifte är säkert en av dessa grejer, men det lämpar sig inte just inte om man nu skulle vilja ställa folk framför valet: Följ lagarna, annars blir du utvisad! 

    Och könsstympning på alla fronter - det börjar bli lite långt bort ifrån trådens ämne.
  • Fri 7 May 2021 18:16
    pyssel skrev 2021-05-07 17:00:07 följande:
    "Börja med" blir ö.h.t en konstig argumentation då det verkligen inte är något nytt arbete.
    AndreaBD skrev 2021-05-07 12:49:48 följande:

    Och könsstympning på alla fronter - det börjar bli lite långt bort ifrån trådens ämne.


    Är könsstympning långt bort från ämnet? Kvinnlig könsstympning är ärkeformen av hedersvåld, jämte hedersmord och tvångsäktenskap. Du saknar ju grundläggande kunskaper om HRV.
    Nu lägger jag verkligen ner. Jag är inte här för att diskutera att jag saknar kunskaper (för att jag inte håller med dig! ) 
  • Sat 8 May 2021 10:14
    pyssel skrev 2021-05-07 18:36:42 följande:
    Ja det förstår jag att du gör, när du tycker könsstympning är för långt från ämnet. Det är ren okunskap, även om det är din (belärande) åsikt.
    Du fattar verkligen inte! Vore ju bra om du skulle fråga efter hur man menar innan du tar såna slutsatser! Dessutom är det ganska naivt att tro att någon som har bra utbildning och är allmänbildad inte förstår att det hänger ihop. 

    Du tänker för konkret och för allmänt här. Jag däremot menar att just i det här syftet som jag var inne på, dvs. NYA invandrare, och vad man kan göra praktiskt, i förebyggande syfte, där tycker jag inte att det verkar en bra idé att fokusera på den delen.  Och det är en åsikt, du får gärna tycka annorlunda. 
  • Sat 8 May 2021 11:12
    KlantSmurfen skrev 2021-05-07 13:04:08 följande:
    Det är inte hårda krav på kvinnlig könsstympning, det är kulturellt inte religiöst så man hamnar nog inte helt utanför och det är väl ändå det svenska samhället som man ska villja tillhöra?

    "Det är klart att de är oroliga och frågar sig vilket som är bäst för döttrarna."
    Det handlar om vad de själva anser ska göras enligt något helt idiotiskt även om den andre föräldern med hederstendenser är helt emot, eftersom helt idiotiskt.
    I sina hemländer hamnar dem verkligen utanför. Det kan vara så att det börjar ändra sig nu, men vanligt folk brukar ju inte hänga med såna utvecklingar direkt heller. Och det är ju olika i olika länder.

    Och när det gäller att det ändå är det svenska samhället man vill tillhöra - folk som kommer hit som vuxna brukar ha sitt hemlands traditioner (och värderingar) i huvudet. Det är ju det som är det knepiga. Dessutom kanske de räknar med att dottern gifter sig med en landsman? Och det kan man först verkligen förstå om man själv har erfarenheten av att invandra till ett annat land. Trots att jag själv kom från ett grannland och kulturen inte skiljer sig mycket, blev jag överraskad av att jag plötsligt märkte att något var helt annorlunda här, och då ställer man inte om sig genast, det tar tid. 

    Idiotiskt eller inte - om de har lärt sig under sin egen uppväxt att det bara MÅSTE vara så, att man inte har någon framtid annars i samhället - det är klart att de har svårt att släppa oron ifall man bara ska acceptera att deras döttrar nu inte behöver det. Det innebär ju också att den här äldre generationen har gått igenom detta helt i onödan! Det är ett trauma, att få erkänna sånt för sig själv. Männen/papporna har nog också sina skäl, och i så fall är det kanske mer hedersrelaterad då än för mammorna. Det är ett väldigt mångsidigt och invecklat problem.
  • Sat 8 May 2021 11:19
    Anonym (Vad vill ni?) skrev 2021-05-07 18:34:03 följande:

    Jag tycker att vi ska hålla hederskulturen borta här i Sverige.Hur gör vi detta?


    Som sagt, mitt förslag är att upplysa NYA invandrare att de MÅSTE hålla sig till vissa lagar, övervaka detta noga under två år (eller tills de kan få svensk medborgarskap) och utvisa såna som inte håller sig till det. 

    Ska du påverka folk som har varit här ett tag, så är det nog helt andra åtgärder som gäller. Även där kan man förstås använda lagarna, men oftast håller de sig ju inom vissa ramar. Många är också beredda att ta sitt straff för överträdelser och då får man ju inte önskad effekt. Just där får man satsa mer på närmare kontakter, diskutera, få med sig de som är vettiga och få majoriteten att samarbeta. Där passar också arbete mot könsstympning in. 
  • Sat 8 May 2021 13:06
    KlantSmurfen skrev 2021-05-08 11:43:20 följande:
    Det händer att andra, tredje generationens invandrare blir radikaliserade för att de hamnar mellan två kulturer.
    Integrera lite lagom funkar inte så bra i längden, med lite lagom så gäller inte mänskliga rättigheter som vi tar för givet alla.
    Jag tycker inte att det är så komplicerat. Allt som gäller mänskliga rättigheter måste vi insistera på att det efterlevs. Allt som gäller personliga grejer som inte påverkar andra människor (inte heller andra människor i deras egen familj) kan de få göra som de vill. 
  • Sat 8 May 2021 13:09
    KlantSmurfen skrev 2021-05-08 11:46:42 följande:
     Barn indoktrineras i koranskolor, hade någon annan grupp indoktrinerat barn med liknande värderingar hade det tagit hus i helvete. Danmark & Australien har börjat föra statistik på etnicitet vid sexualbrott, statistiken är åt helvete.
    Regeringen skulle ha ställt hårda krav på värderingar när folk sökt asyl, jag tycker att samtliga politiker som dragit åt vi sopar problemen under mattan hållet ska erkänna att de har misslyckats och avgå, men för det krävs ju en del självrannsakan så det kommer aldrig att hända.
    Äsch, de behöver väl inte avgå, de behöver bara införa krav. Och skolor där barn indoktrineras mot demokratiska värderingar ska man förstås också försöka komma åt. Vilket inte är helt lätt, när enskilda personer indoktrinerar. Som sagt, jag har själv jobbat på en skola där det förekom. 
  • Sat 8 May 2021 16:37
    Tow2Mater skrev 2021-05-08 14:32:03 följande:
    Det behovs studier för att förstå detta (finns det?). Djupintervjuer med föräldrar (främst pappor) som har lyckats integrerats, om orsakerna. Alskar de ens sina barn (speciellt flickor) kan man ju undra? Distanserar de sig från sina barn helt? Islamsk tro verkar ju inte ens ha en absolut väg till sin himmel efter jordelivet, annars kunde jag tänka mig det var en viktig faktor att hålla på olika hedersregler, men det har de ju inte.
    Det måste ju finnas studier, men frågan är vad exakt du vill få fram. Om de älskar sina barn? Det är klart att de skulle säga att de gör! Så hur mycket mer vet du då? 

    Och om du är ute efter de som är fasta i hederstänket, så är det ju INTE de som är integrerade, så klart. Om du nu inte har en helt annan definition av integration än vad jag har. De papporna som verkligen tror på hederssystemet lär nog  inte heller vara beredda att ge intervjuer eller ingå i studier. 

    Har inte islam en absolut väg till sin himmel? Beror på vad du menar med absolut, men det finns ju ganska mycket om att man kommer till himlen om man gör si eller så, och att man får 72 oskulder. Och det som jag har hört från folk som är muslimer är ganska mycket om "belöningar" man får för det man gör rätt under sitt liv på jorden. Så, det stämmer inte riktigt överens med mitt intryck.
  • Sat 8 May 2021 17:22
    Tow2Mater skrev 2021-05-08 17:02:43 följande:
    Det finns ju sätt man kan ställa indirekta frågor istället for bara direkta frågor, och forsoka dra vissa slutsatser, det ar ju vad studier handlar om. Skulle vara intressant att forstå vilka faktorer som spelar in i att t ex ta livet av sina barn om säger sig älska dem (av vilka jag ju kan spekulera om iallafall ett par bland psykiskt friska människor).

    De som integrerats efter att ha haft hederstänk menar jag ju naturligtvis. Precis som t ex de som varit frontfigurer i gäng och gängvåld kommit ifrån det och sedan jobbar aktivt forebyggande emot det bland ungdomar.

    Vad jag läst om Islam finns det inget säkert sätt att säga att de kommer till sin himmel, det är bara i slutändan "om allah vill" typ, oavsett hur många uppsatta regler de forhållit sig till.
    Det är nog svårt att avgöra om det finns ett säkert sätt att komma till himlen. I alla fall de som har begått terrordåd har ju fått höra av sina ledare att de då direkt kommer till himlen. Fråga en vanlig kristen pastor vad du måste göra för att komma till himlen! Du får inte samma svar av alla. Jag minns att vi fick en märklig förklaring av vår lärare på lågstadiet (på en katolsk skola). Han menade nämligen att man kan komma till himlen även om man inte gjort så mycket bra gärningar, men har t.ex. haft ett handikapp. För då har man ju haft det lite svårare i livet. Låter inte alls som en enkel definition heller.

    Hm.... en verklig förändring från att ha haft hederstänk till att sedan inte ha det - om jag ska gissa, så förekommer det kanske inte så jätte-ofta. Men det är bara min gissning. Det finns ju väldigt många "medlöpare" där. Dvs. folk som bara insisterar att det måste vara så, för att de är rädda att få skit eller bli utfrysta av andra. Och då är det ju inte av övertygelse. Man hör i alla fall ofta i såna fall att de ju var "tvungna". Väldigt många verkar inte se det som sitt eget val. De tycker inte att de har något val.
  • Sun 9 May 2021 12:44
    Tow2Mater skrev 2021-05-08 17:45:05 följande:
    En del katoliker är ju lite speciella, men gemensamt for just kristendomen är ju Jesus som frälsare genom nåd och tro - det är vägen till himlen, vilken är glasklar, det är inte så att det handlar om en massa gärningar hit och dit och ens tillträde till himlen baseras på det (som islam verkar vara).

    Det finns t ex många som omvänt sig till kristendomen i form av tro på Jesus och vad det innebär, som genom ett forändrat sinnelag vänt sig mot sina gamla liv. En del av dem kanske även varit djupt inne i hederskulturer/tänk (spekulation).
    Glasklar? Det tycker inte jag, det är första gången som jag hör din definition. Det är väl inte självklart hur man då ska göra i praktiken? Definitionen som jag har hört mest är att man måste få alla sina synder förlåtna, annars måste man vara i skärselden en viss tid för just dessa. Det är visserligen en katolsk syn, men det gäller nog generellt för katoliker. Fast, det kanske är det du menade med nåd? 

    Alltså, jag skulle nog inte satsa på att försöka omvända muslimer till kristendomen. Det förekommer extremt sällan. Och personligen tycker jag att det vore bättre att de kommer lite ifrån religiös dogmatism. Annars finns risken att det bara får en ny skepnad. 
  • Mon 10 May 2021 10:14
    Tow2Mater skrev 2021-05-09 17:43:32 följande:
    Det är inte min definiton, den finns klart uttryckt i Bibeln. Sen har ju som du säger olika trosinriktningar sina olika tolkningar av många saker, men just kärnan i frälsningsbudskapet är gemensam.
    Men det är ju inte så tydligt vad människan ska göra om du bara säga "genom nåd och tro". Innebär det då att man kommer till himlen om man tror? Visserligen, det är en definition som man ibland hör. Hur kommer nåd in där dock? Man blir förlåten för att man inte har trott från början?
Svar på tråden Hur undvika hederskultur i Sverige ?