• Anonym (TS)

    Ska vi skicka en en soc-anmälan angående klasskamraten eller ska vi lämna det åt skolan?

    Jag vet inte riktigt hur jag ska agera här. Min man tycker att vi ska göra en orosanmälan av en klasskamrat till vårt barn medan jag vill ge skolan en chans till att lösa det hela.

    Vårt barn har sedan starten i F-klassen blivit utsatt av ett annat barn som tar honom mellan benen. Första gången det hände så kontaktade jag föräldrarna. Pappan kom då och ringde på vår dörr och såg till att hans son bad om ursäkt.  Efter det lugnade det sig ett litet tag, men sedan hände det några gånger till. Vi sa åt vårt barn att sluta leka med det här andra barnet.


    Nu har det inträffat igen minst två gånger inom loppet av tre veckor. Vårt barn blir så fruktansvärt generad att han knappt klarar av att berätta vad som har hänt, men när han väl berättar så är det detaljerat och han kan förklara exakt var de befann sig och hur det gick till.

    Vi har bett lärarna att hålla extra koll, men nu när det händer återigen bara tre veckor sedan förra gången vi kontaktade lärarna så känner vi oss maktlösa. Vi har givetvis mailat både lärare, rektor och även skolsköterska idag och inte bara klasslärarna.  

    Min man tycker att vi ska lämna in en orosanmälan till socialtjänsten eftersom det här andra barnets beteende är så konstigt. Jag tycker att vi ska ge skolan en chans till att verkligen ta tag i det här och att soc-anmälan i så fall ska ske från skolpersonalen.

    Hur hade ni agerat i en liknande situation?

  • Svar på tråden Ska vi skicka en en soc-anmälan angående klasskamraten eller ska vi lämna det åt skolan?
  • anonym2005

    Ring till socialtjänsten och prata med dem om problemet, pojken kan ju ha blivit utsatt i sitt hem och att beteendet kommer därifrån. Det har hänt förr med barn i den åldern.

    Då kan de ju behöva öppna en utredning.

    Annars kanske det behövs ett möte med er, den andra pojkens föräldrar och skolan för att komma fram till en handlingsplan.

  • Gameofthrones

    Mm, jag tycker det också. Låg och tänkte på din tråd inatt.

    Jag tycker att ni ska få rådgivning och göra en orosanmälan. För förmodligen utsätts pojken för sexuella övergrepp. Genom att ringa så kanske man räddar pojken.

  • anonym2005

    Och om det inte är så, har ni i alla fall agerat och socialtjänsten kan erbjuda stöd till familjen för att komma till rätta med pojkens beteende

  • Friger
    Gameofthrones skrev 2021-05-07 11:45:57 följande:

    Mm, jag tycker det också. Låg och tänkte på din tråd inatt.

    Jag tycker att ni ska få rådgivning och göra en orosanmälan. För förmodligen utsätts pojken för sexuella övergrepp. Genom att ringa så kanske man räddar pojken.


    Det är ett väldigt långt antagande som du inte kan göra på grundval av information här.

    Skolan är ansvarig för barnen när dom är i skolan. Sker det där så har dom en skyldighet att stävja beteendet.

    Ring inte och kräv förbättring. Kräv möte. Ett möte om den enda saken. Då blir dom tvungna att ta fram en handlingsplan.

    Ungen behöver förmodligen bara lära sig att det är fel. Det är ju inte så att du föds med den kunskapen att du inte får ta andra i skrevet. Det får man lära sig. Ibland lär sig inte barn vid första tillsägelsen. Ofta kan det krävas ett stort gäng tillsägelser.

    Kan ju vara så enkelt att ungen inte begriper att det är fel och får en rolig reaktion varje gång han gör det.


  • Anonym (T)

    Gör en orosanmälan, oavsett vad skolan gör. Orosanmälan görs när man känner oro för ett barn, vilket ni uppenbarligen gör. Varken ni eller skolan kan veta grunden till varför det här barnet beter sig som det gör, men det finns varningsklockor. Därför bör någon kolla närmre på det. 

    Om allt är frid och fröjd, så kommer soc inte starta utredning alls. Om de väljer att starta utredning och sen inte kommer fram till några felaktigheter läggs utredningen ner. Skolan är enligt lag skyldiga att anmäla om de känner oro och eftersom de har tystnadsplikt så kan de inte informera er om den oron. 

    Däremot kan det vara så, även om det inte behöver vara det just i det här fallet, att soc redan har tecken på att något inte står rätt till i en familj. Orosanmälningar kan komma från olika håll men inte vara tillräckligt starka skäl för att ingripa, men ytterligare en kan innebära att de faktiskt inleder utredning. 

    Av det skälet tycker jag att man ALLTID ska anmäla till soc om man känner oro för ett barn, inte bolla över ansvaret på som i det här fallet skolan. Det bästa är om det i fall där det finns oro kommer orosanmälningar från flera håll. 

  • Anonym (Xia)

    Gör en orosanmälan.
    Även om barnet inte är utsatt för övergrepp så behöver ju både han och föräldrarna stöttning i att reda ut varför det blir så här och bryta beteendet.

  • Anonym (Xia)
    Gameofthrones skrev 2021-05-07 11:45:57 följande:

    Mm, jag tycker det också. Låg och tänkte på din tråd inatt.

    Jag tycker att ni ska få rådgivning och göra en orosanmälan. För förmodligen utsätts pojken för sexuella övergrepp. Genom att ringa så kanske man räddar pojken.


    Vad fick dig att ändra dig?
    I dina tidigare inlägg har du ju varit emot anmälan.
  • Anonym (skärp dig ts)
    Behöver man ens fråga? Ert barn blir utsatt för sexuella övergrepp som förälder tar man ansvar och anmäler

    Det får vara slut på ursäkter om att det bara är barn, eller nyfikenhet,, diagnos, eller bla bla - ingen har rätt att ta på ett barnkropp
  • fuffen

    Men självklart ska du anmäla TS!!!

    Minst 1 barn blir ju utsatt här, barnet som utsätter ert barn kan ju också vara utsatt, men oavsett så blir ju ditt barn faktiskt utsatt för sexuella övergrepp och mår dåligt

    Vad väntar du på?!?! 1-2 barn far illa och du startar trådar på familjeliv? FY!

  • Anonym (Anmäl och agera!)

    Anmäl och agera - omgående.

    Ni har skyldighet att skydda ert barn och han ska inte behöva riskera detta en enda gång till.

    Ni har skyldighet att agera om minsta seriös misstanke finns om att ett annat barn far illa, vilket det finns i det här fallet. Var vuxna och agera. Visar det sig att det inte är någonting, då är allt bra, är det någonting - tänk er ifall detta barn är utsatt för incest eller liknande i hemmet utan att ni gjort någonting vid misstanke utan avvaktat av rädsla för att vara jobbiga. Anmäl till soc anonymt. Nu.

Svar på tråden Ska vi skicka en en soc-anmälan angående klasskamraten eller ska vi lämna det åt skolan?