• BuoBä

    Varför är det inte 100% chans för graviditet varje ägglossning?

    Jadu, för att det är väldigt mycket slump inblandat och många små steg som måste gå rätt.

    Det är lite som att undra varför du inte blir sjuk varje gång någon nyser i samma rum...

  • BuoBä

    I teorin ja, men i realiteten så varierar kvaliteten på både spermier och ägg även hos friska individer, plus att tajmingen ska vara rätt. Sen ska cellerna börja dela sig och där kan saker gå fel, embryot ska fastna på rätt ställe, moderkakan ska utvecklas och ta över etc etc. Vid IVF stoppar man in ett garanterat befruktat ägg, men det är ingen garanti för att det blir ett barn.

  • BuoBä

    Om man ser det rent evolutionärt så kan det vara en fördel att inte bli gravid så fort någon "skakar kalsongerna i närheten". Att vara gravid och föda är farligt, och människoungar är ömtåliga och kräver omsorg länge. Då är det inte optimalt med ett barn om året.

  • BuoBä
    mari123 skrev 2021-05-07 16:02:44 följande:

    Jo men så har ju inte evolutionen sett ut! I det gamla fattig-Sverige (nyss) så födde den utmärglade kvinnan som inte hade mat för dagen ens till sig själv en unge varje år. SVÄLT verkar vara gynnsamt för fertiliteten? Hemska tanke, men det är ju inte en "gudom" som skapat oss med tanke och mening utan en slump!? Vi ser samma sak i U-länderna idag. Man har brist på ALLT men ungar har man alltför gott om. 


    Precis som någon annan skrev var det ändå ovanligt med ett barn om året. Hade de blivit gravida vid varje möjligt tillfälle hade de haft ännu fler barn.
  • BuoBä
    mari123 skrev 2021-05-07 19:18:20 följande:

    "Farligt"? Nä......"tråkigt"? absolut,  men då läser man inte utan går vidare. I det gamla "fattig-Sverige" så var dagsverken för fattigt folk hos storbonden naturligt.  Har du inte hört talas om det?


    Man sov inte över på dagsverken.
Svar på tråden Varför är det inte 100% chans för graviditet varje ägglossning?