Inlägg från: Anonym (Kvalitet) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kvalitet)

    Varför är det inte 100% chans för graviditet varje ägglossning?

     Den vanligaste anledningen är att äggen inte är befruktningsbara. Vissa är befruktningsbara, men dör innan de fäster. Andra fäster, men utvecklas inte vidare. Det finns teorier om att 75% av alla "m.f" sker före BIM- man har haft ett befruktat embryo som fäst, men sen dött. Det syns ju tydligt vid IVF.  Även om man sätter in 2 blastocyster som är toppenfina är chansen "bara" 55% att bli gravid.

    Det är mycket som ska stämma för att man både ska bli gravid och få barn. Bra ägg, bra spermier (och ett visst antal spermier förstås), bra, treskiktad tillräckligt tjock slemhinna och sen ett embryo som fortsätter utvecklas och inget som gör att man får m.f.

  • Anonym (Kvalitet)
    mari123 skrev 2021-05-07 14:33:02 följande:
    Javisst är det så! MEN om båda parter är friska och äggstockar och spermier gör det de ska så ÄR det i alla fall i det närmaste 100% chans att bli gravid vid ÄL!
    Nej, inte rent statistiskt. För en enskild kvinna- ja, det kan det vara. Men man kan absolut aldrig veta. 30% av de som gör en utredning pga infertilitet får diagnosen oförklarligt infertila. Paret är till synes friska och med bra värden- ändå blir inte kvinnan gravid. Vid IVF blir problemet ofta uppenbart. Det finns kvinnor som haft jättesvårt att bli gravida som sen blir spontant gravida jättesnabbt, ibland utan regelrätt försök ens. Jag har en sån bekant. Första barnet tog 10 år. Andra barnet kom till när första barnet var endast 4 månader och de hade absolut inte gått in för att försöka ens! Andra kvinnor kan ha haft jättelätt att bli gravida med första barnet och andra går inte alls. De fick helt enkelt in en lyckträff med första barnet. 
  • Anonym (Kvalitet)
    mari123 skrev 2021-05-07 15:43:05 följande:
    Ett år? Herregud det hade jag aldrig klarat...........jag grinade och bölade för att det inte tog förrän på ÄL 3 första gången.
    Det tog drygt 10 år för oss att få barn. Man orkar det man måste. Vi ville ha barn och gav oss inte. 
  • Anonym (Kvalitet)
    mari123 skrev 2021-05-07 16:02:44 följande:
    Jo men så har ju inte evolutionen sett ut! I det gamla fattig-Sverige (nyss) så födde den utmärglade kvinnan som inte hade mat för dagen ens till sig själv en unge varje år. SVÄLT verkar vara gynnsamt för fertiliteten? Hemska tanke, men det är ju inte en "gudom" som skapat oss med tanke och mening utan en slump!? Vi ser samma sak i U-länderna idag. Man har brist på ALLT men ungar har man alltför gott om. 
    Det är inte heller sant. Jag har hela min släkt nedskriven ner till tidigt 1700-tal. Ett barn varje år hade ingen. Värst var nog farmor som födde 12 barn på 19 år (en dödfödd) på 1900-tal. En fick 14 barn, men endast 6 överlevde. Det var ganska vanligt med barn som dog vid födseln eller innan ett år. Svält är absolut inte gynnsamt- de fick fler barn för att det inte fanns p-medel och att många dog. 
  • Anonym (Kvalitet)
    mari123 skrev 2021-05-07 16:11:03 följande:
    Men ni tog väl hjälp?
    Ja, det kan man lugnt säga. Men det tog en massa år ändå pga flera missfall bla. 
  • Anonym (Kvalitet)
    mari123 skrev 2021-05-07 19:26:29 följande:
    Sorgligt. MEN ni fick en unge till slut?
    Vi fick till vår stora förvåning faktiskt två barn.  Glad
Svar på tråden Varför är det inte 100% chans för graviditet varje ägglossning?