• Anonym (Ts)

    Hur kommer man orka som tvåbarnsmamma?

    Blir snart en tvåbarnsmamma och börjar bli lite orolig över hur allt kommer funka. Jag har ju ingen erfarenhet av fler än ett barn så vill gärna höra er andra.

    Jag tänker mer på hur man hinner ta hand om två barn med olika behov samtidigt, hinna med städning, tvätt, plocka undan, matlagning och samtidigt vara en bra fru? Speciellt när man antagligen lär få väldigt lite sömn pga bebisen.. Klarar man allt detta utan att gå in i väggen?

    Är det en stor skillnad tycker ni att gå från ett till två barn? Och vad har ni för tips för att vardagen ska bli så smidig som möjligt?

  • Svar på tråden Hur kommer man orka som tvåbarnsmamma?
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Inte nybörjare) skrev 2021-05-07 11:36:56 följande:

    Att bli tvåbarnsmamma är inte som att få första barnet. Redan nu har du ju massor av kunskap om vad en bäbis är och hur man sköter om dem som du faktiskt inte hade första gången. Du har RUTINER gällande första barnet och förhoppningsvis en vardag där en bebis bara glider med.

    Första tiden med barnet var underbart och första tiden med andra barnet var också underbart, men på andra sätt.

    Dessutom har du väl en helt annan rutin på hushållet, om inte se till att förenkla och göra saker smidigt, så att ni inte drunknar i städ och diskträsket.


    Jag är inte orolig över att ta hand om bebisen då jag inte är nybörjare som du skriver, det är mer att ha två barn att ta hand om med mindre sömn och dessutom man och hem på det.

    Men du anser att tvåan bara enkelt gled med? Har hört att trean glider med, men att skaffa en tvåa är en stor omställning. Men det kanske inte är så alltså?
  • Anonym (Ts)
    MajaVira skrev 2021-05-07 12:09:32 följande:

    Det viktigaste är nog att tänka på att du kommer vara föräldraledig och huvudfokus ska vara att ta hand om barnen. Så allt hushållsarbete ingår inte i detta, utan din man måste ta sin del i detta. Du är alltså inte den som har ansvar för barn och hushåll dygnet runt, utan se det snarare som att du är hemma för att ta hand om barnen medan han är på jobbet. Resterande tid är ni två föräldrar som har gemensamt ansvar för allt som ska göras. Om han inte tar sitt ansvar, då kan han inte heller ha några åsikter om vad du gör eller inte gör - definitivt faller kravet på att "vara en bra fru" helt bort. 


    Jag har all ansvar nu över hemmet trots att båda jobbar (jag har dock ett "enklare" jobb) så det kommer inte bli någon skillnad som föräldraledig, förutom att det kommer vara ett extra barn och mindre sömn.

    Barnen prioriteras såklart först, men kan inte sluta oroa mig över hur allt kommer funka bra och hur man ska orka. Men det är nog tankar som de flesta har antar jag.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Mh) skrev 2021-05-07 12:34:29 följande:

    Men släpp alla stora krav på hushållet osv! Fattar inte hur folk orkar hålla på med sån skit. Inte konstigt att ni blir stressade, utbrända och skiljer er när allt måste vara perfekt jämt!

    I övrigt, det beror antagligen mycket på vilket barn man får (och har sedan innan) hur stor omställning det blir. I mitt fall märktes det knappt när andra barnet kom. Blev liksom ingen skillnad från innan.


    Om det vore så enkelt att bara släppa så tror jag många hade gjort. Men man måste ju äta, ha rena kläder och bo i ett rent hem - speciellt för barnen. Det är inget som man bara kan "släppa".
  • Anonym (Ts)
    Anonym (2 barn) skrev 2021-05-07 12:53:39 följande:

    Hur gammal är äldsta?

    Jag förstår precis vad du menar med att man inte bara kan -släppa- allt. Jag försöker integrera äldsta barnet i alla hushållssysslor, hon älskar det! Visst, det tar lite längre tid men det är ju tid som vi har tillsammans. Hon hjälper att plocka ur diskmaskinen, sätta tvätten i tvättmaskinen (jag sorterar och hon lägger in), starta tvättmaskin/diskmaskin (med hjälp då såklart), bädda sängen (lyfter upp prydnadskuddarna), plockar undan sina leksaker m.m.

    Hon kan verkligen lysa upp om man föreslår -ska vi bädda sängen?- t.ex.

    Hon är 2 år.


    5 år när bebisen föds. Egentligen ganska så självständig i jämförelse med yngre barn men kräver ändå mycket av mig då barnet inte har syskon och är rätt så ensamt (utöver 15 timmarna på förskolan).
  • Anonym (Ts)
    Anonym (tvillingmamma) skrev 2021-05-07 13:41:07 följande:

    Där har du problemet. Sluta ta allt ansvar. Din man måste göra sin del, kanske inte 50/50 om du är hemma mer, men han måste avlasta dig. Annars kan han inte förvänta sig en pigg och glad fru. Jag och min man fick två på en gång. Vi löste det genom att hjälpas åt, ändå var det tufft emellanåt men det gick. Nu börjar barnen bli större så det är lättare.


    Han har gjort det klart för mig flera gånger att det bara är mitt ansvar och inte hans, så det handlar inte om att jag varit för snäll. Men det är en helt annan diskussion och jag tänker att det kanske finns tips på saker som underlättar i vardagen just för att orka allt. Exempelvis att vissa hushållssysslor kan vänta som någon (några?) tipsat, och det håller jag med om. Men ändå måste det mesta fixas regelbundet och man kan inte låta allt vänta.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Alice) skrev 2021-05-07 14:22:45 följande:

    Enorm skillnad om du frågar mig.

    Men så har vi också valt att få barn med ganska många års mellanrum vilket gör att deras behov är väldigt olika.

    Viktigt att man gemensamt med sin partner har en samsyn kring vad som ska prioriteras. Partnern kan inte gå och jobba 8-17 och förvänta sig upphängd tvätt och varm mat på bordet om man samtidigt har barn som skriker hela nätterna, som vill vara i famnen hela dagarna, som har kolik eller där man själv behöver sova ikapp 4-5h under förmiddagen tex. Det är orimligt.

    Sen är det såklart fint om man någon gång lyckas hålla ihop det så att alla haft en fin dag OCH tvätten är upphängd OCH man har fått barnen lugna och nöjda så att man hunnit laga mat. Men man kan inte KRÄVA det när mamman i det här fallet har föräldraledigt för att ta hand om barn. 

    Sysslorna i hemmet får fortfarande vara gemensamma. Full förståelse för att den som kommer från jobbet efter en heldag också kan vara trött men man måste respektera varandra. Bådas insatser under en dag är lika viktiga.

    Några tips;

    *Färdiga pyssel eller sagopåsar att ta fram när man tex behöver amma och roa det äldre barnet samtidigt. Små presenter, böcker och överraskningar som kan hålla barnet lugnt en liten stund.

    *Ta med stora barnet så hen blir delaktig, hämta saker och hjälpa till. Känna sig stor.

    *Laga ordentligt med mat så att man snabbt kan ordna en lunch eller middag. Att det finns färdiglagad köttfärs, kycklingfile, fisk eller vad man nu föredrar samt färdig pasta/potatis, sallader i påse, morotsstavar, goda dressingar. Min egen mat har ofta fått låg prio och då mår man ju ännu sämre.

    *Barnprogram och film är helt ok, då kan man ligga på soffan bredvid och vila och amma vid behov. 


    Tänker också på det här med syskon med flera år i åldersskillnad, blir ju helt olika behov då. Nästa år börjar dessutom den stora förskoleklass och jag är så rädd för att bli helt oengagerad och inte vara tillräcklig pga tröttheten och ansvaret.

    Men tack så mycket för dina tips! Jätteuppskattat.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (tvillingmamma) skrev 2021-05-07 14:43:20 följande:

    Varför anser han att det bara är ditt ansvar? Och varför skaffar du fler barn med en man som inte vill hjälpas åt?


    Han har sin syn på kvinnor/män.

    Jag skaffar fler barn för att jag inte har nämnt här att det skulle vara ett problem, självklart hade jag uppskattat lite hjälp men just nu är det ingen stor sak, utan det jag tänker på är som sagt hur man ska orka som tvåbarnsmamma.
  • Anonym (Ts)
    fornminne skrev 2021-05-07 15:10:47 följande:

    Hans syn är bara legitim om du är hemmafru. Samt självklart bara om du vill vara det. Om du förväntas sköta allt eller det mesta med hem och barn, får han försörja er. Hur ska du annars orka?


    Just nu med ett barn och jobb så går det ganska bra, men han vill hellre att jag är hemmafru så det är inga problem när det gäller det. Tänker att jag efter föräldraledigheten får känna av hur det är och isåfall vara hemma om det blir tufft med ett till barn.
  • Anonym (Ts)
    korngryn skrev 2021-05-07 15:30:12 följande:

    Tappade du ett ?inte? nu, eller hur menar du? Menar du att du ska vara hemmafru om det BLIR tufft med två barn? Inte tvärtom?

    I så fall får du ju ALDRIG någon andningspaus, utan tvingas vara i det tuffa 25/7.


    Hur menar du? Jag tänker att två barn, man och hushållssysslor är enklare än två barn, man, hushållssysslor och jobb på det. Eller missförstod jag hur du menade?
Svar på tråden Hur kommer man orka som tvåbarnsmamma?