• Anonym (Inte nybörj­are)
    Fri 7 May 2021 11:36
    6608 visningar
    152 svar
    152
    6608

    Hur kommer man orka som tvåbarnsmamma?

    Att bli tvåbarnsmamma är inte som att få första barnet. Redan nu har du ju massor av kunskap om vad en bäbis är och hur man sköter om dem som du faktiskt inte hade första gången. Du har RUTINER gällande första barnet och förhoppningsvis en vardag där en bebis bara glider med.

    Första tiden med barnet var underbart och första tiden med andra barnet var också underbart, men på andra sätt.

    Dessutom har du väl en helt annan rutin på hushållet, om inte se till att förenkla och göra saker smidigt, så att ni inte drunknar i städ och diskträsket.

  • Anonym (Inte nybörj­are)
    Fri 7 May 2021 12:16
    #6
    Anonym (Ts) skrev 2021-05-07 11:54:48 följande:

    Jag är inte orolig över att ta hand om bebisen då jag inte är nybörjare som du skriver, det är mer att ha två barn att ta hand om med mindre sömn och dessutom man och hem på det.

    Men du anser att tvåan bara enkelt gled med? Har hört att trean glider med, men att skaffa en tvåa är en stor omställning. Men det kanske inte är så alltså?


    Nä, tvåan "gled inte bara med" eftersom h*n har och hade stora behov. På nivån räkna på mat, mängder av besök i vården p.g.a medicinska problem och lite kris med oklar funktionsnedsättning.

    Det jag menar är snarare att man som förälder faktiskt har väldigt mycket mer erfarenhet och kunskap utifrån att man gjort bebis tiden tidigare att man har en helt annan möjlighet att snabbare hitta ok rutiner. Mindre sömn är fasansfullt, men faktiskt lättare att hantera om man upplevt det.

    Din oro just nu är liksom en möjlighet att faktiskt försöka att göra vardagen lättare, eftersom du verkligen vet att det är påfrestande med barn. Du vet att det inte bara är gulligt och underbart utan att tvättberget på något sätt ska hanteras och du VILL vara mer än bara hålögd mamma.
  • Anonym (Inte nybörj­are)
    Fri 7 May 2021 13:32
    #13
    +1

    Rådet att släppa hushållssysslor och prioritera barnen fungerar för vissa.

    Men för mig har det snarare handlat om att få undan dem på ett ok sätt. Att inte låta hushållet förfalla, utan om att acceptera att man inte kommer undan vissa saker och bara rutinmässigt bocka av dem.

    Folk verkar tro att ALLA har en inre perfektionist som driver dem till utmattning och att man bara behöver släppa på sina inre krav.

    Med barn och hushåll kommer viss arbetsinsats! Detta är inte samma sak som att stryka kalsonger och bona parketten dagligen.

    Personligen får jag ork av att mitt hem är relativt städat och plockat, att vi motionerar regelbundet, att vi gör kul saker ihop, att barnen har det kul, att barnen får sina behov tillgodosedda, men också att jag själv får bara vuxen ibland.

    Här släpps inga hushållssysslor vind för våg. Jag gör dem enligt vad jag vet fungerar tillfredsställande!

  • Anonym (Inte nybörj­are)
    Fri 7 May 2021 14:06
    #17
    +1
    Anonym (Ts) skrev 2021-05-07 12:20:00 följande:

    Jag har all ansvar nu över hemmet trots att båda jobbar (jag har dock ett "enklare" jobb) så det kommer inte bli någon skillnad som föräldraledig, förutom att det kommer vara ett extra barn och mindre sömn.

    Barnen prioriteras såklart först, men kan inte sluta oroa mig över hur allt kommer funka bra och hur man ska orka. Men det är nog tankar som de flesta har antar jag.


    Det är normalt att fundera på hur man ska orka om ens partner inte gör sin del! För att det är inte möjligt att orka vara en god hustru om maken inte är en god make. Det handlar inte om barnen, utan om att det inte är en persons uppgift att se till att familjelivet fungerar.
  • Anonym (Inte nybörj­are)
    Fri 7 May 2021 14:13
    #20
    +1
    Anonym (Ts) skrev 2021-05-07 14:09:27 följande:

    Han har gjort det klart för mig flera gånger att det bara är mitt ansvar och inte hans, så det handlar inte om att jag varit för snäll. Men det är en helt annan diskussion och jag tänker att det kanske finns tips på saker som underlättar i vardagen just för att orka allt. Exempelvis att vissa hushållssysslor kan vänta som någon (några?) tipsat, och det håller jag med om. Men ändå måste det mesta fixas regelbundet och man kan inte låta allt vänta.


    Satsa på bra vitvaror och köp det som kan köpas! Såsom take-away 2 gånger i veckan och städhjälp var 14-de dag. Ordna hemmet praktiskt.

    Se också till att spara till fuck-off pengar så du slipper känna dig tvingad att leva med denna man även när barnen blivit stora och du inte längre vill ställa upp på hans villkor!
  • Anonym (Inte nybörj­are)
    Fri 7 May 2021 15:40
    #37

    Du kommer säkert orka och ha två barn och en man som inte vill ta ansvar. Men frågan är nog om du vill och om du känner att det är ok att ta detta ansvar och inte få stöd från maken.

    Då behöver du få annat stöd om du ska fortsatt VILJA vara i denna situation. I min värld är det inte så lätt att separera med en nyfödd och en 5-åring, och på något sätt får du säkert detta att fungera.

    Jag tror dock att du behöver fundera på framtiden och se till att du håller fast vid saker som gör att du inte sitter fast i detta förhållandet om 5-6 år. OM du då vill leva med 2 barn, snarare än 3.

    Om du redan nu känner att det finns risk för att du inte kommer orka behöver du fundera på om det är värt det på sikt.

    En 5åring kan vara en jättebra stöd med en bebis. Någon som uppskattar att umgås med bebis och vara stor och hjälpa till. Du kommer få viss "barnpassning" i vissa moment om du lägger upp det smart och hjälper dem att roa varandra lite.

    Är din man lat och förväntar sig bli uppassad kommer detta tyvärr smitta, så var tydlig mot barnet att i en familj hjälps man åt.

  • Anonym (Inte nybörj­are)
    Fri 7 May 2021 16:16
    #43
    -1 +1
    Anonym (Ts) skrev 2021-05-07 15:53:25 följande:

    Jag har inga planer på att lämna, och han vill hellre att jag är hemmafru mest för min skull, så det inte blir för mycket för mig och att jag istället kan ägna all min tid åt hem och familj.

    Men förstod hur du menade nu med jobbet, jag ska som sagt avvakta tills efter föräldraledigheten för att känna av om jag orkar jobba, också för egentiden eller om det inte är värt det.


    Det finns andra saker han kan hjälpa dig med så att du orkar och jag varnar för hemma-fru grejen.

    Självklart är det ditt val, men man blir också utsatt av att vara hemma-fru och inte ha ett jobb och ställe där man är vuxen. Bättre isåfall att arbeta deltid.

    Att vara hemmafru blir isåfall för hans skull, för att han ska få uppassning av någon som driver hem och barn på heltid, vilket gör det svårare för dig att åter komma in på arbetsmarknaden när du vill eller behöver arbeta igen.

    Bor man inte på ett ställe nära andra hemma-fruar kommer det dessutom bli ensamt och trist. Både för dig och barnen. Personligen kan jag inte tänka mig något mer dränerande än att gå hemma isolerad i Sverige.
  • Anonym (Inte nybörj­are)
    Fri 7 May 2021 21:07
    #57
    Zaxika skrev 2021-05-07 20:43:58 följande:

    Jag läste fel och fick mig ett gott skratt - satsa på en bra vibrator- haha..


    Ha, ha! Underbart! Självklart!
  • Anonym (Inte nybörj­are)
    Fri 7 May 2021 21:08
    #58
    Zaxika skrev 2021-05-07 20:43:58 följande:

    Jag läste fel och fick mig ett gott skratt - satsa på en bra vibrator- haha..


    Ha, ha! Underbart! Självklart!
Svar på tråden Hur kommer man orka som tvåbarnsmamma?