Inlägg från: MeAndBaby |Visa alla inlägg
  • MeAndBaby

    Hur få valp att förstå ett förbud?

    Vår 3,5-månaders valp kan verkligen inte "ta" att hon inte får vara i soffan, stå med framtassarna på matstolen när vi äter eller liknande saker. Tar vi vänligt men bestämt ner hennes framtassar börjar hon bitas och bli smått rabiat. Vi KAN ju inte hålla på att mata henne hela tiden för att avleda från saker hon bara måste låta bli, och det är inte jättemånga saker. Soffan, stå mot matbordet/stolarna, hugga oss, det är saker hon bara måste låta bli. "Nej" är inövat, men mer som ett "Avbryt vad du tänker göra så kommer det en godis", inget som funkar när hon försöker komma upp i soffan. Och någonstans måste hon ju börja förstå någongång att det finns gränser och att man måste lyssna på oss även utan godis? Är det för stora "krav" på valp i denna ålder att vi i familjen ska få sitta i soffan utan att bli extremt bitna bara för att hon möter på "motstånd" när hon vill upp i soffan? Ska tilläggas att hon då redan fått något gott att pyssla med på golvet.

  • Svar på tråden Hur få valp att förstå ett förbud?
  • MeAndBaby
    Dexter dot com skrev 2021-05-26 06:13:50 följande:

    Hon är alldeles för ung för att ni ska ha lyckats träna in ett "nej" som hon förstår och eftersom hon inte förstår är det ingen ide´ att använda nej än. Träna henne att vara i en valphage så hon ser sin hage som en positiv plats där det serveras ben och finns leksaker och sätt henne i den när ni äter. Köp en bekväm hundbädd som ni placerar henne i när ni ska sitta i soffan och så sitter en i familjen med henne på golvet så hon slipper försöka ta sig upp i soffan för att få närhet. Ang bitandet kommer det bli bättre sp ha tålamod och avled med leksaker eller en kort träningsstund när hon är som värst.


    Vi har en hundbädd precis vid soffan och gjorde så att en av oss satt där så hon skulle få sin närhet, men man blir så illa biten så det går inte att göra så längre. Det får väl bli att en av oss får gå ut till köket med henne där hon allt som oftast kan slappna av. I en komposthage blir hon bara galen, biter på gallret el fästena till sektionerna , hoppar, låter och det känns bara än mer stressande. Säkert en träningssak, men man undrar om det är värt det.
  • MeAndBaby
    Anonym (Gg) skrev 2021-05-25 21:08:12 följande:

    Nej, klart hon inte kan lära sig förbud eftersom hon inte förstår vad ni menar, man måste vara konkret med valpar. Det man kan göra är att lära in ett inkompatibelt beteende som man belönar. Vill man inte att hon ska ha tassarna i soffan, lär henne platsligga/gå till en target. Vill ni att hon inte ska bita (hon leker med er) be henne hämta en kampleksak eller liknande och belöna genom att ge henne den där lekstunden hon försöker få igång.


    Å jag önskar att det var så lätt med bitandet som du skriver, men ingen leksak är bättre än att bita oss i benen. En sekund med en leksak och hon hugger.
  • MeAndBaby
    Anonym (Y) skrev 2021-05-26 13:05:20 följande:

    Varför ha hund om den inte får vara med och mysa med familjen i soffan.. 


    För att man inte vill ha en stor ev smutsig hund i soffan som kommer löpa 2 ggr/år? För att man vill vara konsekvent och tydlig genom att lära in detta från början så det inte skapar förvirring sedan när man har gäster som inte vill ha hunden i knät/på spädbarnet/i kaffekoppen/ätandes fikat. Är detta konstigt? Detsamma gäller vår säng.
  • MeAndBaby
    Anonym (Jag) skrev 2021-05-26 12:52:55 följande:

    Jag gissar att er valp faktiskt behöver närhet.

    En person kan sitta med hunden på golvet om ni verkligen inte vill ha den i soffan


    Som sagt, hon har all chans till närhet (och får mkt under dagen), men när hon börjar bitas när man sitter på golvet vid soffan så funkar det inte.
  • MeAndBaby
    Jemp skrev 2021-05-26 14:09:40 följande:

    Valpar bits. Ignorera så kommer det ge sig. Erbjud mycket att tugga på.

    Ja, det är en så liten valp så ni ställer för höga krav.

    Att hon bits när ni tar ner henne låter som att hon tar det som en lek. Sätt att staket ifrån bordet, lär in "gå och lägg dig" (det tar också tid) så hon lär sig att eran matstund=ligga en bit bort. Mata inte från bordet.

    Ni måste passivitetsträna hunden. Givetvis är det inte kul att ligga still, ännu mindre än bit bort från sin familj. Var inte så långt bort att hon blir orolig, beröm så fort hon är lugn.

    Självklart är det värt tiden att uppfostra hunden. Att lyssna utan godis kommer i vardagen med tiden (vi pratar månader) men det hänger ju givetvis på att hunden emellanåt blir belönad så den fortsätter tjäna på att lyssna/lyda.


    Nej självklart matar vi inte från bordet. Vi måste ju ta ner henne när hon kommer upp med huvudet i bordshöjd så hon praktiskt taget skulle kunna nappa åt sig något, det går ju inte att ignorera bort det beteendet.
  • MeAndBaby
    Anonym (Jag) skrev 2021-05-26 14:44:44 följande:

    Missade att ni testat detta.

    Vad är bita i er värld? Vår hund ?gostuggade? på händer som liten.

    Inget är fel på er hund. Ni behöver helt enkelt bara skapa fungerande situationer. Och om det innebär att någon måste sitta med hunden i köket ett par månader tills hunden klarar att vara där själv så är det så


    Nej självklart vet vi att vi har en helt vanlig, livlig, lite extra bitig valp. Ville bara veta om det är helt omöjligt med några få gränser, utan att behöva avleda hela tiden, eller bura in oss i soffan med kompostgaller.

    Bita för oss är att hugga så man får blödande sår/revor och blåmärken. Det går liksom inte att ignorera, det gör för ont. Och barnen ska speciellt inte behöva stå och bli så bitna så de blöder och gråter, bara för att man aldrig får reagera. Som det är nu är de aldrig ensamma tillsammans, trots att de är 7 och 10 år samt inte leker med henne alls pga bitandet.
  • MeAndBaby
    Anonym (Y) skrev 2021-05-26 14:41:44 följande:

    Man kan skölja av hunden om den är smutsig dock


    Ja, men man behöver fortfarande inte ha hunden i soffan. Alla vill heller inte heller ha en hund i ansiktet, eller kanske inte är så säkra kring hundar. Blir bara en massa onödiga konflikter som man kan undvika genom att inte hamna där, genom att inte tillåta hundar i soffan. Säg att vi har gäster. En är ovan och lite osäker kring hundar. En har med sig sitt spädbarn. En får en pisk av en yvig svans på en socialt ivrig hund. En blir plötsligt av med sin bulle för att hunden nappade åt sig den när matte gick ut ur rummet. Inte så roligt kanske. Men det kanske bara är jag.
  • MeAndBaby
    Aniiee skrev 2021-05-26 15:06:53 följande:

    För mig som haft 3 löptikar  både i soffan och i sängen så är det lite konstigt.... Det finns dessutom binda att ta på om det är så.

    Men, ja, alltså, 1, hunden är för ung för att ha kunnat lära sig både nej och det mesta annat.  Vardagslydnad är traggla, traggla, traggla. Och dessutom inte släppa det bara för att hunden kan. 2 hunden håller på att få tänder och behöver saker att knapra på. Riktiga saker. Inte leksaker, de är oftast för mjuka även om de är sk "tuggleksaker". Det är en stor hundras, säger du. Ge henne märgben. Finns i frysdisken i vanliga affären oftast. Ge lite torrfoder om ni annars föredrar att ge blötmat. Ha aktiva bitlekar där det är ok att bita, ett rep till exempel. Tänderna kliar och behöver motioneras. 3 även passivitet och plats behöver tränas. Ok, ni vill inte ha henne i soffan eller sängen (..... en pläd eller filt skyddar möblerna om det är smuts och blod som oroar dig...). eller vid matbordet. Men hon vill vara där ni är och ha er uppmärksamhet. Hon vill vara en del av er flock och jag antar att ni köpte ett flockdjur för att ni vill ha henne i er flock. Ni har en bädd bredvid soffan. Ok. Traggla, traggla, traggla. "Här, ligg här. Duktig tjej. Vi är här, det är ok." Sen ignorera tills hon börjar tigga uppmärksamhet igen. "Det är ok, vi är här. Du kan ligga där." Klappa lite på sida eller bröstet. Om och om och om och om.... Som med ett barn som går upp ur sängen femtielva gånger när de ska sova. Hundar och ungar....

    Bitande ska ALLTID AVBRYTAS och AVLEDAS till något som hon FÅR bita på. Ett bra sätt att avbryta nafsande/bitande är att lägga en hand/ett par fingrar ovanpå nosryggen. Inte slå, inte trycka, inte knipa igen munnen, bara lägga handen över. och sedan ge något hon får bita på.  Det handlar inte om att ni uppmuntrar henne att bitas, utan att ni uppmuntrar henne att bita på rätt saker. Hon kommer sluta bita på människor om ni är konsekventa. Hundar kan ändå börja nafsa vid lek, för att de blir uppjagade och det ligger i hundars natur att använda munnen även vid lek. Då handlar det om att lugna hunden tillräkligt, bäst genom att bli passiv tills man märker att hunden också blir det. Det är en del av pssivitetsträningen det också, så att avbryta någon minut mitt i lek som fungerar bra är också en bra grej att göra.

    Om tålamodet redan tryter, hur ska ni då orka med när hon blir unghund undrar jag.


    1. Jag har aldrig skrivit att tålamodet tryter.

    2. Här kommer en lista på en bråkdel av vad hon har att tugga på: (Bitandet av oss som jag nämnde är inte något kli i tänderna, utan ett beteende)

    Horn av olika slag

    Råhudspinnar/ben

    Märgben (Det kan man ju förstås inte ge varje dag om man inte vill paja magen på hunden helt, men tomma Märgben har hon)

    Nylontugg

    Gummileksaker, flosstugg, latexring, mjukisdjur

    Kongar av olika slag

    Men som sagt, ger vi henne något att bita i när hon biter oss så biter hon oss i allafall, det handlar om en sekund (antingen triggar leksaken eller så är den ointressant).
Svar på tråden Hur få valp att förstå ett förbud?