• Simmae­llersj­unk
    Thu 3 Jun 2021 10:45
    3796 visningar
    58 svar
    58
    3796

    Vilken definition av jämställdhet ställer du dig bakom?

    Jämställdhet baserad på lika resultat innebär att man fokuserar på resultatet. Är det lika många kvinnor som män i styrelsen? Om inte så kvoteras kvinnorna in.

    Jämställdhet baserad på lika förutsättningar innebär att man accepterar att resultaten inte blir lika, eftersom varje individ presterar olika. Du kan alltså ha en styrelse med nio män och en kvinna, det har fortfarande rått jämställdhet eftersom alla fått samma chans, men männen i det här fallet har presterat bättre än kvinnorna.

    Vilken definition ställer ni er bakom?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vilken definition av jämställdhet ställer du dig bakom?
  • Simmae­llersj­unk
    Thu 3 Jun 2021 11:31
    #2
    +1
    Anonym (Sara) skrev 2021-06-03 11:24:09 följande:

    Jag är inte så svart/vit i mitt tänk. Jag anser att det som är viktigt är att varje individ har samma reella förutsättningar oavsett kön. Dvs din andra definition.

    Men det du kallar för resultat kan spela en viktig roll som indikator på om de reella förutsättningarna faktisk t är samma oavsett kön. Är fördelningen skev på det sätt du beskriver kan det vara ett tecken på att förutsättningarna inte är samma. Därför spelar resultatet också stor roll när man gör en bedömning av hur jämställdheten i ett land ser ut.


    Problemet är väl bara att analysen då blir helt godtycklig. Dvs den debatt vi haft tidigare om att kvinnors lägre löner beror på sexism. När det senare visade sig att alla skillnader utöver 2 % kan förklaras med andra faktorer, som att kvinnor och män väljer olika yrken.
  • Simmae­llersj­unk
    Thu 3 Jun 2021 11:50
    #6
    linani skrev 2021-06-03 11:44:28 följande:

    Du använder en märklig definition. Begreppen som används är snarare jämlikhet i i möjligheter respektive jämlikhet i utfall. Jämlikhet i utfall innebär att man ser att alla inte har samma förutsättningar (pga kön, etnicitet, social klass, normer, värderingar osv) och vidtar åtgärder för att utjämna de skillnaderna.

    Det handlar inte om att "prestera bättre", utan om att medvetandegöra att det finns socialt konstruerade hierarkiska grupper i samhället, och att det därför är viktigare än att titta på jämlikhet i utfall än att tro på att samhället erbjuder jämlikhet i möjligheter. 


    Men det var ju exakt samma som jag skrev, fast med andra ord. Angående socialt konstruerade grupper är det mycket fluff och lite fakta. Det vill säga att man gör antaganden på ideologisk grund, till exempel om få svarta har en viss position drar man direkt rasistkorten utan att kunna visa att rasism faktiskt förekommer. Det blir som osynliga normer som ingen riktigt vet om de finns eller inte.
  • Simmae­llersj­unk
    Thu 3 Jun 2021 12:14
    #8
    +1
    linani skrev 2021-06-03 11:59:05 följande:
    Socialt konstruerade grupper finns extremt väldokumenterat och utforskat inom socialpsykologisk och sociologisk forskning. Detsamma gäller attityder och värderingar kring etnocentrism och rasism. Bara för att du inte har läst studierna, betyder det inte att de inte existerar. 
    Sociologisk forskning har dock inte världens bästa rykte om sig då den inte alltid är vetenskaplig. Hur bevisar du maktstrukturer i ett samhälle till exempel, utan att bara hänvisa till samband?
Svar på tråden Vilken definition av jämställdhet ställer du dig bakom?