Inlägg från: Anonym (F) |Visa alla inlägg
  • Anonym (F)

    Vem bestämmer över pengarna?

    Det saknas ett svarsalternativ. Att vissa pengar bestämmer var och en över och andra bestäms gemensamt (större inköp).

  • Anonym (F)
    Nutid skrev 2021-06-10 11:22:14 följande:

    Jag är gift och vi har gemnensam ekonomi helt. Om jag gjort om hade jag nog inte haft helt gemensam ekonomi. Just nu känns det som om jag inte har några pengar trots att vi har det rätt gott ställt. Allt måste diskuteras och bokföras vilket gör att jag känner det som att det inte finns.

    Om jag hade börjat om hade jag önskat att jag och min sambo/fru hade lagt en % av vår inkomst (typ 60%) som är en gemensam kassa och resten får var och en hitta på själv.

    Det känns t.ex. jättefåningt när jag köpt en present till henne att den ska upp och bokföras under kontot "presenter",,, jättesnyggt.

    vi har en post (rätt liten) för utgifter för var och en,,,, men det måste ändå bokföras,,, enligt devisen hur vet man annars hur mycket pengar som gått åt.... Det är svårt att ändra på upplägget när man väl har börjat.

    När vi träffades hade vi det lite kämpigt ekonomiskt jag hade en halv miljon i lån och levde på studiemedel men ägde en näringsfastighet. Jag var inte orolig för ekonomin eftersom jag visste att det på sikt var bra affär men hon var orolig och tyckte jag borde mig av med fastigheterna. Då och där bestämde vi att ha gemensam ekonomi och bokföra utgifterna noga.

    Nu 17 år senare har båda jobb ca 45 kkr/månad och jag sålt en 1/3 av näringsfastigheten vilket gör att vi har 2/3 näringsfastighet kvar samt alla huslån är betalda.

    Vi har bägge har ekonomisk känsla men helt olika focus jag tittar i stora drag och tänker inkomst hon vill ha koll på sista öre och att det är viktigt att bokföra alla utgifter.

    Jag kan leva med det, när vi träffades hade vi det lite jag säger bara att om jag börjat om så hade gjort anorlunda och haft tre ekonomier. Mitt, ditt och vårt.


    Mon dieu jag hade inte stått ut.
Svar på tråden Vem bestämmer över pengarna?