• Thu 10 Jun 2021 01:36
    1744 visningar
    15 svar
    +1
    15
    1744

    Kyla ner lägenhet!

    mamma 86 skrev 2021-06-09 10:14:22 följande:

    Bor i en vindsvåning med söderläge större delen av lägenheten. Jag plågas så fort det blir över 20 grader. Fruktansvärt varmt. Rullar ner överallt och vädrar bara när det är tillräckligt svalt för att inte släppa in mer värme.

    Har kollat på ac och vet att många har såna fönsterkit till. Är det någon som har av i sin lägenhet? Någon som provat air cooler?


    Jag har använt fönstermonterad A/C. Funkar kanon! :)

    En fläkt är bra också. Till skillnad mot vad många tror är fläktens jobb inte att blåsa kall luft utifrån, utan att blåsa bort luftfuktighet och varm luft från området runt kroppen.

    Kroppen har flera system att sänka temperaturen, och två viktiga är delvis perspiration (svett), men all svett rinner inte som droppar. Mycket av den avdunstar, vilket gör att luften runt kroppen mättas mer och mer med fuktighet, och värmen avdunstar mindre effektivt. En fläkt hjälper med detta.

    Ett annat system är konvektion, d.v.s. att värmen helt enkelt "förs över" från kroppen till luften. Detta gör att luften närmast kroppen blir varmare och varmare snabbare än värmen kan spridas vidare, och nerkylningen blir mindre och mindre effektiv. En fläkt hjälper även med detta. :)
Svar på tråden Kyla ner lägenhet!