• Thu 10 Jun 2021 20:26
    838 visningar
    30 svar
    +1
    30
    838

    Hur stor risk för att drunkna?

    Anonym (Grabb) skrev 2021-06-10 13:40:37 följande:

    "sådana där jättesmå båtar man styr själv (med en pinne!)"...

    Inte helt lätt att veta vad du menar för typ av "båt". Men man kan tolka det som att du menar en kanot, som man styr med en paddel (som väl kan liknas vid en "pinne" I guess...). 

    Alternativt kanske vi pratar om en kajak (som man antingen sitter en eller två personer i - i s k sittbrunnar). Som också kan styras mha en padel och/eller (fot) roder.

    I båda fall så tycker jag givetvis att man skall ha flytväst, oavsett om man är simkunnig eller inte. Som en rule of thumb.

    Som ovan skriver. Flytvästen skall sitta ordentligt, speciellt om vi pratar barn (en för stor flytväst kan vara lika illa som att inte ha någon alls). Flytvästar specas även utifrån vikt många gånger.

    Snackar vi kajaker - då skulle jag vilja resa lite av ett varningens finger. Är man nybörjare så gör man klokt i att öva nära land med personer i närheten. Öva på att kantra och kunna ta sig ur, alternativt lära sig att kunna göra en s k "eskimåvändning", speciellt om man skall använda sittbrunnskapell. Jag har dessvärre haft kollegor som omkommit i drunkningsolyckor i kajaker...

    Även i en kanot så kan det vara klokt att öva lite nära strandkanten. Även kanoter kan välta. Och även om man är simkunnig, har flytväst så kan ett "oönskat" plumps, eller kapsejsning utlösa lite panik...

    Stay safe!


    Eller en roddbåt, kanske....
    -Are you the prey? -No, we are the hunters!
Svar på tråden Hur stor risk för att drunkna?