• Anonym (Mamma)

    Sonen slog sönder sin ipad, pappan vill straffa?

    Sonen 11 år hade en skitdag i skolan igår och det humöret fanns kvar när han kom hem.

    Plötsligt ropar han att han slagit sönder sin ipad.

    Sonen håller på att utredas för autism, han är konstaterad depremerad och har det jättetufft i skolan, så ipaden är hans enda andningshål som han kan slappna av med, så att den är trasig är jättejobbigt för honom.

    Han blev helt förstörd när han insåg vad han gjort och grät i timmar och skämdes, han har aldrig slagit sönder något tidigare.

    Jag, sonen och pappan är alla överrens om att sonen får ta från sina pengar till att betala skärmen, men pappan vill att han ska ha ett straff också.

    Där går jag emot, tycker sonen redan insett att han gjort fel och han blir ju automatiskt av med ipaden under lagningstiden.

    Pappan är själv sådan som slår sönder saker när han blir arg, och jag frågade honom: "VAD för straff hade hjälpt dig att INTE slå sönder något i framtiden?"

    Han svarade att det fanns inget som skulle kunna hjälpa mot det, ÄNDÅ vill han att vi straffar sonen, när han ändå vet att inget hjälper...

    Vad bör vi göra?

  • Svar på tråden Sonen slog sönder sin ipad, pappan vill straffa?
  • Anonym (Teddy)

    Jag tycker sonen ska få samma straff som pappan får nästa gång han slår sönder nåt. Hur motiverar pappan att sonen, ett barn, ska behandlas hårdare än han som vuxen? Fattar inte pappan att han är sonens största förebild? Varför slår pappan sönder grejer? Har pappan också autism?

  • Anonym (Mopsie)

    Pappan har lärt honom att slå sönder saker när man blir arg, och nu ska pappan straffa honom?

    Nej det känns inte ok!

    Konsekvens = vara utan ipad under lagningstiden. Men pappan som är en del av det här får hjälpa till att betala skärmen! 50% var känns rimligt.

  • Anonym (tvillingmamma)

    Så pappan vill straffa fast han själv inte kan bete sig. Sonen kanske bara tar efter honom? Plus att autism och dålig impulskontroll säkert ställer till det. Eftersom det är första gången det händer, tycker jag det räcker att pojken får betala lagningen själv samt vara utan iPad tills han får tillbaka den. Pappan däremot kanske borde söka hjälp för sina aggressionsproblem? Samt försöka bli en bättre förebild för sitt barn.

  • Lönnsirap

    Självklart kan man dagdrömma om straff till barn och att detta löser situationen.

    Jag tänker att det gott och väl räcker att ha konsekvensen att iPaden är trasig och att det tar tid att laga, eller fixa en ny.

    När min son klantat sig och råkat göra sönder en skärm fick kan betala 900 till oss, trots att lagning gick på 1300. Vi uppfattade det som en rimlig summa, utifrån att det är mycket mer pengar för ett barn som faktiskt inte har lika lätt att tjäna pengar.

    Är det dessutom så att pappa gör sönder saker så bör ni ju verkligen fundera på om det är rimligt att ha högre krav på barnet än på de vuxna.

  • Mrs Moneybags

    Barn gör inte som man säger, barn gör som man gör - så brukar man ju säga. Det verkar ju stämma rätt bra i det här fallet. Din man slår sönder saker när han blir arg och nu har er son börjat göra detsamma. 

    Personligen tror jag inte på straff, han får ju själv betala för den nya iPaden och dessutom verkar han inse att han har gjort fel. 

  • Fiona M

    OK, vad ska pappan själv ha för straff nästa gång han slår sönder nåt?

    OBS: bör ju vara hårdare mtp att pappan är vuxen, borde kunna kontrollera sig, tjänsr pengar och all sånt.

    Vad har han för förslag?

  • Anonym (ppp)
    Anonym (Piska och morot) skrev 2021-06-10 14:45:07 följande:

    Jag tycker absolut att han kan få något straff. T.ex. en vecka utan iPad från det att den är reparerad.


    Att iPaden gick sönder är inte ett straff. Det är en konsekvens av att han var våldsam med den.


    Varför straff över huvud taget? Är du sådan att du tycker saker ska fan svida, trots att de redan kommit överens om att barnet får köpa en ny för egna pengar.  Min tolkning av texten är att barnet redan förstått och kommer aldrig slå sönder en teknikpryl mer. 

    TS: Om nu barnet har någon diagnos så kan det hänga ihop med frustrationen och att det tyvärr resulterade i fysiskt utlopp. Förstås inte bra men ni har pratat om det.

    Att pappan också slår sönder saker är en mycket otäckare sak ni behöver diskutera! 
  • cosinus

    När mina söner hade hackat sönder ett skrivbord med handkontrollerna till ett ps4 för att de blev sura när det gick dåligt städade jag bara undan allt som gick att spela såna spel på. Dator, ps4 och nintendo och meddelade att de kom fram om 2 månader och att vi fick se om de kunde hantera sin ilska bättre då.

    De var då 11 och 13. Till sitt försvar sa de typ -Men kolla på youtube, det finns massor som blir ännu argare än vi- Jag förklarade lugnt att jag sket fullkomligt i om andra personer var ännu argare men att jag inte vill ha några möbler sönderslagna oavsett.

    Ena sonen, den som har mest svårt med ilska, har väl vid något tillfälle kastat en kontroll i en soffa eller säng efter det (där det ändå är mjukt) men det bet riktigt bra. De är inte sugna på en repris.

    Jag hade nog faktiskt satt reglerna så att sonen inte rent praktiskt kan få tillbaka paddan så snabbt. Man behöver inte uttalat säga att det är ett straff men den lösning man väljer kanske inte kan leverera en repad padda snabbare än 3-4 veckor eller att han behöver jobba in pengar eller annat som fördröjer det hela. Sonen slipper känna sig straffad och det blir nog jobbigt för att han verkligen inte ska vilja göra om det.

  • Nutid

    Att sonen får betala reparaionen är ju helt rimligt.
    Genom att lägga på ytterligare straff kan ju ilska vändas åt fel håll.
    Jag att det sonen förståelse i sin ånger stöd i att ta tag i konsekvensen.
    (Hade varit en annan sak om ni genast köpt en ny)
    Det viktiga är att går stärkt igenom en händelse och bli klokare av det.
    Genom att lägga på ett straff ställer ni till det för framtiden då finns risken att han smyger med saker för att inte vågar berätta. 
    Så vida ni inte har en regel att slår man sönder någonting händer det här.... (ska naturligtvis gälla pappan också).
    Handling ger konsekvens, det är ju så man försöker lära sina barn till kloka och förståndiga indivvider som ska klara livet,
     
    Jag tror mycket på att vara en stödjande förälder men att barnet måste ta konsekvenserna av sitt handlande något jag inte alltid lyckas jämt

  • Anonym (låter)
    Anonym (Teddy) skrev 2021-06-10 14:55:05 följande:

    Jag tycker sonen ska få samma straff som pappan får nästa gång han slår sönder nåt. Hur motiverar pappan att sonen, ett barn, ska behandlas hårdare än han som vuxen? Fattar inte pappan att han är sonens största förebild? Varför slår pappan sönder grejer? Har pappan också autism?


    Samt att han är vuxen och borde ha bättre självkontroll än ett barn, och i synnerhet ett barn som dessutom har svårigheter som autism.
Svar på tråden Sonen slog sönder sin ipad, pappan vill straffa?