• Anonym (Mamma)

    Sonen slog sönder sin ipad, pappan vill straffa?

    Sonen 11 år hade en skitdag i skolan igår och det humöret fanns kvar när han kom hem.

    Plötsligt ropar han att han slagit sönder sin ipad.

    Sonen håller på att utredas för autism, han är konstaterad depremerad och har det jättetufft i skolan, så ipaden är hans enda andningshål som han kan slappna av med, så att den är trasig är jättejobbigt för honom.

    Han blev helt förstörd när han insåg vad han gjort och grät i timmar och skämdes, han har aldrig slagit sönder något tidigare.

    Jag, sonen och pappan är alla överrens om att sonen får ta från sina pengar till att betala skärmen, men pappan vill att han ska ha ett straff också.

    Där går jag emot, tycker sonen redan insett att han gjort fel och han blir ju automatiskt av med ipaden under lagningstiden.

    Pappan är själv sådan som slår sönder saker när han blir arg, och jag frågade honom: "VAD för straff hade hjälpt dig att INTE slå sönder något i framtiden?"

    Han svarade att det fanns inget som skulle kunna hjälpa mot det, ÄNDÅ vill han att vi straffar sonen, när han ändå vet att inget hjälper...

    Vad bör vi göra?

  • Svar på tråden Sonen slog sönder sin ipad, pappan vill straffa?
  • Anonym (Titti)
    Anonym (nja) skrev 2021-06-10 17:36:55 följande:

    Jag tycker inte det är det minsta klokt. Det är den mentaliteten som ligger till grund för människor som beter sig som idioter mot andra som vuxna och sen förväntar sig att alla ska förstå dem och förlåta allt rakt av bara för att man påstår sig vara ledsen och ångerfull och blir jättesura när det inte blir så.

    ALLT i livet får konsekvenser, och det behöver man lära sig som barn oavsett vilken diagnos man har. Omvärlden kommer lixom inte acceptera, "men jag ångrar mig och är jätteledsen juh" som en godtagbar ursäkt som vuxen.


    ...och jag tycker att det spelar roll att det är ett funktionshindrat barn med psykisk sjukdom som det gäller.
  • PessimistiskaRelaisten
    Anonym (nja) skrev 2021-06-10 17:42:47 följande:
    Sant, men hade det gått bättre om det inte hade ställts några krav alls?
    I mitt fall hade det gått mycket bättre. Men hur det vore i detta fall kan bara ts veta, för det beror helt på hur hennes barn är. 
  • Nutid
    Anonym (nja) skrev 2021-06-10 18:59:08 följande:
    Jo, jag håller med om att konstant skällande för minsta grej inte är ok, och heller inte att ha olika regler på pappan och barnet, föräldrarna borde föregå med gott exempel.

    Men jag tyckte att inlägget jag kommenterade mest syftade ingen konsekvens alls och att allt bara skulle förlåtas rakt av för att grabben känner sig ångerfull och ledsen


    Då förstår jag hur du tänker, det är ju en annan sak.
  • Anonym (K)

    Oj, jag hade fått utegångsförbud i minst en månad...

  • Anonym (hmm)

    Allt jag funderade över i denna ts är varför du är tillsammans med något som slår sönder saker. Du borde ta ditt barn och lämna och leva själv med pojken. Om du vill vara en god mor. Han har det nog tufft med sin sjukdomsbild och dessutom vara nära en vuxen såkallad förebild som slår sönder saker... Det minsta du skall oroa dig för är en Ipad.

  • Anonym (En mamma)

    Nej ge han inget straff och låt han inte ta av sina sparpengar heller. Ni köper en ny och så får han göra någon syssla under en tid som är hanterbar. Det var en ung kille i usa där en liknande händelse inträffade och han skämdes så att han tog livet av sig när det hände andra gången. Hans pappa hade varit arg och gett straff men skyllde allt på coronan och isoleringen, för det var väl lättare än att se sin egna roll. Var rädd om honom, han har nog med problem. 

  • Anonym (Teddy)

    Det hade varit värdefullt att höra vad ts tycker om alla svar du har fått?

  • Lotus55

    Utan att föregå utredningen låter det som att din son skulle kunna ha en autismdiagnos. Skulle det vara så är det ingen bra ide med för mycket bestraffningar eftersom han kan ha väldigt låg impulskontroll, utbrott där han inte kan kontrollera det han normalt kan samt ångest som kanaliseras på olika sätt. Vid autismdiagnos gör barn ibland saker de vet är fel och som de egentligen inte vill, för att det helt enkelt inte går att styra när de är i affekt. För mycket skäll och bestraffningar brukar leda till mer ångest och att barnet inte tycker om sig självt, de förstår ju inte mekanismerna bakom sitt beteende. Man brukar ju oftast inte bestraffa en blind som råkat välta en vas, och det är ungefär samma sak med autism. Men det kan vara svårt som förälder när väldigt mycket saker åker i golvet. Bäst att prata lugnt om saken när alla är lugna och försöka inte skuldbelägga för mycket. Förövrigt låter det lite som att sonens pappa även han skulle kunna ha en diagnos.

  • Nutid
    Anonym (hmm) skrev 2021-06-10 21:47:24 följande:

    Allt jag funderade över i denna ts är varför du är tillsammans med något som slår sönder saker. Du borde ta ditt barn och lämna och leva själv med pojken. Om du vill vara en god mor. Han har det nog tufft med sin sjukdomsbild och dessutom vara nära en vuxen såkallad förebild som slår sönder saker... Det minsta du skall oroa dig för är en Ipad.


    Hmm, tar du inte i nu om människan på andra sätt är bra.
    Perfekta människor finns det inte så många av. Vi är bara en liten del av befolkningen
  • Anonym (H)

    Ingen är perfekt som någon skrev, och att vilja ge straff för dåligt beteende är inte direkt omänskligt. Men vill du berätta lite om vem pappan är? Vad jobbar han med? Är straff något han får/tilldelar i vardagen? 

Svar på tråden Sonen slog sönder sin ipad, pappan vill straffa?