• Anonym (Frustrerad)

    Betalar ni jättehöga hyror, stod i kö i 20 år eller hur lyckades ni få era hyresrätter?

    Hur fick ni tag i er hyresrätt? Jag har letat nytt boende i 1,5 år men hittar ingenting som blir aktuellt. Behöver stå i kö hos det kommunala bolaget i flera år till för att ens ha chans att bli en av de fem som blir erbjudna lägenhetsvisning. De privata bolagen går också efter kötid, så det är samma situation där. Det kommer sällan ut något via de privata bolagen ändå. Sen har vi något privat bolag som inte går efter ett kösystem utan lottar ut lägenheterna men de har så höga hyror på sina lägenheter att jag inte har råd med det. Det gäller alla privata bolag här egentligen. Nästan varenda lägenhet, av de få som ändå blir tillgängliga, är så dyra att jag inte har råd. Bor i en medelstor stad och har även kollat grannkommuner och småsamhällen utanför stan här men hittar inget! Har nästan 10 års kötid hos bolag i en närliggande liten stad men är väldigt långt ifrån att ens få komma på visning. Har ni alla fått era lägenheter via lång kötid (det var så jag fick min nuvarande bostad)? Eller betalar resten av er skyhöga hyror helt enkelt? Hur klarar ni som är ensamstående och inte höginkomsttagare det i så fall?

  • Svar på tråden Betalar ni jättehöga hyror, stod i kö i 20 år eller hur lyckades ni få era hyresrätter?
  • Anonym (Bostadsrätt)
    Anonym (Bisan) skrev 2021-06-10 17:40:13 följande:
    Fast du flyttade till din killes/makes bostadsrätt, ditt råd är alltså att hitta en partner och flytta in i dennes befintliga bostad, en parner som inte ens vill att man betalar för sig?
    Ja. Utan bostadskostnad blir det mycket enklare att spara, mer pengar att röra sig med osv.
  • Anonym (Cec)
    Anonym (Bostadsrätt) skrev 2021-06-10 17:47:48 följande:

    Ja. Utan bostadskostnad blir det mycket enklare att spara, mer pengar att röra sig med osv.


    Dra in svansen i er lilla kula.
  • Anonym (Bisan)
    Anonym (Bostadsrätt) skrev 2021-06-10 17:47:48 följande:

    Ja. Utan bostadskostnad blir det mycket enklare att spara, mer pengar att röra sig med osv.


    Fast din make betalar ju. Råder du honom att lämna dig och flytta in hos någon annan som betalar allt så att han kan spara mer pengar?

    Du fattar att ditt råd suger, va?
  • Anonym (Beror på)

    Det beror på var man bor. I min hemkommun hade vi ca 27000 personer totalt, i tätorten ca 24000. Det fanns inga köer att prata om direkt.

  • Anonym (Kikade)

    Jag flyttade ihop med min dåvarande pojkvän efter studenten och när vi separerade hade vi ca 3 års köpoäng i en mindre kommun utanför en stor stad, han fick lägenhet nästan direkt i samma hyresförening (jag ville bo kvar i gamla lägenheten) och de gav oss båda lika mycket poäng när han flyttade, så jag hade också kunnat flytta.

    Jag bor numera i villa men för att svara på din fråga så kikade jag lite på en kommunal Hyresgästförening i den stora staden där jag bor nu (som jag fortfarande står i kö i) och där har jag ungefär lika mycket poäng som de högstsökande, vilket är idag ca 6 års kötid.

    Det går att få lägenhet snabbt om man kollar t.ex. blocket där mindre privata (som kanske har ett mindre hyreshus med ca 6 lägenheter) lägger ut lägenhet med snabb inflytt i närliggande kommuner till staden där jag bor i nu.

  • Anonym (Ett år)

    Vi fick en nyproducerad trea i Stockholms innerstad, efter ett år i bostadskön. Hyran är väldigt hög, drygt 16 000 och då var området en byggarbetsplats och skulle så förbli ett tag.

    Nu är hyran fortfarande hög, men området fantastiskt!

  • Anonym (K)

    Bor i Stockholm. Registrerade mig hos en hyresvärd, hade förstahandskontrakt på en trea på gröna linjen tre veckor senare.

  • Kiyah

    jag hade extrem tur. Jag mailade i förtvivlan till den som är uthyrningsansvarig för hyresrätter i det kommunala bostadsbolaget där jag bodde och förklarade att jag va mitt uppe i en separation och behövde flytta asap trots att jag inte hade några köpoäng alls och va arbetslös (dåvarandes lägenhet, bostadsrätt). Fick ett mail dan efter där jag erbjöds en etta i ett annat område, mer centralt än jag bodde för att den som skulle få den hade ändrat sig i sista sekund. kontrakt påskrivet veckan efter och fick nycklarna ca 2 veckor efter första mailet

  • Glinda från Oz

    Jag bor i Stockholm. Jag ställde mig i Stockholm stads bostadskö några dagar efter jag fyllde 18 år (det var åldersgränsen då) Jag fick mitt första kontrakt via dem fem år senare. När man väl har ett kontrakt är det ju lätt att byta (man måste ha bott minst ett år) När jag fick min lägenhet var det inte bara fem som kallades till visning, så var det inte för tre år sedan när min syster fick lägenhet via dem heller. Sen förstår jag såklart att det beror på kö och vart man bor, de ändrar säkert hela tiden också. Reagerade mest på att fem är så lite. 

  • Glinda från Oz

    Jag glömde att säga att min första hyra var på 6000 någonting, det här var 2009 men det var billigt redan då. Det var en trea på 80 kvadrat med stort renoveringsbehov. 

Svar på tråden Betalar ni jättehöga hyror, stod i kö i 20 år eller hur lyckades ni få era hyresrätter?