• ITrust

    Vem ska betala på första dejten och varför?

    Låt säga att två personer (en man och en kvinna) har skrivit ett tag och nu bestämt sig för att träffas och äta tillsammans på en uteservering, en första dejt alltså. Vem anser du ska betala? Bör någon bjuda eller ska båda betala för sig själv? Hur tänker du?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vem ska betala på första dejten och varför?
  • Anonym (Annis)
    Gertland skrev 2021-06-11 09:45:32 följande:

    Om en kvinna förväntar sig att bli bjuden bara för att hon är kvinna skulle jag betala men skulle inte tycka att hon var intressant nog för mig och skulle inte vilja träffa henne igen.


    En fattig student eller en man med låg inkomst skulle jag inte vilja bli bjuden av. Då skulle vi dela på notan, eller fixa en trwvlig picknick med medhavd mat, som jag skulle kunna ordna. När jag var yngre förväntade jag mig inte att bli bjuden, men blev det ibland ändå, och alltid då i relation till min pojkväns / dates ekonomiska situation. Dock har alla män jag träffat haft större inkomster än jag.

    Eftersom jag är lite till åren kommen, hampar det sig så att de män jag ev datar råkar ha haft höga positioner och inkomster bonusar och allt vad de kan önska ekonomiskt sett. Inte helt ovanligt att göra karriär upp i åren. Nå.

    Jag gullar spelet mellan man och kvinna. Jag uppskattar att bli omhändertagen på det sättet av en man. Jag uppskattar också att ta hand om en man. Man kan turas om. Allt måste inte vara på Millimetern rättvist vid varje tillfälle. Så tycker jag passar mig i mitt liv iallafall
  • Anonym (I)

    Det är så klart viktigt att man är tydlig med att man bjuder , eller att man ska äta lunch på samma ställe men betala för sig så att man väljer rätt plats till bådas smak och plånbok.

    Det blir problematiskt om den ena vill gå till dyra platser och samtidigt vill att båda betalar för sig.

    Man måste anpassa sig till den fattigare personens plånbok.

    Vill man absolut gå till en dyr ställe för sin egen skull , och vill ha sällskap då bör man bjuda oavsett kön.

    Eller acceptera att den andra inte har råd , och ha picknick i parken eller något liknande.

  • Mandel

    Rent krasst har nog jag (kvinna) betalat mer/fler dejter än vad jag blivit bjuden på.

    En betalade jag direkt för som en form av kompensation för att jag egentligen mest hade lust att springa skrikandes ifrån platsen när jag fik syn på honom och visste att jag aldrig mer ville träffa honom...


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Anonym (båda)
    ITrust skrev 2021-06-10 19:03:51 följande:

    Låt säga att två personer (en man och en kvinna) har skrivit ett tag och nu bestämt sig för att träffas och äta tillsammans på en uteservering, en första dejt alltså. Vem anser du ska betala? Bör någon bjuda eller ska båda betala för sig själv? Hur tänker du?


    Var och en betalar för sig och väljer ett ställe som passar bådas budget. 
  • Anonym (båda)
    Drottningen1970 skrev 2021-06-11 06:04:10 följande:
    Har inte påstått att det löser problemet. Bara att jag inte tänker ge upp de få privilegier som jag har i egenskap av kvinna. Ser det inte som dubbelmoral utan mer som en pytteliten balansering.
    Jag ser det inte som en balansering, bara ett steg till in i ojämlikhet. Hellre lika lön än att behöva bli bjuden för att ha råd liksom. Och sen vara tacksam att ha blivit bjuden.. och kanske finns där fler förväntningar på den som blivit bjuden. 
  • Crash Man

    Jag är man som tycker att mannen ska betala, det hör till etiketten liksom.

    Ingen jätteviktig fråga heller om hon vill betala för sig eller vill betala var och en för sig så är det inga problem.

  • Anonym (R)

    Den som drar upp plånboken först, och den andra kan betala nästa gång. Om jag kände mig säker på att jag aldrig vill träffa honom igen skulle jag definitivt vara snabb och säga att jag vill betala åtminstone för mig själv. 

  • Anonym (carrera)
    moGGsor skrev 2021-06-11 10:09:00 följande:

    Jag är man och har aldrig blivit bjuden på mat, dryck eller liknande av en kvinna någonsin i hela mitt liv (33 år)
    Så med det sagt förväntar jag mig nog att det är jag som kommer få betala.
    Dock så önskar jag att det hade varit mer jämställt och att man hade betalt för sig själv.
    Sen hade jag nog blivit väldigt positivt överraskad om en kvinna gled fram till mig och frågade om hon fick bjuda på en drink eller en öl när man var ute, detta har dock aldrig hänt som sagt.


    Synd att du inte är min kollega då för jag har bjudit män på både lunch och öl helt utan att det är en dejt. Och givetvis är jag inte mindre generös mot en dejt.
  • Drottningen1970
    Anonym (båda) skrev 2021-06-11 11:28:10 följande:

    Jag ser det inte som en balansering, bara ett steg till in i ojämlikhet. Hellre lika lön än att behöva bli bjuden för att ha råd liksom. Och sen vara tacksam att ha blivit bjuden.. och kanske finns där fler förväntningar på den som blivit bjuden. 


    Och den dagen kvinnor får lika lön etc etc så lovar jag att betala för mig själv.

    Förväntningar rör mig icke i ryggen.

    Dock ska väl tilläggas att om dejten visade sig vara nån stackars som man tyckte lite synd om och som jag inte skulle tänka mig att träffa igen så skulle jag nog insistera på att betala min egen del.

    Men en man som inte tog initiativ till att bjuda skulle jag sortera bort oavsett.
  • Studentpappa

    Den som bjuder ut betalar, normalt hyfs. Skullle en tjej bjuda ut mig på middag och förvänta sig att jag betalar skulle jag nog utgå från att hon är svagbegåvad.

    Bjöd jag ut skulle jag givetvis betala.


    Ride it like you stole it
Svar på tråden Vem ska betala på första dejten och varför?