• Thu 10 Jun 2021 19:03
    12140 visningar
    126 svar
    126
    12140

    Vem ska betala på första dejten och varför?

    Låt säga att två personer (en man och en kvinna) har skrivit ett tag och nu bestämt sig för att träffas och äta tillsammans på en uteservering, en första dejt alltså. Vem anser du ska betala? Bör någon bjuda eller ska båda betala för sig själv? Hur tänker du?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vem ska betala på första dejten och varför?
  • Fri 11 Jun 2021 21:09
    #41
    Studentpappa skrev 2021-06-11 20:58:51 följande:

    Den som bjuder ut betalar, normalt hyfs. Skullle en tjej bjuda ut mig på middag och förvänta sig att jag betalar skulle jag nog utgå från att hon är svagbegåvad.

    Bjöd jag ut skulle jag givetvis betala.


    Precis så tänker jag också.

    Däremot brukar jag iaf erbjuda mig att betala min del om det är han som bjudit ut.

    Sen har jag insisterat på att betala när jag kommit försent till en dejt, känns liksom inte mer än rätt.
  • Fri 11 Jun 2021 23:28
    #42

    Jag tänker som ovanstående, den som bjuder ut betalar också notan. Så i ts exempel låter det som om båda ska stå för sitt då de kommit överens om att gå ut och träffas. Sedan kan jag personligen tycka att det är trevligt att bli bjuden men förväntar mig det aldrig i sådana situationer. Har bara den förväntningen om någon ordagrant sagt att den vill bjuda ut mig på mat (och det oavsett dejt,vän,familj etc) däremot så har jag alltid med mig medel för att betala själv så att det inte ska bli en konstig situation om den andra tänker annorlunda men jag kommer nog anse att den gjort en social blunder då.

  • Anonym (Annis­)
    Sat 12 Jun 2021 00:22
    #43
    +1
    Gertland skrev 2021-06-11 09:45:32 följande:

    Om en kvinna förväntar sig att bli bjuden bara för att hon är kvinna skulle jag betala men skulle inte tycka att hon var intressant nog för mig och skulle inte vilja träffa henne igen.


    Toppen! Du har hittat ett perfekt instrument att sortera bort alla kvinnor du är ointresserad av!

    Jag rekommenderar dig att inte någonsin betala notan för någon kvinna. På så sätt rensar du bort en massa ointressanta kvinnor!
  • Anonym (s)
    Sat 12 Jun 2021 00:44
    #44
    -1

    Man kan undra lite vad det är som gör att så många fortfarande anser att mannen ska vara pengamaskinen. Det är ju inte bara när det gäller dejtande och annat. Även när det gäller förhållanden så visar forskning att kvinnor vill ha män som tjänar lika eller mer. Män har oftast inte sådana preferenser utan kan tänka sig kvinnor med olika ekonomisk status. Känns som många fastnat i att män ska vara farsa åt kvinnor och hela tiden ta hand om dom. Om kvinnor vill bli sedda som jämlikar då kan man inte som kvinna samtidigt vilja bli omhändertagen hela tiden. Att ser ner på någon som inte bjuder det är rätt så löjligt. Själv så dejtar jag inte så det är ingen issue för mig. Och skulle jag dejta då tycker jag att det är den som bjuder ut som betalar oavsett kön eller att man delar.

  • Sat 12 Jun 2021 04:59
    #45

    Den som tar initiativet till dejten kanske? Att bjuda ut ngn på dejt och sedan får den betala också känns ju lite beigt!

  • Sat 12 Jun 2021 06:02
    #46

    Jag är väl lite oldschool men kommer inte hända att en kvinna betalar vid första dejt med mej oavsett vem som tagit initiativ till den eller någon inte vill träffas mer

  • Anonym (Laura­)
    Sat 12 Jun 2021 12:20
    #47

    Jag skulle förutsätta att vi delar på notan/betalar för vårt eget om inget annat har sagts. Jag skulle inte heller följa med på något där jag vet att jag inte har råd, om han vill att jag betalar för mig. 

    Med det sagt så skulle jag inte heller börja slåss om att få betala för mitt. Jag tycker att det är schysst att erbjuda mig att betala, inte anta att han automatiskt ska betala mitt för att han är en man, men erbjuder han sig att bjuda kommer jag inte att tacka nej. Det kan ju nästan förstöra dejten och bli en stel stämning att göra en sån stor grej av vem som ska betala. 

  • Anonym (egets­parand­e)
    Sat 12 Jun 2021 12:23
    #48
    +1

    En smart man betalar alltid.
    Hon vill känna sig uppvaktad, kvinnlig.
    Han ska alltid slå knut på sig själv och anstränga sig mycket.
    Han är smart, så han vet att han konkurrerar med många andra män om kvinnan.
    Det gäller att sköta sina kort rätt.

  • Anonym (ambi)
    Sat 12 Jun 2021 12:51
    #49

    Jag tycker att båda ska betala för sig själva. Men jag uppskattar om mannen vill betala, det är trevligt att känna sig uppvaktad. 


    Om mannen däremot säger,; jag betalade för oss båda och sen ber mig swisha så känns det bara löjligt, ville han inför andra ge sken av att han är gentleman och bjuder? Givetvis erbjuder jag mig att swisha, men säger han det först så drar jag öronen åt mig en smula. 

    Jag har försökt bjuda män jag har dejtat, men det är rätt svårt haha. De flesta är bestämda med att det vill de inte. 

    En man som insisterar på att betala och som jag känner har en baktanke med det får inte betala om han inte varit ett praktarsle under dejten. 

  • Anonym (Jenny­)
    Sat 12 Jun 2021 13:09
    #50

    Jag tycker egentligen inte att det spelar någon roll, men tycker ändå att det är lite gentlemannamässigt charmigt om han betalar, så jag har lite dubbelmoral där.
    Om han är trevlig och jag vill ses igen får han gärna betala för oss båda om han erbjuder sig, för då kan jag betala nästa gång. (Tycker det är onödigt att splitta, och är inte så noga med kronor och ören) Jag hade nog inte accepterat att han betalar även nästa gång. I samma situation (när jag känner mig säker på att vilja ses igen) kan jag också se till att vara snabb och betala för båda.
    Om jag inte vill träffa honom igen är jag lite snabbare på att se till att var och en betalar för sig själv. 
    Oftast blir det nog att var och en betalar för sig själv.

Svar på tråden Vem ska betala på första dejten och varför?