Inlägg från: Anonym (TS) |Visa alla inlägg
  • Anonym (TS)

    Fel att skaffa barn tätt?

    Har fått höra att det är elakt och fel mot både det yngre och det äldre barnet att skaffa två barn tätt och jag tänkte höra om någon har några andra erfarenheter; både som förälder och som barn själv med syskon tätt. Har hört att de skulle få mer problem och lida av ingen egentid med föräldrarna.

    Kommer vara nästan 39 när barn 1 kommer och pga åldern och min önskan att ha två barn (eftersom jag själv alltid drömt om det och tyckt väldigt bra om att ha syskon) skulle ett andra barn försökas på snabbt efter. Nu är det ju inte säkert att det går alls eller går snabbt, men chansen blir ju inte högre om man väntar 2 år att börja.

    Så, är det så elakt om två syskon är nära varann i ålder?

  • Svar på tråden Fel att skaffa barn tätt?
  • Anonym (TS)
    Anonym (J) skrev 2021-06-11 12:34:36 följande:

    Jag har en bror som är lite mer än 1 år äldre än mig och jag hade inte valt detta själv. Jag är förstås tacksam över att finnas, men ser definitivt bra anledningar att vänta.

    Jag skulle dock inte gå så långt som att kalla mina föräldrar elaka för deras val, eller rekommendera någon annan att vänta mellan barnen för att jag inte ville ha det så.

    Ofta hör man en romantisk bild av barn som tätt i ålder leker glatt, men det kan också verkligen vara så att barnen har konflikter som förstärks över att de är i liknande ålder.

    Hur du en gör kommer du ju få leva med ditt val och jag tror det är lättare att gissa vad man tror blir bra när man redan är förälder. Sikta på att skydda dig åtminstone första halvåret och se hur allting fungerar!


    Förstår. Saken är ju att jag som över 39-åring riskerar att tiden rinner iväg. Första halvåret kommer väntas för att landa i föräldraskapet, men sedan närmar jag mig ju 40.

    Hade gärna skaffat barn lite tidigare men livet tar inte alltid den väg man önskat.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Q) skrev 2021-06-11 14:36:19 följande:

    Varför skulle det vara fel?

    Jag är själv ett mellanbarn i en syskonskara på 6 barn. Vi är alla födda tätt men samtidigt så blev det, rent naturligt, ett rätt långt glapp mellan mig och mitt äldsta syskon (6 år emellan). Vi skapade en relation med varandra i vuxen ålder, på grund av att det var så långt emellan oss. Medan relationen mellan mig och mina närmsta syskon var otroligt mycket bättre när vi växte upp. Vi hittade på massa och umgicks väldigt tätt.

    Därför planerar jag och min sambo att skaffa barn tätt, just för att vi endast planerar att skaffa två barn och jag vill att de, förhoppningsvis, får en nära relation redan i ung ålder. Om nu någon anser att det är fel eller elakt så får det stå för dem. Jag tycker inte du ska bry dig så himla mycket om vad andra tycker och tänker. Kör ditt race och lycka till!


    Tack. Minns en tråd här jag läste där det just var ett stort klagomål på att få barn tätt. Har hört saker som att man inte kan ge barnen den egentid med föräldrarna de behöver, att det äldre blir berövat på sin egentid som liten med föräldrarna och så vidare. Nån hänvisade att barn med tätt mellan oftare skulle behlva psykologstöd.

    Jag vill mest höra om det är något som var mer ?så är det? eller mer att det finns för och nackdelar med allt.

    Jag ser ju fördelarna med två barn just eftersom jag själv vuxit upp med syskon, men med tre år mellan. Att ha syskon har varit bra för mig, därför är det min bild av vad jag helst skulle önska. Sen ver man ju inte om det går, och ett barn kommer vara fint det med, då får man ställa in sig på det tänker jag. Det känns dock riskabelt att bara vänta till jag är 41 och nlrja försöka då eftersom chanserna ändå sjunker snabbare efter 40 vad jag förstår.

    Ville mest höra mer om detta, också om det är saker man kan speciellt tänka på om man just får två barn tätt, så det ska bli bra.
Svar på tråden Fel att skaffa barn tätt?