• Tue 22 Jun 2021 09:41
    5311 visningar
    71 svar
    71
    5311

    Vad är kulturell appropriering?

    Om det är kulturell appropriering att en vit person har på sig indiandräkt eller samekläder, är det då samma om en indian eller same har på sig kostym eller jeans? 


     

  • Svar på tråden Vad är kulturell appropriering?
  • Thu 24 Jun 2021 15:24
    #41
    +2
    Fagerlund skrev 2021-06-22 09:41:26 följande:

    Om det är kulturell appropriering att en vit person har på sig indiandräkt eller samekläder, är det då samma om en indian eller same har på sig kostym eller jeans? 


     


    Kulturell appropriering är ett koncept som priviligierade vita kvinnliga akademiker hittat på i någon sorts (vill jag tro) vällvilligt försök att hjälpa utsatta grupper. I realiteten behandlar man bara ett symptom i stället för verkliga orsaker med begreppet och i praktiken är det bara ett slagträ som kan användas för att skam och skuldbelägga meningsmotståndare eller piska upp opinion mot någon. 
  • Thu 24 Jun 2021 15:34
    #42

    Till alla er som försvarar kulturell appropriering, vad tycker ni om denna.





    Denna videon anmäldes till granskningsnämnden 197 gånger, fast eftersom det bara var "swärjevänner" som blev kränkta av den så spelar det kanske ingen roll.

    Personligen tycker jag det var tramsigt att anmäla melodifestivalen, fast godhetsknarkarna borde vara konsekventa. Om det är något fruktansvärt för en icke-same att använda samiska kläder så borde det även vara något fruktansvärt att översätta nationalsången till arabiska.

  • Thu 24 Jun 2021 18:43
    #43
    Mortiscia80 skrev 2021-06-24 15:09:35 följande:
    Som sagt, du verkar döma andra utifrån dig själv. Jag var och är seriös: det ÄR synd om dig som inte förstår de här sakerna.
    OK, om du envisas med att du är seriös. Då faller det in under den där biten i mitt inlägg då ...

    Fortfarande, du lurar ingen att tro att du inte försökte dig på lite härskarteknik där.
    Mortiscia80 skrev 2021-06-24 15:09:35 följande:
    Om du inte vet vad ordet respekt betyder kan du passa på att googla på det också. 
    Jag vet vad ordet respekt innebär men du verkar ha en annan definition av ordet eftersom du inte verkar vilja erkänna att det som kan göra "kulturell appropriering" olämpligt är graden av respekt involverat. 

    Men du vill inte svara på den biten utan går till personangrepp igen istället.
    Mortiscia80 skrev 2021-06-24 15:09:35 följande:
    Det är ingen vits att försöka prata med någon som bara är bråksjuk.
    Det kan vara så att du är ovan med att bli ifrågasatt kring detta. Du skriver som om det är någon slags sanning du sitter på.

    Att svenskar inte kan/får klä sig i samiska attiraljer.

    Att "minoriteter" har tolkningsföreträde.

    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Thu 24 Jun 2021 18:52
    #44
    +1
    Crash Man skrev 2021-06-24 15:19:26 följande:
    Jag var i Japan för några år sedan och jag stötte inte på en enda japan som tog illa vid sig av att jag bar en kimono, när jag publicerade bilderna på facebook sedan, så blev jag anklagad av mina vita, svenska kurskamrater att vad jag hade gjort var hemskt.
    .
    Precis så.

    I alla olika länder jag och min familj har bott i har det aldrig varit någon som klagat om någon av oss vita, västeuropéer burit deras kläder, deras symboler osv. Tvärtom har de varit behjälpliga att få till det så rätt som möjligt. De har varit stolta om vi burit det. De har sett det som en hedersbetygelse.

    Samma med den samiska kulturen i Sverige och mina kopplingar dit.

    "Kulturell appropriering" som något påstått dåligt är ett trams-hitte-på från en liten, anti-intellektuell grupp woke-människor som vill godhetssignalera och försöker pusha sin ideologi på resten av världen. Det är typiskt något man har råd och tid att ägna sig åt när man inte har riktiga problem att hantera. 

    I den verkliga världen handlar allt istället om respekt.

    Ger man respekt så blir folk bara glada istället.
    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Thu 24 Jun 2021 20:02
    #45
    +1
    Guldnovan skrev 2021-06-23 15:23:11 följande:

    Helt ok. Bär den dräkt från den ort du är född i eller välj den officiella Sverigedräkten som till Drottning Silvia bär. Jon-Henrik Fjällgren bär sin bys kläder fast han är född i Colombia.

    Det är vore märkligt enligt mig om Gunnel från Osby väljer att klä sig i samiska kläder. I Osby. Gifter hon sig med en same är det ok.


    Folkdräkt från min o r t har jag iofs redan dvs flera olika Adidas track suits hiphopbrud från Norra Botkyrka som jag är.

    Men visst skämt å sido så ska jag tänka på att skaffa en folkdräkt som hör ihop med vart jag kommer ifrån i Sverige. Eller om jag skaffar Sverigedräkten som också är fin och verkligen representerar Sverige. Tycker alltid det är fint när drottningen och prinsessorna bär den dräkten och tycker det vore kul om även kungen och prinsarna nån gång bar den.

    Fast jag är ju inte etniskt svensk så utifrån det här med kulturell appropriering borde jag inte få bära svensk folkdräkt precis som etniska svenskar i norra Sverige inte anses få bära samisk dräkt. Men jag ser mig faktiskt som en sorts svensk och skulle göra det för att visa kärlek till mitt land.

    Va gäller Gunnel i Osby vore det väl kanske konstigt om hon gick i samedräkt. Men om hon gör det av genuin kärlek och respekt till den samiska kulturen så vetefan. Men ok jag är inte same MEN som sagt störs jag inte när icke-svarta har traditionellt svarta frisyrer, bär afrikanska plagg eller så. Så länge det inte görs respektlöst och sånt har ju tyvärr förekommit en hel del mot oss svarta historiskt. :/
    Arlene skrev 2021-06-23 18:17:04 följande:

    Självklart får du bära folkdräkt, om du vill skaffa en är det kutym att du skaffar en från den delen av Sverige du är född i eller där du bor.

    Du skaffar ju inte en dräkt ifrån något landskap du inte har någon anknytning till.

    Eller så kan alla skaffa en Sverigedräkt var man än kommer i från eller bor någonstans i Sverige.

    Meningen med folkdräkt är just att visa och hedra vilket landskap man är född i eller där man bor.

    Eftersom inte alla delar av Sverige har en dräkt så skapade man Sverigedräkten.

    Självfallet ska Jon Henrik bära samedräkt, han är adopterad och uppvuxen som same, men det skulle vara konstigt om han bar en dräkt ifrån Öland utan anknytning dit.

    Folkdräkt är ju inte att jämföra med andra kläder.

     


    Ja, mitt svar till Guldnovan härovan får väl gälla för dig med. Tack båda intressant info om folkdräkter och varför Sverigedräkten skapades!

    Och självklart håller jag med er båda om att Jon-Henrik Fjällgren deffo måste få bära samedräkt då han faktiskt är det (genom adoption av samiska föräldrar).

    Jag stör mig däremot på samiska hiphop-systrarna Märaks grej att leka mörkhyade genom att sminka sig mörkt. :/
    Ann Cistrus skrev 2021-06-24 09:45:59 följande:

    Enligt mig är det du känner i ditt hjärta det som räknas. Om du bär folkdräkt för att du älskar landet och vill hedra dess traditioner så kör hårt! Det är avsikten bakom som är viktig. 


    Tack, det är så jag med tänker.
    jeanette02 skrev 2021-06-23 18:40:46 följande:

    Det är bara hittepå med kulturell appropriering. Vissa grupper gnäller om det där. Just same exemplet är lite ovanligt, då svårt att se att en vanlig svenne skulle gå runt i en sådan till vardags. Så det förekommer nog inte ens. Hur ska han/hon ens få tag på en sådan dräkt?

    Oftst tycker jag man kan höra från vissa mörkhyade som gnäller över att någon vit råkar ha cornrows tex. Men man hör aldrig det omvända om mörkhyade som använder ljusa peruker med spikrakt hår.

    Historiskt kommer ju vissa saker från vissa områden men det är ju inte så att någon äger en viss stil. Alla kulturer lånar av varandra lite till mans.


    Inte alla svarta ser nåt fel i att vita har tex. cornrows. Jag gör det inte utan tycker tvärtom det är roligt att dom uppskattar frisyrer som uppstått i svart kultur, att vi kommit så långt att vita istf se ner på oss och göra sig lustiga över vårat hår själva kan tänkas sig ha såna frisyrer. Precis som jag kan känna stolthet över att svart musik influerat så mycket av dagens musik.

    Sen...bör man ändå känna till det här med vårat afrohår är känsligt just för att vi utsatts för så mycket förtryck där man tog ifrån oss våran kultur (jag är också slavättling fast Latinamerika, inte USA) och fick oss att känna oss fula pga hur vi såg ut håret inräknat. Att rakpermanenta och blondera sig va ett försök bli vitare och så få ett få ett högre värde. :/

    Men som sagt tycker jag alla ska få ha håret som dom vill och inspireras av andra kulturers hårstilar.
    The Sneakier John Doe skrev 2021-06-23 23:13:00 följande:

    Innebär tolkningsföreträdet att man har rätt att tala för "sin grupp/kultur", trots att gruppen på inget sätt anförtrott en att göra det?

    Annars är det ju bara en individ som framför synpunkter.

    Hur funkar det om olika personer i samma grupp är oense om vad som är ok och inte? Hur fördelas "tolkningsföreträdet" internt inom gruppen?


    Du har en viktig poäng där. Jag är ärligt talat jävligt trött på alla som gör sig till talesmän för alla svarta utan nån som helst mandat whatsoever. Som BLM och Afrosvenskarnas riksförbund, två organisationer jag ogillar.

    Jag talar enbart för mig själv och ingen annan men kan säga som så att varken i min familj eller bland mina svarta vänner är kulturell appropriering nåt vi snackat särskilt mycket om. Herregud, inte stördes jag och syrrorna när vi besökte reggaefestivalen av att mingla med massa vita i dreads och andra svarta attribut.
    Linnie skrev 2021-06-24 08:53:49 följande:

    Kvinnor har ju genom tiderna alltid varit en förtryckt grupp, överallt.

    Är det då kulturell appropriering att män med könsdysfori stoppar in lösbröst och klär sej i klänning?

    Nej! Men enligt vissa extremisters regler så vore det så.

    Ibland går diskussionen om kulturell appropriering lite överstyr. Att gilla saker från andra kulturer är ju en hyllning. Jag lär mej ju inte att joddla om jag hatar kultur från Alperna eller lär mej dansa Salsa för att jag ogillar latinos och deras kultur så mycket, tvärtom!

    Vore väl oerhört trist om alla begränsade sej till sin egen infödda kultur och inte fick överskrida den en millimeter. Om alla tänkte så hade inte vår kultur eller relationer till varandra utvecklats, utan segregerats än mer.

    Dessutom så hade det inte funnits någon anpassning till sitt nya land som alla efterfrågar, om man inte hade fått ta till sej av nya traditioner.


    Word Linnie! Visst är ämnet inte helt okomplicerat men i princip tycker jag det är bra att vi kan berikas av varandras kulturer på olika områden (sen är jag deffo INTE kulturrelativist!). Annars hade ingen utveckling vart möjlig.
    Crash Man skrev 2021-06-24 15:19:26 följande:

    Problemet med kulturell appropriering är att det väldigt ofta inte är den personen som utsätts för kulturell appropriering som tar illa vid sig, utan någon snusförnuftig godhetstyckare.

    Jag var i Japan för några år sedan och jag stötte inte på en enda japan som tog illa vid sig av att jag bar en kimono, när jag publicerade bilderna på facebook sedan, så blev jag anklagad av mina vita, svenska kurskamrater att vad jag hade gjort var hemskt.

    Klä dig hur du vill och skit i vad andra tycker. Jag hittade även dessa videos som bevisar min tes.

    Kan även säga att även jag som är åt höger ogillar 90% av allt som PragerU publicerar, men just här har de en poäng.


    Haha roliga och talande videos. :P Lite sådär upplever nog jag med att det ser ut. I min svarta familj eller bekantskapskrets är kulturell appropriering rätt mycket ett icke-problem. Fast nu talar jag förstås inte för alla svarta och ännu mindre för asians, mexicaner, samer osv. utan enbart för mig själv.
    Crash Man skrev 2021-06-24 15:34:41 följande:

    Till alla er som försvarar kulturell appropriering, vad tycker ni om denna.

    Denna videon anmäldes till granskningsnämnden 197 gånger, fast eftersom det bara var "swärjevänner" som blev kränkta av den så spelar det kanske ingen roll.

    Personligen tycker jag det var tramsigt att anmäla melodifestivalen, fast godhetsknarkarna borde vara konsekventa. Om det är något fruktansvärt för en icke-same att använda samiska kläder så borde det även vara något fruktansvärt att översätta nationalsången till arabiska.


    Tycker det är en fin och mäktig grej dom fått till där but I get your point.

    Hur skulle förresten du reagera om en svart men svenskfödd tjej som jag bar svensk folkdräkt?
  • Thu 24 Jun 2021 20:50
    #46
    flygrl skrev 2021-06-24 20:02:07 följande:

    Hur skulle förresten du reagera om en svart men svenskfödd tjej som jag bar svensk folkdräkt?


    Jag skulle inte bry mig det minsta. Det jag stör mig på är hyckleriet bland godhetsknarkarna; om de anser att det är fel för en svensk att klä sig i andra kulturers folkdräkt så borde de även tycka att det är fel för en icke-svensk att klä sig i en svensk folkdräkt.

    Så länge man inte skadar någon eller utsätter någon för fara bör man få göra hur man vill.
  • Thu 24 Jun 2021 20:52
    #47

    . :/Ja, mitt svar till Guldnovan härovan får väl gälla för dig med. Tack båda intressant info om folkdräkter och varför Sverigedräkten skapades!

    Hej flygel.

    Du skriver och förklarar väldigt bra. Men, att någon bygd skulle sakna dräkt tror jag faktiskt inte stämmer. Det är snarare så att om man inte riktigt har någon självklar anknytning så kan Sverigedräkten vara ett alternativ. Jag måste kolla upp det där, men att det skulle saknas dräkt vore märkligt.

    Mvh. Guldnovan

  • Fri 25 Jun 2021 00:58
    #48
    Crash Man skrev 2021-06-24 15:34:41 följande:
    Till alla er som försvarar kulturell appropriering, vad tycker ni om denna.


    " target="_blank">



    Denna videon anmäldes till granskningsnämnden 197 gånger, fast eftersom det bara var "swärjevänner" som blev kränkta av den så spelar det kanske ingen roll.

    Personligen tycker jag det var tramsigt att anmäla melodifestivalen, fast godhetsknarkarna borde vara konsekventa. Om det är något fruktansvärt för en icke-same att använda samiska kläder så borde det även vara något fruktansvärt att översätta nationalsången till arabiska.
    Efter att ha lyssnat, de sjunger ju inte nationalsången på arabiska. Däremot har de förvanskat den och strukit "i Norden" och satt in ett rätt intetsägande "på jorden" istället.

    Sedan var det två andra sånger de sjöng på arabiska, eller nåt liknande språk.
    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Fri 25 Jun 2021 01:18
    #49
    flygrl skrev 2021-06-24 20:02:07 följande:
    Va gäller Gunnel i Osby vore det väl kanske konstigt om hon gick i samedräkt. Men om hon gör det av genuin kärlek och respekt till den samiska kulturen så vetefan. Men ok jag är inte same ...
    Gunnel i Osby behöver inte ha en hel dräkt. Gunnel kan ha köpt ett samiskt smycka med samiska religiösa symboler.

    Här till exempel
    www.laplandheartwork.se/produkter/smycken-15600589

    Solhjulet är en av samernas viktigaste symboler. Får Gunnel bära sådana symboler?

    Det finns ju trots allt woke-personer som klagar på att svenskar bär rastafarisymboler.
    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Fri 25 Jun 2021 01:35
    #50
    +1
    Flash Gordon skrev 2021-06-25 01:18:21 följande:

    Gunnel i Osby behöver inte ha en hel dräkt. Gunnel kan ha köpt ett samiskt smycka med samiska religiösa symboler.

    Här till exempel

    www.laplandheartwork.se/produkter/smycken-15600589

    Solhjulet är en av samernas viktigaste symboler. Får Gunnel bära sådana symboler?

    Det finns ju trots allt woke-personer som klagar på att svenskar bär rastafarisymboler.


    Jämför du att bära kolt som icke same med att använda samiska silver- och tennsmycken? Nu är du ju riktigt ute och cyklar!

    Jag talar om att det vore märkligt om Gunnel från Osby bär kolt. Inte om hon har silversmycken från Kiruna.
Svar på tråden Vad är kulturell appropriering?