Inlägg från: Anonym (K) |Visa alla inlägg
  • Anonym (K)

    Fått brev från kronofogden - bestrida?

    Preskriptionstiden är 3 år men kruxet här är att om de skickar ut påminnelse så förlängs den. I praktiken betyder det att man kan ha en livstids skuld som aldrig preskriberas.
    Du måste med andra ord kolla upp att de verkligen skickat påminnelser.

    Sen kan elbolaget mycket väl ha sålt skulden till inkassobolag och därför har du ingen registrerad skuld hos dem utan då har du istället en skuld hos inkassobolaget.

  • Anonym (K)
    Anonym (UtanförBoxen) skrev 2021-07-11 14:53:31 följande:
    Se kronofogdens hemsida för bestridande av bluffakturor: kronofogden.se/bluffakturor.html

    Enklast torde vara att bestrida fakturan genom att påpeka att skulden inte existerar. Gör även en polisanmälan. Även om polisanmälan blir nedlagd direkt så kan du i ett senare skede visa att du gjort en polisanmälan. Det förutsätter då att du faktiskt inte har en skuld till ditt elbolag.
    TS kan inte bara påstå att skulden inte existerar därför att elbolaget kan mycket väl ha såld skulden till ett inkassobolag. Då existerar skulden i allra högsta grad men inte till elbolaget utan till inkassot.

    TS måste med andra ord kolla med elbolaget vilken faktura det handlar om och vad de gjorde med den (sålde skulden eller fick betalt av TS).
    Sedan ska TS kontakta inkassobolaget och kolla att de inte skickat påminnelser och framförallt att det är rätt faktura och att den inte redan är reglerad. Dvs, TS måste gå tillbaka i sin egen ekonomi och kolla upp om räkningen har betalats. Bankerna kan se sådant men man måste prata med banken, det går inte att göra bara genom att logga in på internetbanken.

    Det här är sådant inkassobolag lever på: skickar påminnelser varje år och låter skulden fortlöpa i evigheter. Sedan ligger de och bevakar gäldenären, när den tjänar tillräckligt skickar de hela alltet till KFM.

    Det här processen pågår i åratal eller tom decennier. Och naturligtvis läggs det på skyhöga räntor och avgifter. En struntsumma kan komma att handla om tiotusentals kronor i slutänden.
Svar på tråden Fått brev från kronofogden - bestrida?