• Anonym (Rökaren23)

    Skräm mig ang rökning

    Hellu !

    Jag behöver er , jag behöver era skräckhistorier kring rökning . Jag är så nere i detta beroende så det är gräsligt . Har rökt i 15 år ca . Kunde röka ? normalt ? tidigare . Men nu röker jag för mycket . Kan röka 2,5 paket på ett dygn 24-28 h. Helt ledsamt sjukt . Under dessa timmarna sover jag kanske 8-9 h.

    Har slutat vid alla graviditeter . 4 stycken .

    Vart som längst rökfri mellan 2-3 An ( 5,5 år . ) så egentligen är det 20 år sedan jag började röka . Är idag 37

    År . Jag har idag en tonåring som är 17 år & hen skulle aldrig ta ett ända bloss . Jag var oroad kring det . Att barnen skall ta efter :. Men dem avskyr det . Ber mig varje dag att sluta

    Jag vill inte . Jag kan inte mer , är livrädd för att bli sjuk. Livrädd . Men jag har så svårt för det , tänker hela tiden . Jag röker upp detta paketet sen är det bra , jag sätter alarm på mobilen och innan klockan ringer får jag inte röka, men hinner ändå röka 2-3 gånger innan ?.. jag kan vakna helt andfådd & tung i bröstet . Hemskt

    Alla som känner mig vet knappt jag röker, ser inte ut som

    En typiskt rökare , hur nu en sålda ser ut.

    Men så säger folk? luktar heller konstigt nog aldrig rök , inte heller på jobbet. Röker aldrig där . 10 h pass .

    Har nikotintuggummin hemma samt plåster .

    Köpte någon sluta röka app & bok.

    Hjälp mig med era bästa tips & hemska berättelse

    :( :(

    Måste bli kvitt detta nu

  • Svar på tråden Skräm mig ang rökning
  • Anonym (Kol)

    Min mamma fick kol av rökning. Från att varit en superhurtig kvinna som drog ut på långa promenader med hunden i alla väder, vandrade i fjällen, Alperna och Nepal, kan hon nu inte gå i en normal uppförsbacke utan att bli andfådd och behöva pausa. Diagnosen fick henne att sluta röka men sjukdomen fortsätter att utvecklas och en dag kommer hon säkert behöva gå runt med syrgas.

  • Inteutanproblem

    Rökning kan vara starkt sammankopplat med olika rutiner. Exempelvis kaffedrickande. Så tänk efter, finns där rutiner i din vardag som automatiskt kickar igång ett psykologiskt sug efter ciggen? Bara tanken på tex kaffe får dig att se fram emot ciggen. Eller som i självaste rutinen innefattar en cigg (dom där gångerna du inte märker att du går ut och röker). Medvetenhet och insikt i sitt eget beteende gör det enklare att kunna komma upp med en fungerande strategi.

    Har du mycket stress och oro i ditt liv? Nikotin lugnar sådana känslor en aning för stunden, vilket också kan vara något som gör att man röker väldigt mycket. Man försöker dämpa något som pågår inom en. Tyvärr är nikotin effekten ytterst flyktigt (och förvärrar egentligen stress och oro). Så fundera kring det där, finns där känslomässiga drivkrafter till varför det spårat ur helt med rökningen, och bidrar till att det är svårt att sluta.

    Exempel. Du vet att du måste sluta röka och du är rädd för vad som kommer hända med din hälsa, du går ut och röker för att lugna nerverna. Stoppa dig här, möt känslorna istället för att ta till ciggen. Är det så här det kan se ut för dig?

    Hur har du gjort dom tidigare gångerna? Var det svårt då också? Eller lätt? Varför i så fall, och hur löste du det då om det vart svårt?

    Vad är det som gjort att du börjat röka igen?

  • Anonym (Rökaren23)

    Jag tror jag röker enbart för att jag är rastlös dum och sysselsättningen !! Är egentligen inte ens röksugen.

    Hemskt är det !

    Nej inte mkt orolig eller ångest . Mår bra . Men däremot mår jag så mycket sämre efter massa cigg . Jag blir tung, darrig och illamående. Hur kan man va så dum

    Jag slutade tvärt alla gånger med

    Barnen . Inte ens sugen en sekund . Va helt bestämd med att inte ta ett ända bloss eller nikotin när jag var gravid . Skulle aldrig utsätta mina foster - bebisar med det .

    Men mig själv kan jag göra så emot . Det är ju löjligt

  • Anonym (Rökaren23)

    Ja ! Kaffe dricker jag också mycket . Säkert 10 koppar om dagen , eller mer eller mindre smuttar på

    Dem ?.

  • Anonym (Heja dig!)

    Ingen skräckhistoria men: För varje gång en person i min omgivning avstår från en cig så får jag ett bekymmer mindre. En gång mindre jag behöver hålla andan eller gå en omväg, en gång mindre jag behöver kliva upp i soffan här hemma och stänga friskluftsventilen, en gång mindre jag får en kraftig hostattack för att jag inte upptäckt röken i tid och kunnat hålla mig ifrån den. Du kan verkligen göra skillnad, även för andra, genom att lägga ner rökningen. Kämpa på!

  • Mackan1978
    Anonym (Rökaren23) skrev 2021-07-10 08:34:04 följande:

    Ja ! Kaffe dricker jag också mycket . Säkert 10 koppar om dagen , eller mer eller mindre smuttar på

    Dem ?.


    Gå till vårdcentralen och sök hjälp
  • Anonym (Rökis)

    Varför måste du sluta röka undrar jag? De har ju ändrat en massa i cigaretterna nu så de är betydligt mindre farliga för en! Rök på säger jag! Vill du verkligen förneka dig själv det lilla nöjet du har i livet?

  • Anonym (rökavvänjaren)

    Min kollega som rökt sen ungdomen fick "migrän" i flera år när hon var 55.

    Visade sig när de till sist gjorde en ordentlig undersökning att det var hjärncancer, hon hade flera tumörer som låg och tryckte på hjärnan och läkarna sa att den troligen var rökrelaterad. Hon blev opererad och överlevde men hon blev aldrig riktigt som förut efter det.

    Men du behöver bara sluta med ciggen. Du kan behålla nikotinet så länge, för bara nikotin är en väldigt liten risk- det är att dra in rök med ultrafina partiklar ihop med 7000 kemiska ämnen i lungorna som dödar, på sikt. Det fel som många gör när de använder ersättningspreparat är att de tar för lite och försöker trappa ut för fort. Det är heller inget konstigt att försöka sluta röka flera gånger, de flesta får försöka mer än en gång. Den som fortsätter försöka kommer att lyckas.

    Det snabbast verkande preparatet idag är Nicorette munspray- den går direkt genom munslemhinnan till hjärnans receptorer och tar bort suget på ca 30-40 sekunder. Den är rätt dyr men om inte tuggummi ger tillräcklig hjälp så kanske värt att prova? Eller komplettera med när det är som värst, t.ex. på morgonen?

    Att annat alternativ är att gå till läkare och få utskrivet Champix. Champix blockar nikotinreceptorerna så du kan fortsätta röka men du får inte ut nåt mer av det, kroipopen reagerar inte.  Och då kan du fokusera på att ersätta ditt "plockbeteende" med något som inte är cigg. Läkemedlet används sällan p.g.a. biverkningar som depression, men för en del är det enda utvägen för att bryta beteendet. Jag känner en som har fått Champix utskrivet just nu.

    Skaffa en fidget spinner eller något att pyssla med med händerna samtidigt som du tar nikotin, om du behöver sysselsätta dina händer.
    Börja virka eller gör nåt annat handarbete? Ett garnnystan och en virknål kan man ha med sig överallt och grytlappar är inget svårt att göra.

    Och tänk så mycket pengar du sparar om du kan sluta!!

  • Anonym (rökavvänjaren)
    Anonym (Rökis) skrev 2021-07-10 09:14:10 följande:

    Varför måste du sluta röka undrar jag? De har ju ändrat en massa i cigaretterna nu så de är betydligt mindre farliga för en! Rök på säger jag! Vill du verkligen förneka dig själv det lilla nöjet du har i livet?


    Är det ett nöje att dö tio år i förtid (i snitt)?

    Kanske om man vill slippa se sina barnbarn ta studenten, möjligen.
Svar på tråden Skräm mig ang rökning