Inlägg från: velig13 |Visa alla inlägg
  • velig13

    Tjockförakt

    Har fått upp ögonen för hur utbrett och förankrat föraktet mot fetma och övervikt är. Jag har alltid trott att jag själv varit förskonad från dessa idéer men jag har haft generalfel om det. Är nu vid 42 lite småöverviktig snart ett år sedan förlossning. Har två kilo kvar till normalt BMI. Mår dåligt över det och kämpar med viktnedgång och hjärnspöken.

    Iaf hur kom vi hit att allt handlar om vikt och en extrem rädsla för övervikt? Följer kroppspositiva på Instagram och jag förstår inte hur dem orkar. Det extrema föraktet.

    Sen kan jag tycka det finns extrema idéer där som mindful eating, ät vad du är sugen på och njut iof. Här på familjeliv är föraktet extremt utbrett.

    Varför är överviktiga och tjocka så provocerande? Varför måste övervikt på en gång kopplas ihop med samhällsfara och stora hälsorisker?

  • Svar på tråden Tjockförakt
  • velig13
    Anniepannie92 skrev 2021-07-16 09:15:51 följande:

    För att det är osunt. Människorna på stenåldern var knappast överviktiga. De arbetade med sina kroppar och levde med en sund vikt.

    Idag har vi tillgång till mat i överflöd vilket är onaturligt och ger kroppen sjukdomar, bland annat i form av fetma.

    Det är inte friskt och därför föraktar vi det.


    Människor på stenåldern levde till det var 40 och skulle dem ha haft chansen att lägga på sig hade dem gjort det. De levde pfta under svält och hade ofta andra sjukdomar kopplat till det.

    Skulle säga att det är kroppens sätt att bunkra upp och ett mycket naturligt sätt.

    I andra samhällen med mindre mat är det tvärt om så att säga att det är sjukt stämmer inte utan hänger samman med kulturella faktorer.
  • velig13
    Ashswe skrev 2021-07-18 12:23:01 följande:

    Nej det är väl inte så konstigt, om hälften av alla döfsfall var innan 15års ålder och medelåldern då var 40år.

    Så räknar man bort dödsfall innan 15år så var det bara 20% som dog innan 45, många blev äldre därav en medellivslängd på 60-70.


    Hur många är det idag som dör innan 45? I ett i land som Sverige. Trots den farliga övervikten?

    Folkhälsomyndigheten har klassat övervikt och fetma som ett folkhälsoproblem och vi skulle tveklöst vara friskare och leva längre om vi var mer aktiva och åt nyttigare. Men att dra paralleller till stenåldern håller inte riktigt tyvärr.

    Vi lever väldigt långt ifrån de levnadsvillkoren på fler sätt än kost och motion.
  • velig13

    Att vara tjock idag är ett skällsord och förolämpning.

    Vi måste alla börja någonstans och att sluta döma andra kan vara det första vinkan börja med. Du kan aldrig veta en främlings livssituation, kost, motion, psykiska hälsa, genetik, hormonnivåer osv osv. Vi kan börja med att se förbi smalheten, knubbigheten, fetman eller muskler.

    Det här utseendefixerade samhället försör väldigt mycket för såväl vuxna som barn och tonåringar!

  • velig13
    No Logo skrev 2021-07-18 15:17:37 följande:

    Det står att 80% (inte 20) av de som inte dog före 15 levde till 45. Men träningslära.se är nog inte den mest tillförlitliga källan. Andra källor säger att för de som klarade sig förbi 15-strecket var medellivsläbgden ca 50 år, så några som blev 60-70 år fanns det nog. Sen kan man ju undra varför man ska räkna bort alla som dog före 15? De som dog i barnsäng/födsel, javisst, men hur många av de som dog före 15 år som skulle överlevt med bättre kost?


    Överlag är det inte lätt att jämföra stenålders människor med oss nutida västerlänningar. Det finns mer likheter mellan stenålderns människor och människor i de mest utsatta u länderna när det gäller mortalitet och livslängd. Och i dessa länder är kost en stor del av problemet och inte att glömma mediciner och vaccin!
  • velig13

    Mycket handlar om vikt tyvärr anser jag sen är det ju så att man lättare ser det om man själv har komplex

    Det du skriver:

    Strunta i andras kroppar själv, fokusera på anat än hur andra ser ut. "Kroppspositiva" konton (och dess följare!) är inte heller alltid så snälla mot magra människor...

    Du har rätt i det absolut.

  • velig13
    freja231 skrev 2021-07-20 13:55:49 följande:

    Det är särskilt intressant när föraktet riktas mot människor som inte är långt ifrån normalvikt. Finns väl mig veterligen studier som visar att det t.o.m. kan fungera som skydd när man är sjuk att vara lite rundare, och en del forskare menar att normalviktsintervallet bör ändras lite av just den anledningen. Och vikten säger såklart inte allt om hälsan ändå. En rund människa med god kondition och som är fysiskt aktiv är ofta friskare än en normalviktig eller smal person med dåliga vanor. 

    Oavsett om det är ohälsosamt eller inte så är det också konstigt att reagera på ohälsa med förakt istället för att göra det med empati. Vi vet ju att det är jättesvårt att gå ner i vikt och bli av med dåliga ätmönster, att en del människor föds med sämre förutsättningar och därför lättare går upp i vikt, och att hormonerna hos de som varit överviktiga en längre tid är lite ur spel, så att det är lätt att gå upp i vikt igen. 

    Många verkar definitivt tycka att man på något sätt förlorat någon oskriven tävling i livet och därför förtjänar förakt. Har svårt att fatta det.


    Ja och antaganden om att man automatiskt är ohälsosam och äter chips till frukost lunch och middag.
  • velig13
    Kadburmp skrev 2021-07-22 10:17:12 följande:

    För att det är väldigt motbjudande, både fysiskt och psykiskt.


    Vad är det som är så motbjudande för dig? Samt varför behöver du ens bry dig om en annan människas kropp?

    Tänk en människa som du inte känner?
Svar på tråden Tjockförakt