• Anonym (Ell)

    Otrohet, nu flyttar de ihop

    Det är så fruktansvärt jobbigt, men du behöver lyfta blicken och se bortom dig själv. Barnet har all rätt till er båda och har ingenting att göra med er konflikt. Du hanterar det hela genom att fokusera på ert barn, genom att lyfta på hakan och göra det absolut bästa för barnet i den här situationen. Prata väl om ditt ex. Eventuellt också om den nya kvinnan, för ditt barns skull. Hjälp barnet så att allt det här går så smidigt som möjligt.

    Det är hårt - och bittert, men ja, det här handlar inte om dig utan om ert barn. Barnet tillhör inte bara dig, så är det.

  • Anonym (Ell)
    Anonym (H) skrev 2021-07-16 20:57:50 följande:

    Hur går man vidare och mår bättre?

    Ska aldrig mer lita på en man och önskar jag kunde radera exet, men det går ju inte eftersom vi har barn. Ska inte prata illa om honom till vårt barn, han är ju pappan, men jag önskar honom inte gott.

    Måste måste vara vuxen här, men jävlar vad svårt det är. Känns som livet är slut. Ska såklart göra allt jag kan för vårt barn.


    Det kan kännas som att livet är slut, men det är det inte. Långt ifrån, och du kommer att komma igenom detta. Hur? Varför? För att du måste. För att man gör det när man har barn.

    Låter hård, men har levt länge på ett sätt som gör att jag själv kan relatera till vad du går igenom. Jag tänkte på att begå självmord var femte minut. Var trött till tusen. Men jag har barn och att lämna dem var och är inte ett alternativ. Man ska inte leva för sina barn, inte lägga bördan av ens liv på dem, men för en kort stund kan man det, enligt mig. För ett kort tag var det det enda som höll mig uppe - att göra allting så bra för dem som möjligt. Som att det ska bli den bästa jävla skilsmässan som någon skådat. Typ så. Och tänkte på det utifrån, som i tredje person. Och vet du vad? Det fungerade!

    Tog mig igenom det värsta på det sättet. Som att mitt liv var en tv-show, eller ngt. Men det har fungerat och ja, just nu är saker och ting harmoniskt och jag har funnit kärleken, som är djupare än jag någonsin har upplevt tidigare. Kanske för att jag själv har varit mer sårbar än jag någonsin har varit. Du kommer också att ta dig igenom detta. Sekund för sekund, minut för minut och timme för timme. Efter ett tag inser du att du kan ta det dag för dag och plötsligt har det gått en vecka, en månad och plötsligt år.
  • Anonym (Ell)
    Anonym (Man 42) skrev 2021-07-16 23:13:35 följande:

    Jag har gått igenom liknande. Det är klart att det som har hänt kommer påverka barnet och det är klart att du inte kan dölja ditt hat och låtsas vara vänner för barnens skull. Även om du tror dig lyckas kommer du verka schizofren.

    Beror på hur gamla är barnen men jag tror att barn har rätt att veta en anpassad version av sanning. I ditt fall skulle jag säga att jag är arg mot pappan och andra kvinnan för vad de gjorde är inte okej men att det är okej att älska sin oappa och tycka om den nya kvinnan. Du vill inte att barnen inte vågar prata om henne alls för du vill veta om hon behandlar dem väl. Du behöver inte vara kompis med pappan, om det är möjligt organisera så att hämtning och lämning sker på skolan så att ni träffas minimalt.

    Du kommer att ta dig igenom. Du kommer älska och bli älskad igen. Inte alla män är lika. Förneka inte dina känslor utan ventilera (inte inför barnen dock). Träna. Ät ordentligt, lägg dig tidigt och gå upp tidigt. Styrkekram.


    Jag tillhör dem som inte tycker att man bör säga till sitt barn vad som ligger till grund för skilsmässan. Det tillför ingenting av värde, enligt mig. Visst har jag blivit arg på barnens far. Ibland så det rykt ur mina öron och gnistor har haglat, men då har jag sagt att jag och pappa är osams just nu, men det blir bättre när vi lugnat ner oss. När barnen har frågat har jag bara sagt att det är mellan pappa och mig.

    Om mina vuxna barn frågar mig i framtiden, då kan jag berätta, för då har de andra möjligheter att ta till sig och processa den informationen och vad den innebär. Förhoppningsvis har jag även landat och är stabil nog att de kan se i backspegeln att det ju gick bra. Det sista jag vill verkligen, är att de ska känna någon form av behov att ta hand om mig, vilket jag är rädd för att det blir om de förstår upprinnelsen till skilsmässan. Jag vill inte att våra barn ska behöva känna ett sådant ansvar.
  • Anonym (Ell)
    Anonym (H) skrev 2021-07-17 07:09:34 följande:

    Precis så här känns det, tänker på självmord var femte minut. Men jag måste ta mig igenom det här, som du säger, jag har barn.

    Hur undvek du att bli helt permanent känslomässigt förstörd? Fint att höra din historia.


    Jag vet ärligt inte hur jag gjorde. Låtsades vara ngn annan, någon som tog allting med fattning och grace. Låtsades att jag var känd, osv. Fånigt, men det höll ihop mig. Och någonstans funkade fake it til you make it. I alla fall för mig.

    I dag känner jag mig inte känslomässigt förstörd! Och jag önskar verkligen det bästa för min ex-man och hans nya. Hon är jättefin och snäll. Ja, allting kunde skötts på ett annat sätt och jag inser att de också önskar att de gjort det. De har kämpat och mått så dåligt. Men mitt ex är inte en o d människa. Inte heller hon. Ibland tar livet en på vägar och val, som leder till nya vägar och val vi aldrig trott oss behöva stå inför. Livet är för kort för att låta omständigheterna diktera hur vi känner inför sådant som potentiellt kan göra oss lyckliga. Som sagt, i dag mår jag bra och hyser ingen ilska. Arg kan jag fortfarande bli, men mer på hur mitt ex är som i personligheten. Hur vissa bitar driver mig galen! I dag inser jag att de är en bättre match än han och jag någonsin var. Likaså min nya och jag. Livet var bara lite knöligt där ett tag på mitten?

    Det fina i detta är ändå våra gemensamma barn. Vi har tagit oss igenom detta med väldigt intakta barn. Kärleksfulla. Trygga. Kapabla till att innesluta ännu fler människor (vuxna och tillhörande barn) till sin familj, och det gör mig så stolt! Där är kvittot på att metoden att fejka i alla fall fungerade för mig/oss. Som sagt, frågar de mig en dag i framtiden kommer jag berätta bakgrunden, men bara om de frågar, och nu, när jag har ett bredare perspektiv med mig och mår bra, kommer den historien inte förtäljas i affekt, färjad av bitterhet eller ilska. De har en fantastisk far, och så här i efterhand känner jag det verkligen så.

    (Och för egen del, djupt i mig, kan jag bära med mig att anledningen till att det gick så bra är att jag skötte det jävligt snyggt, och det vet mitt ex och hans nya om. På det sättet ligger makten för även deras lycka i mina händer och det ger en väldigt skön känsla av maktövertag, för att vara ärlig. Men den känslan kommer bara fram när han är så där störig, när hans störiga drag gör sig påmint!)
  • Anonym (Ell)
    Anonym (Man 42) skrev 2021-07-17 07:53:21 följande:

    Jag har inte ens tänkt tanken att mitt barn ska känna behov att rädda mig. Visst var jag fruktansvärt sårad men samtidigt bestämd att resa mig och gå vidare. Jag tror att det var bra för barnet att förstå vad som hände, på en anpassad nivå, så att hela grejen kändes mindre absurd. Också, jag tror om barnet förstår att det är vuxna som är problemet då är det mindre risk att barnet skyller på sig själv. Men vad än man gör och säger får man inte sätta barnet i position att denne känner att det är fel att tycka om den andra föräldern.


    Håller med dig till fullo i det sistnämnda. Det första, jag tror att det är väldigt lätt hänt att barnet ändå tycker synd om den lämnade föräldern. Näst intill oundvikligt. Vill rädda, vill hjälpa, osv. Tror det är nästintill oundvikligt, när någon man älskar blir lämnad. Själv ville jag inte att våra barn skulle riskera att känna så. Medlidandet. Det här att mamma sitter själv i lägenheten o pappa och nya befinner sig i vårt gamla hus. För att få barnet att förstå att det är de vuxna som är problemet går att göra utan att berätta att det handlar om svek eller förskjutna styrkeförhållanden.

    Nu hade jag turen att mitt ex även han satte barnen främst. Vår skilsmässa tog tre hela år från start till slut. Jag flyttade ut rätt omgående, men vi ägde huset gemensamt och allt mitt var kvar där i säkert två år. Åkte på gemensam traditionsenlig solsemester. Barnen fick landa. Och jag. Jag fick tid att landa mellan varven! Sedan tog vi nästa steg. Och så vidare. Han och hans nya tog det varligt. Lugnt. Och min respekt för dem väcktes. Om de nu vet att det är de för resten av livet, vilket jag verkligen önskar dem, vad gör då något år för skillnad? Tack och lov resonerade de så, och det har underlättat för oss alla.
  • Anonym (Ell)
    Anonym (Man 42) skrev 2021-07-17 09:22:29 följande:

    Kan inte hålla med om att det är samma svek att lämna med eller utan otrohet. Det är en stor skillnad i värdighet och respekt och det är normalt att ens könslomässiga respons är annorlunda. Den som lämnar har ansvar att sköta det snyggt, om man önskar att ha en bra relation efteråt.


    Detta håller jag med om till fullo! För mig går det inte att jämställa att lämna en relation på ett respektfullt sätt, utan otrohet som med - det är milsvid skillnad! Nästan så att det provocerar mig faktiskt, att likställa det.
  • Anonym (Ell)
    Anonym (H) skrev 2021-07-17 09:46:46 följande:

    Håller med, otroheten gör det värre.

    Självklart hade jag sörjt ändå. För mig är han mitt livs kärlek, den enda man jag kommit riktigt känslomässigt nära, även om jag haft flertalet relationer. Det tror jag inte att jag får uppleva igen. Men jag var inte den personen för honom och det måste jag leva med.


    Jag trodde inte att jag skulle uppleva närheten igen, men det gör jag! På en heeeelt annan nivå! Fysiskt, psykiskt. Elektricitet och gnistor! Och upplevelsen nu är så mycket djupare eftersom jag har den historien som jag har och han den han har. Så mycket bagage som verkligen visar för oss att vi verkligen väljer varandra aktivt varje dag.

    Jag förstår att du inte känner så nu, men det kommer en dag då du plötsligt slår upp ögonen och känner att wow, i dag gör det inte ont, i dag går det att andas och att leva. Den dagen kommer!
  • Anonym (Ell)
    Anonym (Lisa) skrev 2021-07-17 10:07:03 följande:

    Efterspelet blir fulare och svårare med otrohet, det håller jag med om. 

    Men ibland undrar jag om inte sorgen är den samma ändå, oavsett otrohet eller inte. Man skulle nog ändå känna det som ett svek att bli lämnad om exet går in i en ny relation direkt.

    Hur sköter man det snyggt om man direkt efter att det tagit slut går in i en ny relation där otrohet inte förekommit?

    Genom att vara ärlig och förklara att "Jo det är så här att jag har fått känslor för en ny och jag kommer gå in i en ny relation på en gång nu när vi har avslutat. Ville bara säga det så du vet"

    Det här är såklart draget till sin spets, men jag ville bara illustrerar hur jag tänker.

    Chocken, besvikelsen  och sorgen för den lämnade blir ju litegrann den samma tänker jag. Man blir ju lika lämnad, och känner sig kanske lika lurad?

    Bara lite funderingar som sagt. Försvarar absolut inte TS man på något sätt. Och jag förstår verkligen TS förtvivlan.


    Med all respekt - har du själv blivit bedragen? Frågar då jag själv känner det som en väldigt stor skillnad i att bli det och att helt enkelt snabbt bli ersatt. Vid det senare kan man ändå på något sätt se att det gick rätt till, att den som lämnade respekterade mig, varför jag inte hade behövt brottas med tvivlen om att jag är värd att respekteras.

    Vid otrohet. Så många tankar som aldrig kan få något svar - för jag kommer ändå aldrig att tro på att jag fått veta allting. Tilliten till andra människor är i grunden skadad. Det har ingenting egentligen att göra med kärleksrelationen. Skadad tillit är nästan det värsta. Tilliten till andra - och mig själv! Tvivlen på att jag själv kan lita på mitt eget omdöme. Ifrågasättandet av mig själv, osv. Allt det slipper jag om jag blir lämnad på ett renhårigt sätt.
  • Anonym (Ell)
    Anonym (Lisa) skrev 2021-07-17 10:46:19 följande:

    Nej jag har inte blivit bedragen och har inte bedragit någon själv heller.

    Jag bara resonerar. Men jag är på djupet intresserad av mänskligt beteende och mående, vår inställning och hur vi resonerar kring känslor och det som händer.

    Rent krasst är utgångsläget detsamma, man blir lämnad.

    Låt oss säga att bara känslomässig otrohet utspelat sig. Mannen i fråga har fått känslor för en kollega, och det verkar besvarat. De gillar varandras sällskap, och trivs ihop, attraktion finns. Men båda eller bara den ena är redan i en relation, så det är låst läge så ingen vill vara fysiskt otrogen.

    Vad ska då personen göra? Bryta upp familjen så fort känslor för någon annan uppstår? Hålla tillbaka känslorna så gott det går och låtsas att man trivs i den befintliga gamla relationen? 

    Eller avvakta och se om känslorna lägger sig? Berätta för partnern att man fått känslor för en kollega?

    Om vi ponerar att känslorna inte lägger sig och längtan efter att få vara fysisk med den nya blir för stark, man vill inte vara kvar i den gamla relationen längre, vad göra?

    Ok man gör slut. Och går sedan rakt in i den nya. 

    Skulle det kännas "fair" och respektfullt. lättare för den lämnade att förstå och acceptera?

    Otrohet, dvs om partnern har varit fysik med någon annan och gått bakom ryggen en längre tid, ja det är fult och respektlöst och sabbar tilliten. 

    Men då är det den bristande respekten och den förlorade tilliten som är det värsta, inte det faktum att man blivit lämnad och att partnerns känslor är borta?

    Spelar det roll om partnern också blir singel eller går vidare med den nya?


    Det är det jag menar - för mig var den största skadan den förlorade tilliten, till andra och till mig själv. Blir längtan efter en annan så stark försöker man lägga band på sig. Jag har den allra fullaste förståelsen för att detta inte går, och att många otrogna är fast i en omöjlig ekvation, de också. Hänsyn till sin partner sedan många år, en partner man har älskat och respekterar samtidigt som man är inlåst i någonting man inte kan ta sig ut ur utan att ända grundbultar i det gemensamma livet. Att såra. Tror att många verkligen, verkligen inte vill såra sin partner samtidigt som de vill överleva själva också. Att vara öppen i processen är inte heller lätt, eller kanske ens önskvärt. Om båda kan och orkar förbli singlar eller i alla fall inte flytta ihop direkt efteråt underlättar omställningen. Här tänker jag att många som är otrogna på ena eller andra sättet bommar - för de har redan sörjt den förlorade relationen, medan partnern precis påbörjat sorgeprocessen. Om man kan ge sig till tåls då och inte kräva sin egen lycka direkt vinner alla inblandade på.
  • Anonym (Ell)
    Anonym (Man 42) skrev 2021-07-17 10:32:09 följande:

    Jag kan också intyga att jag kände liknande, att jag kommer inte kunna ge mig igen. Men det går över. Är lyckligt kär igen.


    Det gör mig glad att läsa! Så fint för dig <3!
Svar på tråden Otrohet, nu flyttar de ihop